Ρεπορτάζ του “Ελεύθερου Τύπου” στην περιοχή της Κυψέλης αποκαλύπτει την τεράστια αύξηση του αριθμού των ανθρώπων, που ψάχνουν φαγητό στα σκουπίδια.
Ένας ηλικιωμένος σπεύδει να πάρει τη σακούλα, που κρέμεται στο πλάι ενός κάδου απορριμμάτων. Μέσα, έχει φρέσκο ψωμάκι, το οποίο κάποιος καλός Σαμαρείτης είχε στοχευμένα αφήσει έξω από τον κάδο.
Λόγω της τεράστιας αύξησης του αριθμού των ανθρώπων που ψάχνουν στα σκουπίδια, όλοι και περισσότεροι πολίτες συσκευάζουν το περίσσιο φαγητό από τα γεύματά τους και το κρεμούν τους κάδους.
Λίγο παρακάτω, ακόμα μία σακούλα σούπερ μάρκετ περιμένει τον “τυχερό”, που θα την πάρει. Μέσα έχει ψωμί από τον φούρνο της κας Δέσποινας.
“Αγοράζει ο κόσμος παραπάνω ψωμί και το κρεμάει στον κάδο, για να το πάρουν οι άποροι”, είπε η ίδια στην εφημερίδα.
Η ίδια προσφέρει τη βοήθειά της και όσο ψωμί της περισσεύει σε οικογένειες που το έχουν ανάγκη.
“Βέβαια, εγώ δεν τα κρεμάω στους κάδους, τα δίνω σε οικογένειες που γνωρίζω ότι αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα. Και αυτές οι οικογένειες είναι πολλές”, σημείωσε.
Παρακάτω, από άλλον κάδο, κρέμεται ταψάκι μίας χρήσης, με σπιτικούς λαχανοντολμάδες και μία φέτα ψωμί.
“Κανονικά γεύματα αφήνουν οι νοικοκυρές. Περιποιημένα και καθαρά”, υπογράμμισε ο Προϊστάμενος του τμήματος Αποκομιδής και Ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων, Δημήτρης Κοσμάτος.
“Επίσης, πιο συχνά αφήνουν σακούλες με ρούχα, αλλά αυτό είναι κάτι που το βλέπαμε και πριν από τρία χρόνια. Σε όποιον περισσεύει κάτι, αντί να το πετάξει, το αφήνει δίπλα για να το πάρει ένας άνθρωπος που έχει ανάγκη”, είπε.
Ακόμη όμως, όπως σημείωσε ο κ. Κοσμάτος, αυτή η πρωτοβουλία βρίσκεται στην αρχή της, ενώ δεν είναι δεδομένο ούτε ότι θα συμβαίνει κάθε μέρα ούτε ότι γίνεται σε συγκεκριμένες γειτονιές της Αθήνας.
Εκτός από την Αθήνα, η ίδια κίνηση ανθρωπιάς συναντάται και στην επαρχία, όπου και εκεί ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν ανάγκη είναι ανησυχητικός.
Ψωμί, μακαρόνια, όσπρια και μερίδες μαγειρεμένου φαγητού που έχουν περισσέψει από το μεσημεριανό τραπέζι είναι μόνο μερικά από αυτά που έχουν παρατηρηθεί κατά καιρούς, ενώ άποροι περιμένουν έξω από τα σούπερ μάρκετ, προκειμένου να πάρουν μετά το κλείσιμο, κάποια από τα ληγμένα τρόφιμα που προορίζονταν για σκουπίδια.