Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ. Μαξίμου τελέσθηκε την Κυριακή 16 Αυγούστου στην Ιερά Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου Βελλάς.
Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων, στάθηκε στο θέμα της δικαιοσύνης, με αφορμή το Ευαγγέλιο της Κυριακής με την «παραβολή των μυρίων ταλάντων», τονίζοντας αρχικά «πως είναι διαφορετικός ο τρόπος που λειτουργεί η δικαιοσύνη του Θεού από τον τρόπο που λειτουργεί η ανθρωπίνη δικαιοσύνη και πέρα από τις κατηγορίες που κατανοοούμε στις καθημερινές μας σχέσεις και συναλλαγές εμείς οι άνθρωποι».
Καί συνέχισε: «Είναι πολύ υψηλής σημασίας το θέμα της δικαιοσύνης και ανθρωπίνως και πνευματικώς. Καί οπωσδήποτε οι άνθρωποι κάνουν μεγάλο κόπο να αναπτύξουν συστήματα, έτσι ώστε να απονέμουν δικαιοσύνη, αλλά και να αποτρέπουν τους άλλους ανθρώπους από την αδικία. Όμως, στην περίπτωση του Θεού, η δικαιοσύνη έχει άλλες προεκτάσεις και άλλες διαστάσεις και βεβαίως στοχεύει πάντοτε στην παιδαγώγηση του λαού του Θεού, στην παιδαγωγία των ανθρώπων, ώστε να αποφύγουν την αμαρτία, να αποφύγουν και την κατά κόσμον αδικία, αλλά και την πνευματική αδικία…».
Χαρακτήρισε την παραβολή ως «ένα παράδειγμά που αφορά την αχαριστία ημών των ανθρώπων, που ο Θεός μας συγχωρεί τα πάντα, ο Θεός σήκωσε επάνω Του την αμαρτία όλου του κόσμου, απέθανε στο Σταυρό για την αμαρτία του κόσμου, μας καλεί στο μυστήριο της Εκκλησίας, μας δινεί την άφεση των αμαρτιών με το βάπτισμα, μας ξαναδίνει την άφεση των αμαρτιών “εβδομηκοντάκις επτά” –συμβολικώς το λέω- με την εξομολόγηση, μας γεμίζει με την δική του αιώνια ζωή και όμως παρακολουθεί εμάς τους αμαρτωλούς ανθρώπους –αναμάρτητος Αυτός ων– να ονειδίζουμε, να καταλογίζουμε τις αμαρτίες με το χειρότερο δυνατό τρόπο στους αδερφούς μας, να μη τους συγχωρούμε, να τους κρίνουμε και να τους κατακρίνουμε και εν τέλει να προσπαθούμε να τους εκμεταλλευτούμε με το χειρότερο δυνατό τρόπο για να πάρουμε τα χρεωστούμενα η τα δήθεν χρεωστούμενα…».
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των μακαριστών αρχιεπισκόπων Αθηνών Σπυρίδωνος, ιδρυτού της Σχολής και Σεραφείμ, των από Ιωαννίνων, καθώς και των μακαριστών μητροπολιτών Δημητρίου, Σεβαστιανού και Θεοκλητού, όπως επίσης και των καθηγητών και των εργασαμένων εν τη Σχολή (Ζωσιμάδων, Ριζαριτών, Χριστοδούλου, Ευθυμίου και λοιπών ευεργετών).





