Ο ΦΠΑ στην εστίαση είναι 13% ανεξαρτήτως πού καταναλώνεται το προϊόν, διευκρινίζει ο Χ. Θεοχάρης.
Σε ισχύ τίθεται από την Πέμπτη 1η Αυγούστου η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, στο 13%, και το ζητούμενο είναι η μείωση του φόρου να περάσει και στις τιμές καταναλωτή.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, η μείωση του ΦΠΑ στο 13% από 23% συνεπάγεται μία μεσοσταθμική μείωση των τιμών της τάξεως του 8%.
Σε αρκετές περιπτώσεις, πάντως, οι επιχειρήσεις προχωρούν σε μεγαλύτερες μειώσεις, που αγγίζουν το 10%.
Το μέτρο είναι προσωρινό (ισχύει μέχρι το τέλος του έτους) και θα συνεχισθεί μόνο εφόσον δεν παρατηρθεί σημαντική μείωση στα δημόσια έσοδα.
Μετά τη σύγχυση που προκάλεσε η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, διευκρίνισε ότι ο ΦΠΑ είναι 13% «ανεξαρτήτως πού καταναλώνεται».
Από την εγκύκλιο προέκυπτε πως τα μη αλκοολούχα ποτά (καφέδες, χυμοί και αναψυκτικά) που σερβίρονται, χρεώνονται με ΦΠΑ 13%, αλλά αν τα πάρει κανείς σπίτι του με delivery θα επιβαρυνθεί με 23%.
Επίσης, ο συντελεστής ΦΠΑ 13% δεν θα ισχύει για τα μη αλκοολούχα ποτά που παραλαμβάνονται από τον πελάτη για κατανάλωση εκτός καταστήματος.
Ο κ. Θεοχάρης είπε ακόμα ότι «μόνο τα αναψυκτικά έχουν διαφορετικό συντελεστή, όχι το φαγητό» και πως «ο συντελεστής διαφέρει μόνο στα αναψυκτικά ανάλογα με το αν η κατανάλωση γίνεται στο εστιατόριο ή όχι».
Όπως επισημαίνει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, «η παράδοση των αναψυκτικών υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%) σε όλες τις πράξεις που αφορούν την αλυσίδα διανομής τους (εισαγωγή, παραγωγή, χονδρική πώληση, λιανική πώληση) από οποιασδήποτε μορφής επιχείρηση (πχ σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, περίπτερα, κυλικεία, κλπ). Ο συντελεστής αυτός ισχύει από 1.9.2011, σύμφωνα με το άρθρο 34 του ν. 3986/2011».
Στη διευκρινιστική ανακοίνωση σημειώνεται ότι «η παροχή υπηρεσίας εστίασης, και συνεπώς η κατανάλωση αναψυκτικών εντός του καταστήματος, με την πρόσφατη διάταξη υπάγεται από 1.8.13 έως 31.12.13 στον μειωμένο συντελεστή (13%)».
«Κατά πάγια νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιου για την αυθεντική ερμηνεία των διατάξεων του κοινοτικού δικαίου», προστίθεται, «ως παροχή υπηρεσίας εστίασης θεωρείται η επιτόπια κατανάλωση εντός καταστημάτων με παράλληλη παροχή υπηρεσιών (διάθεση τραπεζοκαθισμάτων, επιτραπέζιων σκευών, σερβίρισμα, καθαρισμός χώρων, κλπ), ενώ στην περίπτωση που δεν παρέχονται πρόσθετες υπηρεσίες ως ανωτέρω, πρόκειται για παράδοση αγαθών, η οποία υπάγεται στον προβλεπόμενο συντελεστή για κάθε είδους αγαθό (Απόφαση της 10.3.2011 για τις συνεκδικαζόμενες υποθέσεις C-497/09, C- 499/09, C-501/09 και C-502/09)».
Τέλος, η ΓΓΔΕ σημειώνει ότι δεν είναι ακριβές ότι ο συντελεστής των έτοιμων φαγητών διαφοροποιείται ανάλογα με το αν καταναλώνονται στο κατάστημα ή εκτός (π.χ. με παράδοση κατ’ οίκον),καθώς «στην παράδοση των εν λόγω αγαθών εφαρμόζεται σε κάθε περίπτωση ο μειωμένος συντελεστής (13%)».