Στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013, πραγματοποιήθηκε Ημερίδα με θέμα: “Το μάθημα των Θρησκευτικών στον καιρό της πανθρησκείας”. Το Ψήφισμα της Hμερίδας εστάλη στον υπουργό Παιδείας και στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και αναφέρει:
ΠΡΟΣ:
-ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ,
Kύριο Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο
-ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013, πραγματοποιήθηκε Ημερίδα με θέμα: “Το μάθημα των Θρησκευτικών στον καιρό της πανθρησκείας”. Η Ημερίδα διοργανώθηκε από την Αδελφότητα Θεολογων “Ο Σωτήρ’ και τον τομέα Επιστημόνων και Εκπαιδευτικών του Συλλόγου Ορθοδόξου Ιεραποστολικής Δράσεως “Ο Μέγας Βασίλειος” και συμμετείχαν εκατοντάδες εκπαιδευτικοί (Θεολόγοι, Δάσκαλοι και Καθηγητες άλλων ειδικοτήτων).
Αφού ενημερωθήκαμε από τις εμπεριστατωμένες εισηγήσεις των: κ. Ηρακλή Ρεράκη, Καθηγητή Παιδαγωγικής και Χριστιανικής Παιδαγωγικής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Ιωάννη Μπεινά, Θεολόγου – Καθηγητή Λυκείου και κ. Δημητρίου Νατσιου, Θεολόγου και Διδασκάλου Δημοτικού Σχολείου, σχετικά με το νέο Πρόγραμμα Σπουδών για το Μάθημα των Θρησκευτικών, που εφαρμοζεται πιλοτικά σε Δημοτικά και Γυμνάσια της χώρας μας, συντασσομενοι με την εκπεφρασμένη ρητή αντίθεση του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους, δηλώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας στο Πρόγραμμα αυτό, διότι με την εισαγωγή της ταυτόχρονης διδασκαλίας διαφόρων θρησκειων που επιβάλλει στην πρωιμη και ευαίσθητη φάση της πνευματικής ανάπτυξης των παιδιών ηλικίας 8 – 14 ετών, δημιουργεί επικίνδυνη θρησκευτική συγχυση στα παιδιά, τα αποπροσανατολίζει με τον θρησκευτικό σχετικισμο και τα οδηγεί με βεβαιότητα σε θρησκευτικό μηδενισμό.
Η υποχρεωτική επιβολή του Προγράμματος αυτού παρά τις ίσως καλες διαθέσεις και τον κόπο των συντακτών του είναι τελικά κατά τη γνωμη μας αντορθόδοξη, αντεθνική, αντιπαιδαγωγική και αντισυνταγματική.
Από τη συμπρωτεύουσα απευθύνουμε έκκληση και προσκαλούμε τους τρεις ειδικούς Καθηγητές των Θεολογικών Σχολών Αθηνών και Θεσσαλονίκης, κ.κ. Ιωάννη Κογκούλη, Εμμανουήλ Περσελή και Ηρακλή Ρεράκη, καθ’ ύλην αρμόδιους για το επίμαχο θέμα της διδασκαλίας του Μαθήματος των Θρησκευτικών, όπως στους κρίσιμους καιρούς μας αναλάβουν πρωτοβουλία και καταθέσουν επισήμως τις απόψεις τους στο Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. σχετικά με το νέο Πρόγραμμα του Μαθήματος των Θρησκευτικών. Οι μάχιμοι εκπαιδευτικοί θεολόγοι, αλλά και εκατοντάδες εκπαιδευτικοί άλλων ειδικοτήτων, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τασσόμαστε στο πλευρό τους, ώστε να μη επεκταθεί η συγχυση στην εκπαιδευτική κοινότητα εξ αιτίας του νέου αποχρωματισμένου και απορθοδοξοποιημένου Προγράμματος. Οι μαθητές συνταγματικά επιβαλλεται να λαμβάνουν Ορθόδοξη Χριστιανική Αγωγή στο σχολείο. Καί το Μαθημα των Θρησκευτικών δεν πρέπει να θεωρηθεί ως ευκαιρία κατάλυσης του Συντάγματος και των νόμων της Ελληνικής Πολιτείας. Η χρησιμότητά του είναι επιστημονικα και διαχρονικά βεβαιωμένη. Δεν χρειάζονται επικίνδυνοι πειραματισμοί σε καιρό ηθικής και πνευματικής κρισης.
Παρακαλούμε δε με πολύ σεβασμό την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος όπως επειγόντως επιληφθεί του θέματος και συντασσόμενη με την στεντόρεια αντιρρητική φωνή του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου ΑΘηνων και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, του κορυφαίου οργάνου του Αγίου Όρους και των αγωνιώντων εκατοντάδων μαχίμων εκπαιδευτικών, λαβει σαφή και ξεκάθαρη θέση καταδικάζοντας το πολτοποιημένο συγκρητιστικό Προγραμμα, απαιτώντας την εκ βάθρων ανασύστασή του.
Επιπλέον θεωρούμε επείγον, στις εκατόν πενήντα περίπου κενές οργανικές θέσεις θεολόγων να διορισθεί αντίστοιχος αριθμός Αναπληρωτών καθηγητών, ώστε όλα τα Ελληνόπουλα να διδάσκονται όσα ορίζει το Σύνταγμα μας και απαιτούν οι Έλληνες πολίτες.
Είμαστε βέβαιοι ότι η εναγώνια κραυγή χιλιάδων ανά την Ελλάδα εκπαιδευτικών και γονέων δεν θα αφήσει αδιάφορη την ευαίσθητη συνείδηση του εξοχωτάτου κ. Υπουργού
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
-Υφυπουργό Παιδείας, κ. Θεόδωρο Π. Παπαθεοδώρου
-Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων, κ. Γεώργιο Καλαντζή
-Υπουργείο Παιδείας (Διεύθυνση Σπουδών Π.Ε. & Δ.Ε.)
-Πρόεδρο Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), κ. Σωτήριο Γκλαβά
-Έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.