Της Μαρίας Βουργάνα
Πρόσθετους φόρους ύψους 2,163 δισ. ευρώ για τα εισοδήματα και την ακίνητη περιουσία τους θα κληθούν να πληρώσουν το 2014 οι φορολογούμενοι. Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού προβλέπει ότι οι άμεσοι φόροι θα διαμορφωθούν το επόμενο έτος στα 21,335 δισ. ευρώ από από 19,172 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα ανέλθουν φέτος.
Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού προβλέπεται να ανέλθουν στα 49,544 δισ. ευρώ από 46,99 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 4,4% ή κατά 2,55 δισ. ευρώ η οποία σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα θα προέλθει και από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και όχι από την ψήφιση νέων φόρων.
Ωστόσο κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την τρόικα δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέες φορολογικές παρεμβάσεις.
Στο σκέλος των έμμεσων φόρων το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι θα διαμορφωθούν στα επίπεδα του 2013, παρά το γεγονός ότι το τρέχον έτος «κλείνει» με ύφεση 4%, ενώ το 2014 υπολογίζεται ανάπτυξη 0,6%. Συγκεκριμένα υπολογίζεται να εισπραχθούν 24,5 δισ. ευρώ έναντι πρόβλεψης για φέτος 24,6 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη των εισπράξεων από ΦΠΑ και φόρους κατανάλωσης θα εξαρτηθεί από την πορεία της ιδιωτικής κατανάλωσης.
Σύμφωνα με το προσχέδιο, μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν το επόμενο έτος περισσότερους φόρους με την εφαρμογή για πρώτη φορά των φορολογικών μέτρων του τελευταίου φορολογικού νόμου που αφορούν:
1. Κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ και των πρόσθετων αφορολογήτων ορίων για τα προστατευόμενα παιδιά, για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες, τους αγρότες και τους εισοδηματίες.
2. Κατάργηση των περισσοτέρων εκπτώσεων φόρου και φοροαπαλλαγών. Οι μόνες δαπάνες που θα εκπίπτουν από τον φόρο θα είναι η διατροφή που καταβάλλεται από τον ένα σύζυγο στον άλλο και οι δωρεές προς το Δημόσιο. Επιπλέον, τα έξοδα για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη θα εκπίπτουν σε ποσοστό 10% από τον φόρο εισοδήματος, μόνο υπό την προϋπόθεση ότι υπερβαίνουν το 5% του συνολικού δηλωθέντος ή τεκμαρτού εισοδήματος και μόνο κατά το μέρος που υπερβαίνουν το όριο αυτό.
3. Αύξηση της φορολογίας στις ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα κληθούν να καταβάλουν φόρους που θα υπολογιστούν με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ των καθαρών φορολογητέων εισοδημάτων που θα εμφανίσουν για το 2013. Σε περίπτωση που το εισόδημα υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ, το υπερβάλλον ποσό θα φορολογηθεί με συντελεστή 33%.
4. Αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των Ο.Ε. και Ε.Ε. που τηρούν απλογραφικά βιβλία (πρώην β’ κατηγορίας), από 20% σε 26% μέχρι το επίπεδο των 50.000 ευρώ και από 20% σε 33% για το υπερβάλλον ποσό. Για τις Ο.Ε. και Ε.Ε. που τηρούν διπλογραφικά βιβλία ο συντελεστής φορολογίας των κερδών τους αυξάνεται από 20% σε 26%.
5. Αύξηση της φορολογίας των κερδών των Α.Ε. και των ΕΠΕ από 20% σε 26%. Η επιβάρυνση περιορίζεται από τη μείωση του συντελεστή φορολογίας των μερισμάτων από 25% σε 10%. 6. Αλλαγές στην φορολογία των εισοδημάτων από εκμίσθωση ακινήτων. Τα ενοίκια θα φορολογούνται αυτοτελώς από το πρώτο ευρώ. Σε ποσά ενοικίων μέχρι 12.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος 10%, ενώ τυχόν επιπλέον ποσά, πέραν των 12.000 ευρώ, θα φορολογούνται με 33%. Το 2014 θα επιβληθεί ο Ενιαίος Φόρος Ακίνητων σε περίπου 5,5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Τα έσοδα που θα επιδιώξει να βεβαιώσει το υπουργείο Οικονομικών με το νέο φόρο θα είναι τουλάχιστον 3,8 δισ. ευρώ, με στόχο να καταλήξει στα δημόσια ταμεία το ποσό των 2,9 δισ. ευρώ.