Τους Οσίους και θεοφόρους Πατέρες της Μητροφάνη τον «Πνευματικό» και Διονύσιο τον «Ρήτορα» τίμησε την προηγούμενη Πέμπτη η Μητρόπολη Ιερισσού στην Στρατονίκη.
Στη Λειτουργία την κυριώνυμο ημέρα το παρών έδωσαν Αγιορείτες πατέρες, ενώ τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη των αειμνήστων πατέρων της Σκήτης της Αγίας Αννης Γερασίμου και Σπυρίδωνος.
Το δελτίο Τύπου της Μητρόπολης αναφέρει:
Την Πέμπτη, 9η Ιουλίου τ.ε., η Στρατονίκη τίμησε τους Οσίους και θεοφόρους Πατέρες της Μητροφάνη τον «Πνευματικό» και Διονύσιο τον «Ρήτορα», τα βλαστήματα του ομώνυμου Σπηλαίου της Μικράς Αγίας Άννης στο Άγιον Όρος, που και σήμερα συνεγείρουν τον ευλογημένο Λαό του Θεού και τον παρωθούν σε πνευματικές αναζητήσεις και ασκήσεις. Δεν λησμονά ο τόπος ότι κατά τον 16ο αιώνα, ο όσιος Μητροφάνης κήρυξε πνευματικό ξεσηκωμό στο πλήρωμα της Εκκλησίας, που σκλαβωμένο υπέφερε τα πάνδεινα από τον Τουρκικό ζυγό.
Την παραμονή της Πανηγύρεως εψάλη ο Μέγας Εσπερινός υπό τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως π. Χρυσόστομο Μαιδώνη, ο οποίος και εκήρυξε τον θείο λόγο καταλλήλως. Την κυριώνυμο της Εορτής ημέρα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ προσήλθε προσκυνητής στη Χάρη των Αγίων μας και προέστη των όλων Ακολουθιών. Μαζί του ο ευλαβέστατος Εφημέριος της Στρατονίκης, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ευστράτιος Λιασής, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως π. Χρυσόστομος Μαιδώνης και οι Ιεροδιάκονοι π. Εφραίμ Τσόλης και π. Μελέτιος Τσόγκας.
Η Ιερά μας Μητρόπολις είχε την τιμή της όλης πανηγύρεως να μετάσχουν εκλεκτοί απεσταλμένοι της Αδελφότητος των Γερασιμαίων, οι Μικραγιαννανίτες αγιορείτες πατέρες π. Θεοδόσιος ο Ιερομόναχος και δύο Μοναχοί υπό το όνομα Παντελεήμων και οι τρεις ως συνεχιστές της μίας Εκκλησιαστικής Παραδόσεως του Σπηλαίου των αδελφών των Οσίων Πατέρων στη Μικρά Αγία Άννα, προς τους οποίους και εκφράζουμε τις ευχαριστίες και την αγάπη μας. Ας σημειωθή ότι για φέτος, ήταν αισθητή η απουσία του «αηδονιού» του Αγίου Όρους, του άρτι δηλαδή κοιμηθέντος αοιδίμου οσιολογιωτάτου Μοναχού π. Σπυρίδωνος του Μικραγιαννανίτου, ο οποίος κάθε χρόνο επί σειρά ετών έψαλλε και τιμούσε την πανήγυρή μας.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος και οι παρόντες Πατέρες ετέλεσαν «Τρισάγιο» υπέρ αναπαύσεως των αγίων ψυχών τόσο των αειμνήστων πατέρων της Αγίας Άννης Γερασίμου και Σπυρίδωνος, όσο και των διατελεσάντων κεκοιμημένων ιερέων της Στρατονίκης και των κτιτόρων του Παρεκκλησίου.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος είπε ότι υπάρχει ιδίως σήμερα μεγάλη ανάγκη ο Λαός μας να ζη πνευματικά, να ακολουθή την πνευματική διδαχή και ζωή των Οσίων Μητροφάνους και Διονυσίου, καθότι η φοβερή οικονομική, υπαρξιακή και πνευματική κρίση που διέρχεται η υφήλιος και ιδίως η Πατρίδα μας κτυπά ανελέητα κάθε πιστό, κάθε ψυχή, κάθε οικογένεια, κτυπά την πόρτα και του δικού μας «σπιτιού» που κινδυνεύει να καταρρεύση.
Πνευματική ζωή, είπε ο ομιλητής, σημαίνει ότι φανερώνω καθημερινά την εν Χριστώ ανακαίνισή μου στην προσωπική μου ζωή. Όπως οι εκπαιδευόμενοι στη ζωγραφική, κατά τον άγιο Γρηγόριο τον Νύσσης, επιχειρούν να μεταφέρουν στους πίνακές τους το κάλλος του υποδείγματος που τους δόθηκε από τον δάσκαλό τους, έτσι και οι πιστοί ως «ζωγράφοι της ζωής» οφείλουμε με την μίμηση του Χριστού να Τον αντιγράφουμε στη ζωή μας, όπως ο Απόστολος Παύλος, «μιμητής του Χριστού διά του κατ’ αρετήν βίου γενόμενος», δηλαδή, που έγινε μιμητής του Χριστού με τον ενάρετο βίο.
Καί τούτο, είπε ο Επίσκοπός μας, γιατί ουσιαστικά Χριστιανισμός σημαίνει «μίμησις Θείας Φύσεως», καθότι ο Κύριός μας ως τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος δεν απεκάλυψε μόνο το «ήθος» του Θεού στους ανθρώπους, αλλά και τήρησε απέναντι στο Θεό το ήθος του τέλειου ανθρώπου, ανοίγοντας και συνάμα υποδεικνύοντας εμπράκτως τον δρόμο και τον τρόπο για την από μέρους μας πραγμάτωση και βίωση του ήθους αυτού.
Γιά ν’ αξιωθή, λοιπόν, κατέληξε ο Δεσπότης, κανείς ν’ ανήκη στον Χριστό και να παραμείνη ως μέλος του Σώματός Του, οφείλει να ζη και να ενεργή σύμφωνα με το άγιο θέλημά Του, κραυγάζοντας με τον Παύλο, «Ζω δε ουκέτι εγώ, ζη δε εν εμοί Χριστός», δηλαδή «δεν ζω πλέον εγώ, ο παλαιός άνθρωπος, αλλά ζη μέσα μου ο Χριστός» (Γαλ. β’ 20). Άρα, εργασία του Χριστιανού είναι η πνευματική ζωή, ως μία αδιάκοπη πορεία προς την τελειότητα, δηλαδή, προς τον Χριστό!
Μεγάλη χαρά προσέδωσε στην πανήγυρη η επίσκεψη και συμμετοχή στο Ποτήριο της Ζωής των παιδιών της τρεχούσης κατασκηνωτικής περιόδου, ογδόντα δηλαδή περίπου κοριτσιών, που φιλοξενούνται στις Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως στο Προσκύνημα της Μεγάλης Παναγίας. Υπεύθυνος των πέντε φετινών κατασκηνωτικών περιόδων, που σημειωτέον θα φιλοξενήσουν περίπου τριακόσιους νέους μας, ο Πρωτοσύγκελλός μας Πανοσ. Αρχιμ. π. Χρυσόστομος Μαιδώνης, με μία πλειάδα εθελοντών πνευματικών του τέκνων και βοηθό του τον Πανοσ. Αρχιμ. π. Παίσιο Σουλτανικά, προς τους οποίους και ευχόμεθα καλή δύναμη και την προστασία της Παναγίας μας.
Δεν παραλείπουμε να σημειώσουμε την παρουσία στη Θεία Λειτουργία του Λαού της Στρατονίκης με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου κ. Ιωάννη Μαρκογιαννάκη, οι οποίοι εχάρησαν ιδιαιτέρως όταν ο Σεβασμιώτατος κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας εχειροθέτησε σε Αναγνώστη και Ιεροψαλτη τον κ. Νικόλαο Ασκητάκη, που διακονεί ευόρκως το Ψαλτήρι της Ενορίας Αγίου Νικολάου Στρατονίκης, στον οποίο και ευχόμεθα επαξίως να δοξολογή το Όνομα του Τριαδικού Θεού.