Η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία αρνείται να επιτρέψει την πρακτική, ωστόσο αναλυτές ανέφεραν ότι η εκκλησία πρέπει να είναι πιο συμπονετική.
Του Άντυ Νταμπίλη
«Η αποτέφρωση αποτελεί πρακτική η οποία δεν είναι αποδεκτή από την Ορθόδοξη Εκκλησία και τα διδάγματά της”, δήλωσε ο Χάρης Κονιδάρης, εκπρόσωπος Τύπου του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου της Εκκλησίας της Ελλάδος στους SETimes. [AFP]
Η άρνηση της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να επιτρέψει την αποτέφρωση έχει προκαλέσει δημόσια συζήτηση στη χώρα.
Με τα αστικά κοιμητήρια να γεμίζουν με ταχύτατους ρυθμούς με αποτέλεσμα οι σοροί να εκταφιάζονται έπειτα από τρία χρόνια και να τοποθετούνται σε οστεοφυλάκια ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκ νέου η γη, η Ελλάδα ενέκρινε την αποτέφρωση το 2006. Αν και η Αθήνα έδωσε εξουσία αδειοδότησης στις τοπικές αρχές, κανένας δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει την αντίθεση της ισχυρής εκκλησίας.
«Η αποτέφρωση αποτελεί πρακτική η οποία δεν είναι αποδεκτή από την Ορθόδοξη Εκκλησία και τα διδάγματά της”, δήλωσε ο Χάρης Κονιδάρης, εκπρόσωπος Τύπου του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου της Εκκλησίας της Ελλάδος στους SETimes. «Δεν αποτελεί ζήτημα δόγματος. Αναγνωρίζουμε μόνο την ταφή για την προστασία του σώματος. Η αποτέφρωση είναι βίαιη [για το σώμα]», πρόσθεσε.
«Πρέπει να υπάρξει πιο συμπονετική μεταχείριση από την εκκλησία… η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τη βούληση των πιστών για τη μετά θάνατον διάθεση», δήλωσε Εμμανουήλ Περσελής, καθηγητής Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στους SETimes.
Όταν η μητέρα του Πλάτωνα Τήνιου, 86 ετών, απεβίωσε στην Ελλάδα το προηγούμενο έτος, χρειάστηκε να μεταβεί στη Βουλγαρία για να ικανοποιήσει την τελευταία επιθυμία της, να αποτεφρωθεί.
Ο Τήνιος, καθηγητής οικονομικών και κάποτε σύμβουλος του πρωθυπουργικού γραφείου, ξεκίνησε το ταξίδι. «Της άρεσαν τα ταξίδια, έτσι την πήγαμε στη Σόφια», δήλωσε στους SETimes, χαμογελώντας με την ιδέα. «Αποτεφρώθηκε εκεί και επέστρεψε μέσα σε τεφροδόχο».
Δυο στις τρεις σορούς μεταφέρονται καθημερινά για αποτέφρωση σε Βουλγαρία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Πολωνία και ΗΒ, με κόστος που κυμαίνεται μεταξύ 2.500-6.000 ευρώ, ανέφερε ο Αντώνης Αλακιώτης, επικεφαλής της Επιτροπής για το Δικαίωμα στην Αποτέφρωση στην Ελλάδα. Η επιτροπή ενώνει Καθολικούς, Ινδουιστές και άλλους θρησκευτικούς εκπροσώπους.
Εάν επιτραπεί η αποτέφρωση εγχώρια, το κόστος θα κυμαίνεται σε περίπου 2.000 ευρώ, σε σύγκριση με τις παραδοσιακές κηδείες οι οποίες στοιχίζουν συνήθως τουλάχιστον 3.000 ευρώ.
“Οι λόγοι που δεν διαθέτουμε αποτεφρωτήριο νεκρών είναι πως πρέπει να βρίσκεται μέσα ή κοντά σε κοιμητήριο και τα περισσότερα κοιμητήρια δεν έχουν το χώρο …αλλά επίσης επειδή η εξουσία της εκκλησίας είναι τόσο ισχυρή που κανένας δεν θέλει να το κάνει”, δήλωσε ο Αλακιώτης στους SETimes.
Επικριτές ανέφεραν επίσης πως οι ιερείς δεν επιθυμούν να χάσουν μία επικερδή πηγή εισοδήματος παρευρισκόμενοι σε κηδείες.
“Η εκκλησία δεν το επιθυμεί επειδή οι κηδείες και τα μνημόσυνα φέρνουν πολλά χρήματα”, δήλωσε η Φρόσω Αντωνίου, 52 ετών, καθηγήτρια ξένων γλωσσών, στους SETimes. “Η αποτέφρωση είναι πιο ευεργετική για τους φίλους και την οικογένεια”.
Ωστόσο άλλοι διαφωνούν.
“Δεν συμφωνώ με την αποτέφρωση”, δήλωσε ο Πάνος Γεωργίου, συνταξιούχος, στουςSETimes. “Ο Θεός είπε χους ει και εις χουν απελεύσει. Η ταφή είναι η βούληση του Θεού”.
Ο Άρης Καρατζάς, εκδότης σε Νέα Υόρκη και Αθήνα ο οποίος ειδικεύεται σε θέματα θρησκείας, δήλωσε στους SETimes πως η αποτέφρωση ήταν πρακτική που επιτρεπόταν στην αρχαία Ελλάδα, ωστόσο “όσοι προωθούν την αποτέφρωση προωθούν συνειδητά την παραβίαση εθίμων λόγω του τρόπου που βλέπουν τον κόσμο. Έχουν μία περίεργη ιδέα ότι ο πολιτισμός μας είναι κατά κάποιο τρόπο οπισθοδρομικός”.
Έχουν περάσει 18 μήνες από τη στιγμή που αξιωματούχοι στη Θεσσαλονίκη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, υπερψήφισαν την κατασκευή αποτεφρωτηρίου νεκρών, με μικρή πρόοδο από τότε.
Το προηγούμενο έτος, εκστρατεία του Δημάρχου Μαρκόπουλου, Σωτήρη Μεθενίτη, για δημιουργία αποτεφρωτηρίου στην περιοχή απέτυχε όταν το δημοτικό συμβούλιο της πόλης απέρριψε την ομόφωνη υπερψήφιση του έργου έπειτα από ισχυρές πιέσεις από αξιωματούχους της εκκλησίας.
“Πίστευα πως αν επιτρέπαμε την κατασκευή του αποτεφρωτηρίου, του πρώτου στην Ελλάδα, θα έφερνε σε αυτή τη μικρή κοινότητα έναν αέρα εκσυγχρονισμού”, δήλωσε ο Μεθενίτης.
Οι ιερείς θα αρνηθούν να πραγματοποιήσουν νεκρώσιμες ακολουθίες για όσους επιθυμούν να αποτεφρωθούν και τα συναισθήματα των πολέμιων είναι τόσο έντονα που αποδοκίμασαν υπερασπιστές και επιστήμονες, βγάζοντάς τους έξω από το Δημαρχείο Μαρκόπουλου.
“Καμία θεολογική άποψη δεν πρέπει να επηρεάζει ή να παρεμβαίνει στο δικαίωμα του ατόμου να πράξει ό,τι επιθυμεί με τη σορό του”, δήλωσε ο Μεθενίτης.