Ενημερωτική εκδήλωση για τις δραστηριότητες και τους στόχους του διεθνούς Πολιτιστικού και Πνευματικού Σιναϊτικού Κέντρου που δημιουργείται στην Τραγάνα Λοκρίδος, για την ανάδειξη των μοναδικών πνευματικών και Πολιτιστικών θησαυρών της Ιεράς Μονής Θεοβαδίστου Όρους Σινά, πραγματοποίησε την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου το απόγευμα το Ίδρυμα Όρους Σινά (ΙΟΣ) υπό την αιγίδα του Δήμου Λοκρών, στην αίθουσα διαλέξεων του Δήμου, στην Αταλάντη.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Σινά κ. Δαμιανός, Πρόεδρος του Ιδρύματος, ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Νικόλαος Λιόλιος, επιστήμονες, φορείς και λαός της περιοχής.
Στην παρουσίαση συμμετείχαν οι κ.κ. Κωνσταντίνος Μανάφης, Ομότιμος Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, Παναγιώτης Νικολόπουλος, Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, Νικόλαος Φύσσας, Δρ. Βυζαντινής Αρχαιολογίας & Επιμελητής του Σιναϊτικού Αρχείου Μνημείων, Νικόλαος Ζαρκαντζάς, Μέλος του ΔΣ του Κέντρου «Early Manuscripts Electronic Library» και ο κ. Δαμιανός Κασωτάκης, Θεολόγος, Τεχνικός ψηφιοποίησης Σιναϊτικών Παλιμψήστων Χειρογράφων.
Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Νικόλαο εκπροσώπησε ο Ιεροκήρυξ της Μητροπόλεώς μας Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Δημήτριος Ζαλιαναίος.
Το Ίδρυμα Όρους Σινά (ΙΟΣ)
Η παλαίφατη Ιερά Μονή Θεοβαδίστου Όρους Σινά – Αγίας Αικατερίνης (ίδρυση 6ος αι.), που ευρίσκεται στο Νότιο τμήμα της Σιναιτικής χερσονήσου (Αίγυπτος), γνωστή και ως «συμπυκνωμένο Βυζάντιο» λόγω του αριθμού, της παλαιότητος και της σημασίας των κειμηλίων της (κατέχει την μεγαλύτερη και αρχαιότερη συλλογή εικόνων και την μεγαλύτερη μοναστηριακή βιβλιοθήκη), έχει συστήσει επί ευρωπαικού εδάφους, με έδρα την Αθήνα το Ίδρυμα Όρους Σινά (ΙΟΣ), κοινωφελή Οργανισμό πνευματικού, ανθρωπιστικού και επιστημονικού χαρακτήρα (ΦΕΚ 752/Β 1986).
Στις δραστηριότητες του ΙΟΣ εντάσσεται μεταξύ άλλων η ψηφιοποίηση των Σιναιτικών κειμηλίων (εικόνων, χειρογράφων, έργων μικροτεχνίας, αρχειακού υλικού κλπ) και η διευκόλυνση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητος ως προς την μελέτη της Σιναιτικής πνευματικής και πολιτιστικής παραδόσεως.
Στο πλαίσιο αυτό, το ΙΟΣ κατασκευάζει, στην Τραγάνα Φθιώτιδος ένα πολυδύναμο συγκρότημα, το Ευρωσιναιτικό Κέντρο, ως βάση των δραστηριοτήτων του.
Το Κέντρο στην πλήρη του μορφή θα περιλαμβάνει ποικίλα κτήρια (Βιβλιοθήκη, Μουσείο, Εκπαιδευτική Εστία κ.α.), καθώς και κέντρο περιθάλψεως υπερηλίκων αλλά και χρονίως πασχόντων.
Κατά τους δύσκολους αυτούς καιρούς που διέρχεται η Μέση Ανατολή και η Χώρα του Νείλου με επιτακτικό το αίτημα της καλώς νοουμένης δημοκρατίας, η Μονή Σινά υπενθυμίζει την δική της εμπειρία διαλόγου και ειρηνικής συνυπάρξεως λαών και διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων, καθώς συμβιώνει αρμονικά ανά τους αιώνες με τους περιοίκους μουσουλμάνους Βεδουίνους.
Στη δύσκολη δε καμπή που ευρίσκεται η Ελλάς, με ένα αναπτυξιακό έργο μεγάλου βεληνεκούς, όπως το Ευρωσιναιτικό Κέντρο, επιθυμεί να υπογραμμίσει την ανάγκη για αισιόδοξη αντιμετώπιση και για αγώνα, με την πεποίθηση ότι τα πνευματικά, πολιτιστικά και ανθρωπιστικά έργα δεν είναι διακοσμητικό στοιχείο και πολυτέλεια, αλλά αποτελούν αναγκαιότητα και προτεραιότητα.