Ρεπορτάζ Δήμος Μπακιρτζάκης
Συζητήθηκε τελικά, όχι στο Δ’ Τμήμα, αλλά στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με πρόταση του προέδρου κ. Μανουδάκου το θέμα που αφορούσε την αίτηση ακύρωσης κατασκευής του τεμένους της Αθήνας και την πληρωμή ενός τεχνικού συμβούλου που εμπλεκόταν στην μελέτη. Έγινε το δικαστήριο όπου παρέστησαν ο μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, το ελληνικό Δημόσιο και έκανε παρέμβαση ο μουφτής Κομοτηνής ζητώντας να διατηρηθεί η ισχύς της προσβαλλόμενης πράξης.
Με ποιο δικαίωμα κάνει παρέμβαση ένας μουφτής, ρωτήθηκε ο δικηγόρος κ. Κυμιωνής που απάντησε ευθαρσώς.
-Το έννομο συμφέρον της μουφτείας έχει να κάνει με την κακή εφαρμογή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου που έχει να κάνει με την μουσουλμανική μειονότητα. Ο ν. 1920 του 1991 στο άρθρο 8 προβλέπει την έκδοση προεδρικών Διαταγμάτων που θα οριοθετούσαν τις αρμοδιότητες του μουφτή και τα γεωγραφικά του όρια κάτι που ποτέ δεν έγινε. Η θέση του αρχιμουφτή υπήρχε μέχρι το Δεκέμβριο του 1990 αλλά δεν πληρώθηκε ποτέ ενώ η μουφτεία ως υπηρεσία υφίσταται από τον Ιανουάριο του 1928. Δηλαδή εδώ κι ενάμισι αιώνα θα μπορούσε να έχει σημαντικές αρμοδιότητες σε θέματα πνευματικά κι ελευθερίας της θρησκείας ασκώντας τα καθήκοντά της και στην περιοχή του τοποτηρητή του Διδυμοτείχου. Όμως δεν το κάνει χωρίς να αξιοποιεί τις πολύ ισχυρές δυνατότητες που έχει, κάτι που έχει εκληφθεί ότι δεν έχει τα δικαιώματα και τις εξουσίες κι έχει αδρανήσει, δηλαδή μέγα λάθος κατά την άποψή μου
Ποια είναι τα ζητήματα ουσιώδους σημασίας κατά την εκδίκαση;
-Οι αιτούντες πρότειναν την αντισυνταγματικότητα, δηλαδή δεν υπάρχει στην πρωτεύουσα της χώρας και είναι αντισυνταγματικό να ιδρυθεί εκεί τέμενος. Όμως και ο μουσουλμάνος πολίτης δεν έχει τέμενος και αυτό είναι Συνταγματικό, περίεργα πράγματα…Πρόσθεσα, εκτός του αντικειμένου της δίκης, ότι υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας, γιατί το τέμενος που ιδρύθηκε το 2005 έχει στη διοίκηση του 7μελές διοικητικό συμβούλιο, του οποίου τα πέντε μέλη είναι χριστιανοί και μόνο οι δύο είναι εκπρόσωποι συλλόγων μουσουλμάνων της χώρας» υποστήριξε ο δικηγόρος Αθηνών Γιάννης Κυμιωνής παρεμβαίνων υπέρ του μουφτή Κομοτηνής.
Έθεσε και μια άλλη διάσταση ότι «για παράδειγμα ο σύλλογος Πακιστανών ή Αφγανών, σουνιτών ή Σιιτών της Αθήνας, δεν κωλύεται να ζητήσει ένα δικό τους συμβούλιο και να επικαλεστεί νομολογία που αναφέρει ότι δεν μπορεί σε όργανα διοίκησης μιας θρησκείας να μετέχουν αλλόθρησκοι. Θα πρέπει να επισπευσθεί η κατασκευή του τεμένους και η έκδοση της απόφασης να είναι γρήγορη. Η ελληνική πολιτεία δεν ξέρω αν έπρεπε να είναι πρωτοπόρος ή ουραγός, ο καθένας αν επιτρέψει τον άλλο να μπει στην ζωή του, σίγουρα θα το εκμεταλλευτεί. Μπήκε μια γραμμή, αλλά την τραβήξαμε. Τώρα πιο συγκροτημένα, με γοργά βήματα θα κερδίσουμε το χαμένο χρόνο και η κατάσταση θα προχωρήσει. Πάντως πιστεύω ότι η κατάσταση θα πάει καλύτερα.
Για πότε να περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ;
-Δεν μπορώ να γνωρίζω. Δεν βγήκε απόφαση λόγω της σπουδαιότητας του θέματος και θα εκδοθεί τους επόμενους μήνες. Πιστεύω ότι θαναι γρήγορη. Το πιο πιθανό θα είναι να απορριφθεί λόγω του έννομου συμφέροντος. Τέθηκε το ζήτημα του ποιος έχει το έννομο συμφέρον και λέχθηκε ότι υπάρχει ένα έντονο θέμα, γιατί οι μητροπολίτες, κατά τα ισχύοντα στην Εκκλησία της Ελλάδας, έχουν αυστηρά περιορισμένα καθήκοντα στα γεωγραφικά τους όρια και αυτό που διαπράττει ο μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ είναι «εισπήδηση». Δεν είναι ο επιχώριος μητροπολίτης, οπότε υπήρξε ένα σοβαρότατο θέμα. Στις περιπτώσεις δε αυτές τα διαδικαστικά είναι μείζονα θέματα. Δόθηκε λοιπόν μεγάλη βαρύτητα στο έννομο συμφέρον της παρέμβασης της μουφτείας, που δεν έχει περιορισμούς όπως η Εκκλησία της Ελλάδας, αλλά και σε θέματα αντισυνταγματικότητας για τα οποία έγινε επίκληση.
Είδαμε όμως να υπάρχει κυβερνητική γραμμή για την επίσπευση κατασκευής του τεμένους της Αθήνας.
-Η υπόθεση είχε κυρίως προβολή επικοινωνιακού χαρακτήρα αφού για την κατασκευή του τεμένους εξασφαλίστηκαν κονδύλια μέσω του ΕΣΠΑ και θα γίνει στον Βοτανικό και θα κοστίσει περίπου 1 εκατομμύριο δραχμές. Θα θυμούνται οι Κομοτηναίοι τη συζήτηση που γινόταν ότι το τέμενος θα ήταν απέναντι από το γήπεδο του Παναθηναϊκού.
Ο άλλος «ναός» του γήπεδο του Παναθηναϊκού δεν κατασκευάστηκε κι έτσι θα είναι μόνο το τέμενος. Πάντως ωρίμασαν οι συνθήκες, ώστε οι μουσουλμάνοι Έλληνες πολίτες επιτέλους να εκτελούν ακώλυτα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα και να μην αναζητούν λύσεις σε παράνομα υπόγεια τζαμιά. Δεν μπορεί κανείς να απαγορεύσει τον οποιονδήποτε μουσουλμάνο το θρήσκευμα βέβαια να πάει στο τέμενος αυτό.
Αλλά στα κείμενα περιγράφεται ότι λίγο ή πολύ εκεί θα είναι το …στρατηγείο της Αλ Κάιντα, των Μουζαχεντίν κι άλλα τέτοια που ανάγκασαν τον ίδιο τον εισηγητή στο Συμβούλιο της Επικρατείας να πει ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχουν!
Η συνέντευξη του κ. Κυμιωνή στο «Χ» έδειξε την αμεσότητα προσέγγισης σε ένα ζήτημα που απασχολεί το ανώτατο δικαστήριο της χώρας μέσα από το λόγο του ίδιου του παρεμβαίνοντος, του νομικού συμβούλου του Μουφτή και την τροπή που παίρνει η όλη υπόθεση, ενώ ήδη το τέμενος θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται. Ως προς την διοίκησή του και το επταμελές συμβούλιο ή την σύνθεσή του σίγουρα εγείρονται νέα ζητήματα τα οποία θα τα βρούμε μπροστά μας και θα πρέπει το ελληνικό κράτος να τα αντιμετωπίσει με ανοιχτό μυαλό.