Όπως κάθε χρόνο, με την παρουσία πολλών πιστών από τη γύρω περιοχή, τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός της θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στο εκκλησάκι του Ευρωμεσογειακού Κέντρου Νεότητας (ΕΚΝ) χοραστατούντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, με τη συμμετοχή ιερέων, καθώς και του π. Ιωάννη Ψαράκη από τον Ι. Ναό Αγίου Ανδρέα του Ντύσσελντορφ (Γερμανία).
Επίσης στην Ακολουθία του Εσπερινού έλαβαν μέρος και σύνεδροι από την ΟΑΚ, οι οποίοι συμμετέχουν στο επιστημονικό συνέδριο με θέμα «International Conference on New Frontiers in Physics».
Το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος αναφέρθηκε στην σημασία της εορτής της Μεταμορφώσεως, δίδοντας έμφαση στην έννοια της «αναβάσεως», της προσπάθειας δηλαδή που πρέπει να κάνει ο κάθε πιστός, ώστε να γευθεί τη χαρά του φωτός.
Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε τι σημαίνει αυτή η ανάβαση στην πράξη, στην καθημερινή μας ζωή και στον πνευματικό μας αγώνα.
Αν, με την Χάρη του Θεού, επιτύχουμε αυτήν την ανάβαση, υπογράμμισε, το Φως Χριστού θα φωτίσει τις καρδιές μας, τη ζωή μας και θα διαλύσει τα σκοτάδια του κόσμου.
Ακολούθως, μετά το πέρας του Εσπερινού ακολούθησε, μουσική εκδήλωση στο θέατρο του ΕΚΝ με τον τίτλο «Απόψε το τραγούδι θα ’ναι σαν προσευχή».
Η Λιζέτα Καλημέρη, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος και ο Απόστολος Ρίζος τραγούδησαν τραγούδια του Χρυσόστομου Σταμούλη από το νέο του δίσκο «Αγάπη σ’ αγαπάω», αλλά και προσωπικές τους επιτυχίες.
Πριν από κάθε τραγούδι διαβάστηκαν κείμενα των Καλίλ Γκιμπράν, Μάνου Χατζιδάκι, Τάσου Λειβαδίτη, Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη και Όσκαρ Ουάϊλντ.
Μαζί τους ήταν οι εξαιρετικοί μουσικοί, Θάνος Σταυρίδης στο ακορντεόν και ο Μάριος Μακρής στις κιθάρες, ενώ συμμετείχε και μικρή ομάδα νέων από την Παιδική Χορωδία του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου.
Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο Γενικός Διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης κ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία του θεάτρου, το οποίο βρίσκεται εντός του χώρου του ΕΚΝ και επεσήμανε ότι η ΟΑΚ θα συνεχίσει να ‘αντιστέκεται΄ σε κάθε είδους παραμόρφωση της ζωής και της παράδοσης της Κρήτης.
O κ. Ζορμπάς αναφέρθηκε στην ιστορία του Θεάτρου σημειώνοντας ότι το θέατρο αυτό έχει ιστορία, η οποία είναι ζωντανή και μας μιλά. Βγάζει τη δική του φωνή και διαμαρτύρεται όταν το πληγώνουμε και το πληγώνουμε ποικιλοτρόπως!
Το Θέατρο αυτό που κοσμεί την περιοχή είναι μέρος του Ευρωμεσογειακού Κέντρου Νεότητας του Παραρτήματος της ΟΑΚ.
Ένας χώρος που ευελπιστούμε σύντομα να γεμίσει με τις νεανικές φωνές των παιδιών μας.
Είναι καρπός μιας μεγάλης προσπάθειες που ξεκίνησε το 1988. Νέοι και νέες από την Ευρώπη, την Ελλάδα και πολλά νέα παιδιά της περιοχής μας μεταφέρανε με κόπο τις πέτρες για να κτισθεί.
Ανήκει αποκλειστικά στους νέους και τις νέες που εργαστήκανε και είναι μέρος των πολλών πρωτοβουλιών τα τοπικής μας Εκκλησίας για τα νιάτα της περιοχής.