Οι φτωχότεροι περιμένουν να πάρουν ένα κομμάτι κρέας από όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν το ζωντανό και, να το προσφέρουν ως θυσία στο θεό
Της Όλγας Τσιούλφα
Περίπατο πήγαν όλες οι συμβουλές και οι παραινέσεις των κτηνιατρικών υπηρεσιών καθώς η σφαγή των αμνοεριφίων την πρώτη ημέρα του κουρμπάν μπαϊράμ στη Ροδόπη έγινε στην ύπαιθρο. Οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας, τήρησαν το έθιμο της σφαγής ζώων, και αγνόησαν τις απαγορεύσεις των αρμοδίων, σύμφωνα με τις οποίες η θυσία έπρεπε να γίνει στα εγκεκριμένα σφαγεία με τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας για τη δημόσια υγεία.
Σε αυλές σπιτιών, κοινόχρηστους χώρους οικισμών, δρόμους έγινε η θυσία που προβλέπει το κοράνιο για τους μουσουλμάνους. Θυσία που καλούνται να κάνουν οι πιστοί στη δεύτερη μεγάλη γιορτή του ισλάμ, το κουρμπάν μπαϊράμ, ακολουθώντας τα βήματα των προγόνων τους. Η σφαγή των ζώων τηρείται σε όλη την επικράτεια της Θράκης, σε πόλεις και οικισμούς, ενώ σε κάποια χωριά γίνεται ομαδικά, σε πλατείας και δρόμους. Οι φτωχότεροι περιμένουν να πάρουν ένα κομμάτι κρέας από όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν το ζωντανό και, να το προσφέρουν ως θυσία στο θεό. Έτσι μαζεύονται οικογένειες, αναλαμβάνουν το κόστος και τη μεγάλη ημέρα κάνουν τη θυσία, αφήνοντας το αίμα να τρέξει.
ΔΕΗΣΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΦΑΓΗ
Η σφαγή των ζώων γίνεται το πρωί ή το μεσημέρι. Ο αριθμός των ζώων που σφαγιάζονται ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος του αναμενόμενου πλήθους. Τα ζώα είναι συνήθως η αγελάδα, το κριάρι, η κατσίκα ή προβατίνα. Σύμφωνα με την παράδοση των μουσουλμάνων, πριν αρχίσει η θυσία ο ιμάμης συντάσσει τους συγκεντρωμένους απέναντι στα ζώα τα οποία είναι δεμένα. Διαβάζει δέηση από θρησκευτικό βιβλίο και προσεύχονται όλοι μαζί. Αφού τα ζώα ευλογηθούν αρχίζει η διαδικασία της σφαγής.
Στην περίπτωση των μεγαλόσωμων ζώων όπως η αγελάδα απαιτείται η συμμετοχή πολλών ανδρών για να τη δέσουν και να την κρατήσουν. Με χοντρό σχοινί δένονται από τα κέρατα ένα-ένα και οδηγούνται στο χώρο της σφαγής. Επίσης δένονται από τα πόδια και γύρω από το σώμα με άλλα σχοινιά και ακινητοποιούνται, ενώ κάποιοι κρατούν σφιχτά το κεφάλι του ζώου από τα κέρατα ώστε να προβάλλει ο λαιμός προς αυτόν που θα εκτελέσει τη θυσία. Δύο άνδρες εκτελούν τη θανάτωση της αγελάδας, ο ένας σφάζοντας το λαιμό και σχεδόν ταυτόχρονα ο άλλος ξεκοιλιάζοντάς το από το λαιμό προς τα κάτω.
ΑΓΕΛΑΔΑ 200 ΚΙΛΩΝ
Μία αγελάδα 200 κιλών θυσίασαν 7 οικογένειες στον οικισμό του Κικιδίου χθες το πρωί. Η κάθε οικογένεια προσέφερε από 200 ευρώ για την αγορά της και, την πρώτη ημέρα του κουρμπάν μπαϊράμ οι άνδρες μαζεύτηκαν για τη σφαγή. Γύρω τους, οι γυναίκες έκαναν τις προετοιμασίες για το τραπέζι που θα ακολουθούσε. Ο μεγαλύτερος της οικογένειας, «αυτός που αντέχει» συνήθως εκτελεί το έθιμο και οι υπόλοιποι κάνουν ότι μπορούν να τον βοηθήσουν. «Πληρώσαμε από 200 ευρώ κάθε οικογένεια και σφάξαμε μία αγελάδα 200 κιλά», είπε η κ. Φατμέ από το Κικίδιο.
Προσευχή πριν από τη θυσία στον οικισμό Τέρμα Αδριανουπόλεως για τις οικογένειες δύο αδελφών που μοίρασαν το κρέας των ζώων που θυσίασαν
Οι επτά οικογένειες αποφάσισαν να δώσουν χρήματα για την αγορά του ζωντανού και μετά τη σφαγή, να μοιραστούν το κρέας. «Μετά τη σφαγή το κρεμάμε, το ξεπλένουμε και μετά το μοιράζουμε μεταξύ μας», είπε η κ. Φατμέ περιγράφοντας το τελετουργικό. Το κρέας αυτό αποθηκεύεται σε κάθε σπίτι και μαγειρεύεται από τις νοικοκυρές. Η γιορτή φυσικά δεν τελειώνει με τη θυσία. Ακολουθούν έξοδοι, επισκέψεις σε φίλους και συγγενείς και τραπεζώματα για το τετραήμερο του κουρμπάν μπαϊράμ.
Δύο πρόβατα, θυσίασαν δύο αδέλφια από τον οικισμό Τέρμα Αδριανουπόλεως Κομοτηνής. Ξύπνησαν το πρωί και συγκέντρωσαν την οικογένεια στο προαύλιο όπου και έφεραν τα δύο ζωντανά για τη σφαγή. Τα έδεσαν, προσευχήθηκαν επικαλούμενοι το θεό και τα θυσίασαν. Προηγήθηκε η πρωινή επίσκεψη στο τζαμί ανέφερε ο Αιχάν Γιουσιούφ και πρόσθεσε πως, «αυτό γράφει μέσα στο κοράνι. Ότι γράφει το κάνουμε για το θεό».
Το θεό επικαλούνται την ώρα της θυσίας, οι πιστοί στέκοντας πάνω από το ζώο. «Πριν το σφάξουμε λέμε μία προσευχή. Επικαλούμαστε το όνομα του θεού γιατί χωρίς το όνομα του θεού δεν μπορούμε ούτε να το πιάσουμε ούτε να το κόψουμε», είπε ο Αιχάν Γιουσιούφ. Μετά τη θυσία τα δύο αδέλφια μοίρασαν το κρέας στα τρία, για να προσφέρουν σε φτωχούς και γείτονες ώστε να πιάσει τόπο η θυσία όπως συνηθίζεται να λέγεται.