Ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις και γόνιμος διάλογος πραγματοποιήθηκε κατά τη Σύναξη Ιερέων της Μητρόπολης Ιερισσού.
Ο Μητροπολίτης κ.Θεόκλητος παρουσίασε στους Κληρικούς τον π.Κυριακό Τσουρό Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων που ανέλυσε το θέμα.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Μητρόπολη αναφέρεται: «Γιά την ποιμαντική στρατηγική στην αντιμετώπιση των νεοφανών αιρέσεων μίλησε σε Ιερατική Σύναξη των Κληρικών της Μητροπόλεως Ιερισσού την Τρίτη 17η Μαρτίου τ. ε., ο Αιδ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Κυριακός Τσουρός Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Θεόκλητος παρουσίασε τον π. Κυριακό και τον ευχαρίστησε για την ανταπόκρισή του στην πρόσκληση της Μητροπόλεως.
Ο π. Κυριακός στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα των νεοφανών αιρέσεων, φαινόμενο που εμφανίσθηκε την δεκαετία του ΄70.
Τα χαρακτηριστικά των ομάδων αυτών είναι, ότι:
• Δεν εκφράζονται φανερά εχθρικά κατά της Εκκλησίας, οπότε δεν γίνονται εύκολα αντιληπτές.
• Εμφανίζονται με προσωπεία και ικανοποιούν ποικίλα γούστα, αποτελώντας κατά την έκφραση του αειμνήστου π. Αντωνίου Αλεβιζόπουλου «υπεραγορά θρησκειών».
• Έχουν ολοκληρωτική δομή και συμπεριφορά στους οπαδούς.
• Καί χρησιμοποιούν τεχνικές ελέγχου του νού και της θέλησης.
Χωρίζονται σε δύο ομάδες:
α) τις χριστιανικές αιρέσεις ή παραθρησκείες που έχουν χριστιανικά χαρακτηριστικά και υπολογίζονται εδώ στην Ελλάδα στις 130.
β) τις εξωχριστιανικές παραθρησκευτικές ομάδες που ανήκουν στην Νέα Εποχή και είναι περί τις 450.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις αρνητικές συνέπειες για το άτομο, την οικογένεια και την κοινωνία. Αυτό ανάγκασε το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο να συστήσει στα κράτη μέλη της Ευρωπαικής Κοινότητος να λάβουν μέτρα για την προστασία των πολιτών από την δράση των καταστροφικών λατρειών.
Ενώ όλα τα κράτη έχουν λάβει τα μέτρα τους, στην Ελλάδα μόνο η Εκκλησία ενδιαφέρεται και προστατεύει τους πολίτες.
Η Ποιμαντική της Εκκλησίας για την αντιμετώπιση πρέπει να κινείται σε δύο άξονες:
α) Την κατήχηση στην ορθόδοξη πίστη.
β) Την ένημέρωση των πιστών για την απειλή.
Τελικά η παρουσία των αιρέσεων πέρα των καταστροφικών συνεπειών, μας αναγκάζει να μελετήσουμε καλλίτερα την πίστη, να ξυπνήσουμε από την ραθυμία και να γίνουμε αγωνιστικότεροι.
Ο ποιμένας οφείλει να ενδιαφερθεί με πατρικό ενδιαφέρον. Καί η προσφορά αγάπης προς τα θύματα των αιρέσεων είναι η καλλίτερη φιλανθρωπία.
Μετά το τέλος της εισηγήσεως ακολούθησε συζήτηση και ο π. Κυριακός απήντησε σε ερωτήσεις και προβληματισμούς των Ιερέων.
Τέλος ο Σεβασμιώτατος έκλεισε την Σύναξη ευχαριστώντας και πάλιν τον π. Κυριακό και εφιστώντας την προσοχή των Κληρικών μας για την αντιμετώπιση των αιρετικών που επιτίθενται στις Ενορίες τους».