Tου Σπύρου Παπαγεωργίου
Με πανηγυρικό τρόπο ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την μνήμη της Αγίας Μαρκέλλης της Χιοπολίτιδος στην περιοχή του Βοτανικού, όπου ο βρίσκεται ο μοναδικός ναός επ’ ονόματι της Αγίας στην Αττική.
Το πρωί τελέστηκε Αρχιερατική Θεία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βελεστίνου Δαμασκηνού. Το απόγευμα τελέστηκε ο Μεθέορτος Εσπερινός και η λιτάνευση της Εικόνος, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου Ανδρέα, προσκεκλημένος του προϊσταμένου του Ναού, Αρχιμ. πατρός Τιμοθέου Καψάλη, με τον οποίο τους συνδέουν αδελφικοί δεσμοί καθώς, εκτός από το οτι κατάγονται από την Κρήτη, προέρχονται και από το ίδιο Μοναστήρι, την ῾Ιερά Μονή ᾿Αγκαράθου.
Όλες αυτές τις ημέρες ο κόσμος που πέρασε να ανάψει ένα κερί και να προσκυνήσει τόσο την Αγία Μαρκέλλα αλλά και το λείψανο της Αγίας Ματρώνης της Χιοπολίτιδος, που φυλάσσεται επίσης στο Ναό και που τιμάται με κλίτος επ’ ονόματί της, ανήλθε σε χιλιάδες. Μια ελπιδοφόρα οπωσδήποτε ένδειξη πως ο απλός κόσμος αυτή την δύσκολη και εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο που διανύουμε ως έθνος και ως κοινωνία, εναποθέτει τις ελπίδες του και τις προσευχές του στην Εκκλησία και τους Αγίους της, ώστε να πρεσβεύουν για την πνευματική και ψυχική, πρωτίστως, σωτηρία μας.
Όπως μας ανέφερε ο π. Τιμόθεος, «Το πανηγύρι του ναού μας θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα του κέντρου των Αθηνών λόγω της έκτασης που καταλαμβάνει στην περιφορά αλλά και λόγω της τεράστιας προσέλευσης του κόσμου από όλο το λεκανοπέδιο. Επίσης το μεγαλύτερο μέρος των παρευρισκομένων εδώ, δεν είναι Χριστιανοί αλλά Μουσουλμάνοι και ιδιαίτερα Πομάκοι, καθώς στην περιοχή κατοικούν περίπου 6000.”
Με την επιστροφή της πομπής στο Ναό, δεκάδες βεγγαλικά φώτισαν τον αττικό ουρανό και υποδέχτηκαν πάλι την Αγία στο “σπίτι της”. Ο Σεβασμιώτατος Αρκαλοχωρίου στο κήρυγμά του, αναφέρθηκε στη δυναμική της χάριτος των Αγίων της Εκκλησίας.
“Η Αγία Μαρκέλλα κατέστη ένας σκεύος εκλογής στο θρόνο της δόξης του Χριστού και παρεμβαίνει στη ζωή της Εκκλησίας και της κοινωνίας. Η Εκκλησία δεν είναι κάποιο μουσειακό είδος με αντικείμενα του παρελθόντος, αλλά είναι μια ζώσα πραγματικότητα που διαπλάθει συνειδήσεις και επιφέρει πνευματική καλλιέργεια στις ψυχές των ανθρώπων. Η Εκκλησία δεν είναι μια υπόθεση ιδιωτική ή οικογενειακή ούτε τελετουργείται μέσα σε ιδιωτικούς χώρους. Και όσοι πιστεύουν πως η Εκκλησία δεν πρέπει να έχει δημόσιο λόγο και να τοποθετείται στα δημόσια προβλήματα που ανακύπτουν, τότε βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου. χάρις της Εκκλησίας δεν σταματά τον 4ο αιώνα που ζούσε η Αγία Μαρκέλλα αλλά μέχρι και σήμερα, που αναδεικνύονται ακόμα Άγιοι. Οι Άγιοι διαρκώς επεμβαίνουν στη ζωή μας και εισακούν τα αιτήματά μας.”
Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον π. Τιμόθεο Καψάλη για την τιμή και την πρόσκληση καθώς και τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών & πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο για την άδεια, να συμμετάσχει στην πανήγυρη.
Από την πλευρά του ο π. Τιμόθεος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την ξεχωριστή τιμή να προεξάρχει της λιτανείας και ακολούθως όλους όσους συμμετείχαν στη διοργάνωση της πανηγύρεως με πρώτους την Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων, την Αδελφότητα Κρητών Περιστερίου, το Σωματείο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και το πλήθος κόσμου που συνέρρευσε αθρόα να προσκυνήσει την Αγία Μαρκέλλα. Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά την φράση “Μακάρι να μπορούσα να σας αγκαλιάσω όλους μαζί. Εύχομαι η Αγία Μαρκέλλα να για όλους αρωγός και οδηγός στην πίστη μας”.