Καινοτόμα προσπάθεια που φιλοδοξεί να διασώσει και να αναδείξει το πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής μας, με πνεύμα συνεργασίας και συνέργειας με πνευματικούς ανθρώπους και φορείς πολιτισμού, αποτελεί η «Μαγνήτων κιβωτός». Ο νέος φορέας που εντάσσεται στο πλαίσιο δράσης της Μητρόπολης Δημητριάδος και περικλείει μεταξύ άλλων τη δημιουργία Ακαδημίας Λαϊκού Πολιτισμού και τοπικής ιστορίας με εκπαιδευτική χροιά, αποτέλεσε το θέμα της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν χθες ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος και τα μέλη του ΔΣ.
Ο εμπνευστής και εμψυχωτής της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, που υλοποιείται από την τοπική Εκκλησία με τις ευλογίες της Ιεράς Συνόδου, κ. Ιγνάτιος, τόνισε κατ’ αρχάς ότι «δεν νιώθουμε ότι ερχόμαστε να καλύψουμε ένα κενό. Θέλουμε όμως, διευκρίνισε, να επαναφέρουμε τη σχέση που υπήρχε πάντοτε, μεταξύ Εκκλησίας και πολιτισμού, και εφόσον μπορούμε, να συνδράμουμε σε μια πολύ κρίσιμη εποχή, που πιστεύουμε ότι ο λαός μας τώρα χρειάζεται περισσότερο από οποτεδήποτε άλλοτε, ουσιαστικές, σωστές εκδηλώσεις πολιτισμού». Ο κ. Ιγνάτιος κατέστησε σαφές «ότι δεν θέλουμε κανένα να αναπληρώσουμε ή να επικαλύψουμε, αλλά αντίθετα να στηρίξουμε και να προσθέσουμε και στις προσπάθειες των άλλων».
Αναλύοντας τη βασική φιλοσοφία της κιβωτού που ανοίγει διάπλατα τις πύλες της στο κοινό, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «στη διάρκεια του Αυγούστου, μετά την τέλεση των παρακλήσεων, θα πραγματοποιηθούν πολιτιστικές εκδηλώσεις γα όλους, ενώ παράλληλα θα υπάρχει πολλές φορές μαζί με τη λατρεία στην Εκκλησία μας, αυτό που οι Ελληνες ζούσαν παλιά, το πανηγύρι. Παράλληλα, προσέθεσε ο ίδιος, θα υπάρξει στήριξη σε κάθε καλή και σωστή προσπάθεια».
Τα μέλη του Δ.Σ. που παραβρέθηκαν στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ανέλυσαν τους επιμέρους τομείς, αρχής γενομένης από τον γ.γρ. Νίκο Τσούκα, ο οποίος ανέφερε ότι «βασική μας επιδίωξη, πέραν όλων των άλλων, θα είναι η συνεργασία μας με όλους τους πολιτιστικούς φορείς και προς την κατεύθυνση αυτή, τους καλούμε αφενός στην εναρκτήρια εκδήλωση αλλά και σε μια μόνιμη συνεργασία». Ο οργανωτικός γραμματέας Αλέξανδρος Καπανιάρης αναφέρθηκε στη σημασία της Ακαδημίας και την εκπαιδευτική της διάσταση σε σχέση με την απόκριση γνώσης γύρω από το πολιτιστικό απόθεμα, προκειμένου να γίνει γνωστό και ευρύτερα.
Ο Αλέξανδρος Δημητρόπουλος σημείωσε από την πλευρά του ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία στοχεύει στη «δημιουργία και λειτουργία μιας ζωντανής πολιτιστικής κυψέλης, όπου θα έχουν χώρο και βήμα όλες οι πνευματικές, εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές δυνάμεις της περιοχής μας».
Παίρνοντας το λόγο ο Αντώνης Πολίτης αναφέρθηκε από την πλευρά του στη σημασία της συμμετοχής των νέων στο πεδίο του πολιτισμού, ενώ η Αδαμαντία Μουτσινά επεσήμανε από την πλευρά της ότι «ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια αλλά τρόπος ζωής και διέξοδος σε εποχές κρίσης».
Ο Δημήτρης Κουτσός τόνισε ότι η Κιβωτός έρχεται να συμπληρώσει τα δρώμενα του πολιτισμού και τη δημιουργία θεσμών που θα έχουν συνέχεια, ενώ ο Αντώνης Βάλβης, υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης των αξιακών δρώμενων και τη δημιουργία προϋποθέσεων για διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος σε βάθος χρόνου.
Ο Βασίλης Καποδίστριας τόνισε ότι θα βοηθήσει με όλες του τις δυνάμεις, ενώ ο Γιάννης Παπαϊωάννου έκανε λόγο για διάσωση, εξέλιξη και διεύρυνση του πολιτιστικού αποθέματος και ο Αντώνης Πλαγεράς, ταμίας, τόνισε επίσης την κοινή πρόθεση για προσφορά στην επίτευξη του κοινού στόχου.