Πραγματοποιήθηκε στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο Βέροιας η πρώτη σύναξη ιερέων με την ευκαιρία έναρξης της νέας εκκλησιαστική χρονιάς. Κύριος εισηγητής ήταν ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ενώ μίλησε και ο υπεύθυνος του Γραφείου Νεότητος αρχιμ. Διονύσιος Ανθόπουλος σχετικά με την έναρξη της νέας κατηχητικής περιόδου.
Η εισήγηση του σεβασμιωτάτου.
Γιά άλλη μία φορά η χάρη του Θεού μας αξιώνει να βρισκόμαστε στην αρχή του νέου εκκλησιαστικού έτους.
Καί εάν για κάθε χρόνο που αρχίζει κάνουμε σχέδια και καταστρωνουμε προγράμματα και παίρνουμε αποφάσεις για τον τροπο με τον οποίο θα αξιοποιήσουμε στον καλύτερο βαθμό τον νέο χρονο, κατά μείζονα λόγο αυτο ισχυει για το νέο εκκλησιαστικο έτος που άρχισε πριν από λίγες ημέρες, την 1η Σεπτεμβρίου, ισχύει για εμάς τους κληρικούς, τους οποίους η χάρη του Θεού έθεσε ποιμενας και διδασκάλους του λαού του και οι οποίοι έχουμε αναλάβει την ευθύνη της εν Χριστω σωτηρίας των ανθρώπων.
Γι᾽ αυτό και για μας τους κληρικούς τα σχέδια και τα προγράμματα που προετοιμάζουμε στην αρχή κάθε νέου εκκλησιαστικού έτους αφορούν στον καλύτερο σχεδιασμο και την αρτιότερη προετοιμασία του έργου μας, του έργου μας του ποιμαντικού, του λειτουργικού, του εκκλησιαστικού, του ενοριακού.
Ο Θεός μας χαρίζει ακόμη ένα ετος και περιμένει από μας να ανταποκριθούμε με περισσότερο ζηλο, με περισσότερη αγάπη, με περισσότερη υπευθυνότητα.
Η ιερωσύνη και η άσκησή της δεν ειναι ένα οποιοδήποτε επάγγελμα, ούτε μπορούμε και επιτρέπεται να επαναπαυόμαστε στην ιδέα ότι έχουμε μία ενορία που λειτουργεί καλά από τις προηγούμενες χρονιές, που έχουμε τις καθιερωμένες ακολουθίες, τα κατηχητικά και τις άλλες δράσεις που θα αρχίσουν και πάλι τις επόμενες εβδομάδες και κατά συνέπεια όλα είναι ρυθμισμένα και δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτε περισσότερο.
Μιά τέτοια θεώρηση είναι εσφαλμένη και απαράδεκτη, διότι η Εκκλησία και η ενορία δεν λειτουργεί με αυτόματο πιλότο, γιατί ακόμη και στην πιο καλά οργανωμένη ενορία υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεως, υπάρχουν δυνατοτητες αλλαγών και ανανεώσεως σύμφωνα με τις νέες ανάγκες οι οποίες αναφυονται και δημιουργούνται, σύμφωνα με τις απαιτησεις και τις ανάγκες των αδελφων μας τους οποίους μας κάλεσε ο Θεός να διακονήσουμε.
Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού και χαλαρώσεως για εμάς τους κληρικούς. Πρέπει να είμαστε πάντοτε άγρυπνοι και έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και τις προκλήσεις του συγχρόνου κόσμου, της κοινωνίας, αλλά και του εχθρού της Εκκλησίας και της σωτηρίας των ανθρωπων, ο οποίος έχει ως σκοπό και ως έργο να διαβάλλει την Εκκλησία, να ακυρώνει το έργο της, να προβάλλει εμπόδια και προσκομματα στην επίτευξή του, να προσπαθεί να αρπάξει τους ανθρωπους από τη σωτήρια μάνδρα της Εκκλησίας.
Όλα αυτά, βεβαίως, δεν είναι ουτε φοβίες της Εκκλησίας, ούτε θεωρίες συνωμοσίας, όπως θα μπορούσαν να σκεφθούν ορισμένοι. Είναι μία πραγματικότητα για την οποία όχι μόνο προειδοποίησε ο Χριστός τους μαθητές του, αλλά και για την οποία μίλησε και ο ίδιος ο ιδρυτής της τοπικής μας Εκκλησίας, ο πρωτοκορυφαίος απόστολος Παύλος, και την οποία βιώνει η Εκκλησία στους είκοσι αιώνες της ιστορίας της.
Γι᾽ αυτό και είναι απαραίτητο να προετοιμαζόμαστε και να γνωρίζουμε τους κινδύνους που ελλοχεύουν, έτσι ώστε και τους εαυτους μας να προφυλάσσουμε και τους αδελφούς μας να προστατεύουμε.
Ο λόγος του αποστόλου Παύλου προς τους πρεσβυτέρους της Εφέσου είναι σαφής και κατηγορηματικος: «οίδα ότι εισελεύσονται μετα την άφιξίν μου λύκοι βαρείς εις υμάς μη φειδόμενοι του ποιμνίου, και εξ υμών αυτών αναστήσονται άνδρες λαλούντες διεστραμμένα του αποσπάν τους μαθητάς οπίσω αυτών» (Πραξ. 20.29).
Ο απόστολος μιλά για λύκους βαρείς που δεν θα ενδιαφέρονται για το καλό και την ωφέλεια του ποιμνίου και για ανθρώπους μέσα από το ίδιο το σώμα της Εκκλησίας που θα προσπαθούν να αποσπασουν τους πιστούς από την Εκκλησία του Χριστού και να τους πάρουν με το μέρος τους.
Στην περιγραφή αυτή του αποστόλου Παύλου, την οποία διασωζει ο ιερός ευαγγελιστής Λουκας στις Πράξεις των αποστόλων, οι ερμηνευτές διακρίνουν τους ποικιλώνυμους αιρεσιάρχες που κατά καιρούς ταλαιπώρησαν και δίχασαν την Εκκλησία, και οι οποίοι κατόρθωσαν, δυστυχώς, να παρασυρουν μέλη της Εκκλησίας του Χριστού, απομακρυνοντάς τα από τη σωτηρία και τη λύτρωση που προσφέρει.
Οι αιρέσεις δεν αποτελούν όμως μόνο φαινόμενο του παρελθόντος, αλλά υφίστανται και στις ημέρες μας, αποτελώντας κίνδυνο για τους πιστούς, κίνδυνο από τον οποίο έχουμε χρέος να τους προστατεύσουμε.
Μπορεί, βεβαίως, ορισμένες από τις παλαιές αιρέσεις να μην υπάρχουν πλέον, αλλά υπάρχουν αλλες, νεώτερες, στις οποίες δυστυχως προστίθενται και νέες, επειδή πάντοτε υπάρχουν άνθρωποι «λαλούντες διεστραμμένα», όπως λεγει ο απόστολος Παύλος, οι οποίοι δεν αρκούνται μόνο σ᾽ αυτό αλλά θέλουν να συγκεντρώνουν γύρω τους κόσμο, οπαδούς, για να καυχώνται ότι είναι αρχηγοί, ότι εχουν λαό που τους ακολουθεί.
Καί το θλιβερό είναι ότι αυτόν τον λαό τον αναζητούν μέσα στην Εκκλησία και αυτό τους κάνει επικινδυνους, τους κάνει αιρετικούς.
Καί τι είναι αιρετικοί και τι είναι αίρεση; Είναι αυτοί που διδάσκουν μία διδασκαλία που αποκλίνει από την ορθή, από τη γνήσια και ορθοδοξη διδασκαλία και πίστη της Εκκλησίας και εμμένουν σ᾽ αυτήν προκαλώντας διχασμό και σχίσμα. Αίρεση είναι η εσφαλμένη ερμηνεία των δογμάτων και της αληθείας της πίστεως ή η λανθασμένη εφαρμογή της εν Χριστώ ζωής και οφείλεται στον εγωισμό κάποιων ανθρώπων, συχνά και ευσεβών, η οποία θέλησαν να θέσουν τη δική τους γνώμη, τη δική τους άποψη, τη δική τους ερμηνεία, πάνω από την κοινή πίστη και συνείδηση της Εκκλησίας, πάνω από την παραδεδομένη από τους αποστόλους και τους πατέρες της Εκκλησίας μας άποψη και διδασκαλία.
Οι αιρέσεις, λοιπόν, αποτελούν κινδυνο για όλους μας, κίνδυνο που δεν μπορούμε να τον αντιληφθούμε εγκαίρως, εάν δεν τον γνωρίζουμε, γιατί συχνά οι αποκλισεις από την ορθή πίστη είναι τετοιες που δεν γίνονται εύκολα κατανοητές από τον καθένα, χωρις αυτό, βεβαίως, να σημαίνει ότι είναι αμελητέες και δεν πρέπει να μας ανησυχούν.
Γι᾽ αυτό και αποφασίσαμε το νέο εκκλησιαστικό έτος να ασχοληθούμε στις ιερατικες μας συνάξεις με τις σύγχρονες αιρέσεις, οι οποίες αποτελούν κίνδυνο για το ποίμνιό μας, κίνδυνο για τον λαό του Θεού. Διότι, όπως γνωρίζετε, οι αιρετικοί μετέρχονται κάθε τροπο και κάθε μέσο προκειμένου να προσελκύσουν τους ανθρώπους κοντα τους. Καί σε εποχές κρίσεως σαν τη σημερινή δεν διστάζουν να εκμεταλλευθούν και τις ανάγκες των ανθρώπων, δεν διστάζουν να προσφέρουν χρήματα, τρόφιμα, ρούχα, να δείξουν ενδιαφέρον και αγάπη για τα προβλήματα των ανθρώπων, να φροντίσουν τους ασθενείς τους, να υποχρεώσουν τους ανθρώπους με την καλωσύνη τους, χωρίς να τους πούν τίποτε για το τι πιστεύουν ή για τον λόγο που τους πλησιάζουν και τους βοηθούν, ώστε στη συνέχεια, όταν θα αισθάνονται υποχρέωση απέναντι σ᾽ αυτούς που τους βοήθησαν, όταν θα τους έχουν πείσει ότι είναι καλοί άνθρωποι, άνθρωποι του Θεού, να είναι πιο εύκολο να τους παρασύρουν στην αίρεσή τους, να τους παρασύρουν στην καταστροφή.
Γι᾽ αυτό και είναι ανάγκη να ξερουμε και τους τρόπους και τις μεθόδους που χρησιμοποιούν αλλα και το τι πιστεύουν για να προστατευθούμε και εμείς και να μπορέσουμε να προστατεύσουμε και τον λαό του Θεού.
Είναι ανάγκη να γνωρίζουμε ποιες είναι οι αιρέσεις, τι πρεσβεύει η κάθε μία, τι θα πρέπει να λέμε και να κάνουμε στους αιρετικούς που θα μας πλησιάσουν για να τους αντιμετωπίσουμε, αλλά και πως θα πρέπει να συμπεριφερθούμε για να μην εμπλακούμε σε συζητήσεις που είναι συχνά αδιέξοδες, γιατί οι αιρετικοί έχουν πάντα τον τροπο να φαίνονται πειστικοί και να φέρνουν σε αμηχανία τον συνομιλητή τους, αν δεν γνωρίζει πως θα πρέπει να τους αντικρούσει.
Είναι ανάγκη να γνωρίζουμε όλα όσα αφορούν στις αιρέσεις που κυκλοφορούν γύρω μας, για να είμαστε έτοιμοι να δώσουμε την πρεπουσα απάντηση με θάρρος και παρρησία, όπως το έκανε και ο Χριστός σε εκείνους τους πονηρούς ανθρώπους που τον πλησίαζαν, με καλή δήθεν πρόθεση, για να τον παγιδεύσουν και να τον εκθέσουν.
Είναι ανάγκη να γνωρίζουμε για τις αιρέσεις και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε και να ενημερωνουμε και τους ενορίτες μας γι᾽ αυτές. Διότι πολλές φορές, εάν ο άνθρωπος δεν αντιληφθεί εξ αρχης ότι πρόκειται για κάποια αιρεση, στη συνέχεια είναι δύσκολο να απεμπλακεί από τα δίκτυα της.
Έτσι κατά τη διάρκεια του νέου εκκλησιαστικού έτους θα ενημερωθούμε για όλα τα θέματα που αφορούν στις αιρέσεις και τους τρόπους αντιμετωπίσεώς τους, και θα συμπληρώσουμε πιθανόν αυτή την ενημέρωση και με μία Αντιαιρετική Ημερίδα, όπως είχαμε κανει και στο παρελθόν, προκειμενου και εμείς να βοηθηθούμε και τους αδελφούς μας να βοηθησουμε, ώστε να μη χαθεί ούτε μία ψυχη την οποία μας εμπιστεύθηκε ο Χριστός και η Εκκλησία και για την οποία θα δώσουμε λόγο εν ημέρα κρίσεως.
Εμείς έχουμε χρέος να αγρυπνούμε, έχουμε χρέος να επισκοπούμε ο καθένας την ποίμνη του, την ενορία του, και να μην αδιαφορούμε για το τι συμβαίνει σ᾽ αυτην. Καί έχουμε ακόμη καθήκον να διδάσκουμε τον λόγο της αληθείας, να διδάσκουμε τις αλήθειες της πίστεως, για να τις γνωρίζουν οι πιστοί, και να ορθοτομούμε και εμείς τον λόγο της αληθείας του Χριστού. Διότι δεν είναι δύσκολο να περιπέσει ο άνθρωπος σε αιρεση.
Πολλοί από τους αιρεσιάρχες ήταν ευλαβείς κληρικοί, οι οποίοι παρενόησαν κάποια αλήθεια ή επιχείρησαν να ερμηνεύσουν με τον δικό τους τρόπο ένα χωρίο της Αγίας Γραφής και δεν θέλησαν να αναγνωρίσουν το σφάλμα τους και να μετανοήσουν γι᾽ αυτό.
Ας γρηγορούμε, λοιπόν, και ας ειμαστε προσεκτικοί και συνεπείς στο καθήκον μας. Ας φροντίζουμε να εργαζόμαστε με ευσυνειδησία και ζήλο για τις ανάγκες των πιστων, ώστε να μην αφήνουμε χωρο σε αιρετικούς να εισέλθουν στη μάνδρα και να υφαρπάσουν καποια ψυχή. Ας εργαζόμαστε κάθε ημέρα με μεγαλύτερο ζήλο και διάθεση για να ανταποκρινόμαστε στη μεγάλη τιμή που μας έκανε ο Χριστός να μας καταστησει ποιμένες και διδασκάλους της Εκκλησιας του και οικονόμους των θείων μυστηρίων του. Καί τότε θα έχουμε τη χάρη και την ευλογία του στο έργο μας, ώστε να καρποφορεί και να παράγει καρπόν πολύν προς δόξαν Θεού. Αυτήν επικαλούμαι κι εγώ δαψιλή για όλους σας το νέο εκκλησιαστικό έτος.