Τη δημιουργία ενός portal, μέσω του οποίου θα προβάλλονται διεθνώς τα θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία της Μακεδονίας και της Θράκης και την έκδοση ενός οδικού χάρτη Ιερών Ναών, Μοναστηριών και άλλων θρησκευτικών χώρων της Βόρειας Ελλάδας ανήγγειλε ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του 2ου συνεδρίου προσκυνηματικού τουρισμού που πραγματοποιείται στο συνεδριακό κέντρο «Νικόλαος Γερμανός» της ΔΕΘ-Helexpo, στο πλαίσιο της 29ης Διεθνούς Τουριστικής Έκθεσης «Philoxenia».
«Στο ΥΜΑΘ πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο θρησκευτικός τουρισμός, πέρα από ραγδαία αναδυόμενο τουριστικό ρεύμα, αποτελεί στοιχείο ενότητας της κοινωνίας των ανθρώπων και ανάδειξης του πνευματικού πλούτου που κρύβει τούτος το τόπος» σημείωσε στην αρχή του χαιρετισμού του ο κ. Καράογλου, τονίζοντας τον ιδιαίτερο συμβολισμό του γεγονότος ότι η διοργάνωση του συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη συμπίπτει χρονικά με τον εορτασμό των 1150 χρόνων από τον εκχριστιανισμό των Σλάβων από τους Θεσσαλονικείς Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο.
Επίσης, αναδεικνύοντας την ηθική, πνευματική, και υλική αξία των προσκυνηματικών περιηγήσεων, ανέφερε ότι το συνέδριο δεν περιορίζεται μόνο στο να αναδείξει την εκκλησιαστική και πολιτιστική κληρονομιά που διαθέτει η Βόρεια Ελλάδα, αλλά και να αποδείξει σε όλους ότι ο θρησκευτικός τουρισμός είναι μια πρόκληση με πολλές παραμέτρους, καθώς παράγει πολλαπλά οικονομικά οφέλη και βοηθά αποτελεσματικά στην ανάπτυξη πλήθος επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
«Σκεφτείτε το συνάλλαγμα που αφήνουμε εμείς οι Έλληνες κάθε φορά που επισκεπτόμαστε την Κωνσταντινούπολη για να δούμε την Αγιά Σοφιά. Πάνω από 7,5 εκατομμύρια άνθρωποι ταξιδεύουν στη Ρώμη για να επισκεφθούν το Βατικανό.
Ένα ολόκληρο νησί, η Τήνος, στηρίζει την οικονομική του ύπαρξη στη θαυματουργή δύναμη της Παναγίας, που πραγματικά κάνει το θαύμα της όχι μόνο στις ψυχές των ανθρώπων, αλλά και στην οικονομία των ντόπιων νοικοκυριών.
Από το ξενοδοχείο και το ταπεινό εστιατόριο που βρίσκεται δίπλα σε ένα μοναστήρι μέχρι τους αγιογράφους, τους ξυλογλύπτες και τους λοιπούς επαγγελματίες, υπάρχει μια μεγάλη επιχειρηματική “αλυσίδα” χιλιάδων ανθρώπων που ζουν από τις προσκυνηματικές περιηγήσεις. Λειτουργώντας λοιπόν ενισχυτικά προς αυτήν την κατεύθυνση, με πρωτοβουλία μας, δρομολογείται η δημιουργία ενός portal το οποίο θα προβάλλει διεθνώς τα θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία της Μακεδονίας και της Θράκης, βοηθώντας στην αύξηση του τουρισμού αυτής της μορφής.
Επιπλέον προσανατολιζόμαστε και στην έκδοση ενός οδικού χάρτη Ιερών Ναών, Μοναστηριών και λοιπών θρησκευτικών χώρων, προκειμένου να βοηθήσουμε τους χιλιάδες επισκέπτες να εντοπίσουν και να καθορίσουν τις διαδρομές που θα πρέπει να ακολουθήσουν για να επισκεφθούν τα σημεία αναφοράς της Ορθοδοξίας, που βρίσκονται παντού στη γη της Μακεδονίας και της Θράκης.
Επιπρόσθετα, έχουμε ήδη εκδώσει οδηγό επικοινωνίας των Ιερών Μονών της Μακεδονίας και της Θράκης στα ελληνικά ενώ ετοιμάζεται η κυκλοφορία του σε άλλες γλώσσες όπως τα αγγλικά και τα ρωσικά και σύντομα θα υπάρχει στην ιστοσελίδα του Υπουργείου μας» τόνισε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης.
Το συνέδριο πραγματοποιείται σε συνεργασία του ΥΜΑΘ με την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, το Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Ιεράς Συνόδου και τη ΔΕΘ-Helexpo A.E.
Τις διήμερες εργασίες του, οι οποίες θα ολοκληρωθούν αύριο (Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013), θα παρακολουθήσουν Μητροπολίτες από τη Μακεδονία και τη Θράκη, εκπρόσωποι Μητροπόλεων, καθηγητές πανεπιστημίων, σπουδαστές σχολών του τουριστικού κλάδου και πλήθος κόσμου που δραστηριοποιείται σε αυτόν.
Αμέσως μετά ο Υπουργός επισκέφθηκε το περίπτερο 15 όπου, αφού εγκαινίασε τον ειδικά διαμορφωμένο εκθεσιακό χώρο του ΥΜΑΘ με θέμα: «Μακεδονία-Θράκη: Τόποι Αγίων, τόποι προσκυνητών», ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης θα προβάλλει τις θρησκευτικές περιηγήσεις σε όλες τις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις στις οποίες θα λάβει μέρος τους επόμενους μήνες.
Όπως εξήγησε: «Με το συγκεκριμένο περίπτερο εγκαινιάζουμε την στόχευση που θα έχουμε ως Υπουργείο στην προσπάθεια ενίσχυσης μιας ειδικής τουριστικής πολιτικής όπως είναι οι προσκυνηματικές περιηγήσεις, δηλαδή ο θρησκευτικός τουρισμός».
Στο περίπτερο οι επισκέπτες μπορούν να δουν εικόνες από θρησκευτικούς τόπους, σκηνές λατρείας, αλλά και εκκλησιαστικά μουσεία από όλη τη Βόρεια Ελλάδα.
Μάλιστα, σε μια προσπάθεια άμεσης παρουσίασης των προσκυνηματικών περιηγήσεων, εκτίθενται απλά αγαθά της ευλογημένης ελληνικής γης όπως βότανα, λάδι και κρασί, παραδοσιακά γλυκά που μπορεί να συναντήσει κάποιος σε ένα ελληνικό μοναστήρι και κορυφαία έργα αγιογραφίας, ξυλογλυπτικής και εκκλησιαστικής κοσμηματοποιίας, τα οποία προσφέρθηκαν δωρεάν από ντόπιους καλλιτέχνες.
«Όλα αυτά αποτελούν σαφή ένδειξη ότι ο πολιτισμός και η αισθητική είναι για εμάς θέμα πίστης» κατέληξε ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης.
Το πρόγραμμα του συνεδρίου
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22/11/2013 Α’ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 18:00
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
• Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου
• Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δωδώνης και Πρόεδρος Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων Ιεράς Συνόδου, κ. Χρυσόστομος
• Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, κ. Άνθιμος
• Εκπρόσωπος Υπουργείου Τουρισμού
• Πρόεδρος ΔΕΘ – HELEXPO Α.Ε., κ. Αναστάσιος Τζήκας
ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
– Εισήγηση Εκπροσώπου Υπουργείου Τουρισμού
– «Η δυναμική του προσκυνηματικού τουρισμού», π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος, Γενικός Διευθυντής Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Ιδρύματος «Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς»
ΣΑΒΒΑΤΟ 23/11/2013
Β’ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΠΡΩΙΝΗ
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Η πρωτοβουλία της Εκκλησίας της Ελλάδος στην ανάπτυξη του προσκυνηματικού τουρισμού
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 09:30
– Εισαγωγή συντονιστή συνεδρίας π. Γρηγορίου Σταμκόπουλου
09:40 – 09:55, «Κοινή ορθόδοξη πολιτιστική κληρονομιά – Η εμπειρία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος», Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης κ. Άνθιμος
09:55 – 10:10 «Ο Θρησκευτικός Τουρισμός και η συμβολή του στον πολιτισμό και στην ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ των ομόδοξων λαών», Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, κ. Ιωάννης
10:10 – 10:25 «Θρησκευτικά προσκυνήματα στη Θράκη», Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, κ. Παντελεήμων
10:25 – 10:40 «Φλώρινα: Περιδιαβαίνοντας τον τόπο της εύλαλης σιωπής», Αρχιμανδρίτης Ιουστίνος Μπαρδάκας, πρωτοσύγκελος Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας
10:40 – 10:55 «Τα οφέλη των τοπικών κοινωνιών από τις προσκυνηματικές περιηγήσεις στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου και στα λοιπά Προσκυνήματα της Ημαθίας», Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Χρυσοστόμου, πρωτοσύγκελος της Ιεράς
Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, καθηγητής Α.Ε.Α.Θ.
Ανοιχτή συζήτηση
11:15 – 11:30 coffee break
Γ) ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Ο Προσκυνηματικός τουρισμός ως αντικείμενο επιστημονικής μελέτης
ΏΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 11:30
– Εισαγωγή συντονιστή συνεδρίας δημοσιογράφου Σάκη Παπαδόπουλου
11:50 – 12:05 «Προϋποθέσεις για την ανάδειξη του προσκυνηματικού και άλλων μορφών εναλλακτικού τουρισμού», καθ. Νικόλαος Μουσιόπουλος, Αντιπρόεδρος Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας
12:05 – 12:20 «Οι δράσεις του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος», κ. Αθανάσιος Ραφτόπουλος, Μέλος Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων Ιεράς Συνόδου
12:20 – 12:35 «Οι προσκυνηματικές περιηγήσεις ως έκφανση του θρησκευτικού τουρισμού και οι ιδιαιτερότητες τους», κ. Ηρακλής Ρεράκης, καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. – Σωτήριος Μιχελουδάκης, δικηγόρος – διδάκτωρ Θεολογίας
12:35 – 12:50 «Το ντοκιμαντέρ ως μέσο προβολής των προσκυνηματικών περιηγήσεων», κα Αναστασία Μάνου, διευθύνουσα σύμβουλος εταιρίας παραγωγής White Fox Α.Ε. – Πρόεδρος ΤΟ.Γ.Μ.Ε. / ΕΕΔΕ
12:50 – 13:05 « Τα μοναστήρια της Ελλάδας σε νέα ιστοσελίδα – Σημαντικότερες Ιερές Μονές της Βορείου Ελλάδος», Η νεανική ομάδα του monastiria.gr κ. Χρήστος Πιτσίλκας, κ. Χαρίλαος Αλμυρούλης, κα Ζωή Βλαμούλη,
13:05 – 13:20 «Θρησκευτικές περιηγήσεις ως τρόπος προσέλκυσης προσκυνητών», κ. Alexei Petritsko, Διευθυντής Ορθόδοξου Προσκυνηματικού Κέντρου «SOLUN» Mouzenidis Group