Η μορφή της Μάνας, μυστηριακή αυτογνωσία του Ελληνισμού στους αιώνες και η εξουσιαστική «συνωμοσία».
Ταιριάζουν αποσπασματικές τιμές στην πιο γλυκιά μορφή της ζωής του ανθρώπου; Ναι, όταν αποκόπτεσαι από το μυστήριο της ανθρώπινης ύπαρξης, χαμένος μέσα στην βία του αχαλίνωτου υλισμού ή τον σκοταδισμό απάνθρωπων δογμάτων. Έτσι, χρειάζεται μία ειδική μέρα για να απαλύνει τις τύψεις απέναντι στα πολύτιμα που θα έπρεπε να τιμούμε κάθε μέρα.
Όσο η μορφή της γυναίκας, της τροφού, της ζωοδόχου – μάνας απαξιώνεται, τόσο η κοινωνία ολισθαίνει στην βαρβαρότητα. Η μορφή της Μάνας είναι από μόνη της καταλύτης του άδικου και φορέας ανθρωπιάς. Η προϋπόθεση διατήρησης κάθε απάνθρωπης εξουσίας, είναι η ταπείνωση, δαιμονοποίηση, εξευτελισμός της γυναικείας μορφής. Η απάλειψη της μητρικής μορφής από το κοινωνικό γίγνεσθαι και η επικράτηση κακέκτυπων. Από την μπούργκα στα σκοταδιστικά καθεστώτα εως τα άσαρκα, λειψανοποιημένα γυναικεία σώματα που προβάλλονται ως πρότυπα στον άκρατο καπιταλισμό, που μόνο στην μητρότητα δεν παραπέμπουν. Ακόμα και στις “χριστιανικές” κοινωνίες της αδικίας, η μορφή της Παναγίας έχει αφαιρεθεί μεθοδικά (Προτεσταντες).
Ο λόγος μπορεί να φαίνεται “συνωμοσιολογικός” αλλά είναι ξεκάθαρη εξουσιαστική πρακτική: Η αποκοπή του ανθρώπου από το φυσικό “αφεντικό”, την μητέρα όλων, την Μητέρα Γη. Για να υπακούσει ο πολίτης σε μία απάνθρωπη, αφύσικη εξουσία, πρέπει πρώτα να διαρρήξει την σχέση του με την αρχέγονη ηγέτιδα. Ποιός θα μπορούσε κάποιος να προκαλέσει φυσικές καταστροφές είτε ως καπιταλιστής, είτε ως εργάτης ή πολέμαρχος εάν είχε την αυτογνωσία του Γηγενή (Γένος της Γης); Κάπου εδώ έρχεται και το μεγάλο μυστήριο του Ελληνικού πολιτισμού που διατήρησε αυτή την ιερή σχέση μέσα στους αιώνες. Η ανώτατη τιμή στην Ελλάδα, δίδοταν στην “Παρθένο”. Η μορφή της Παναγίας κυριαρχεί παντού, αλλά και ο υπέρτατος προχριστιανικός ναός, ο Παρθενώνας, ήταν αφιερωμένος στην Παρθένο, Παλλάδα Αθηνά. Εξ ου και το όνομα “Παρθενώνας”.
Οι τίτλοι της μητρότητος
Και όμως, η μορφή της Παρθένου, έφερε άπειρους τίτλους Μητρότητας! Παμμήτειρα, Παναγία Μητέρα Θεού και ανθρώπων, Μήτηρ Πάντων. Όλα αυτά για μία …Παρθένο, που δεν θα μπορούσε ποτέ να κυοφορήσει με την φυσική έννοια, παρά μόνο ως Θεόπνευστη, μεταφυσική μυσταγωγία.
Αυτός είναι ο λόγος που ο Έλληνας είχε αυτή την αδιάρρηκτη σχέση με τη Γη, χαρακτηρίζοντας την ευθέως ως κοινό πρόγονο: “Μητρός τε και πατρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερον εστίν η πατρίς και σεμνότερον και αγιώτερον και εν μείζονι μοίρα και παρά θεοίς και παρ’ ανθρώποις τοις νουν έχουσιν”. (Πλάτων) “Σεμνότερη, τιμιότερη, Αγιότερη”, η Πατρώα Γη.
Αλλά και ο Αριστοτέλης με την μέγιστη αποκάλυψη του στον Μέγα Αλέξανδρο: “Γηγενείς”, το γένος της Γης δηλαδή.
Αλλά και οι Ελληνικές κοσμογονίες. Από τον Δευκαλίωνα όπου οι Έλληνες δημιουργήθηκαν από την πέτρα, εως την Χριστιανική Πιστη όπου ο Θεός έφτιαξε τον άνθρωπο από το χώμα της Γης. Φιλοσοφία, παράδοση και Πίστη σε μία μυστηριακή αλληλουχία.
Ελληνισμός σημαίνει σεβασμός στη Μάνα
Σε αντίθεση π.χ με τους Τούρκους που υποστηρίζουν στις παραδόσεις τους ότι ήλθαν από τον …Σείριο, με όχημα την Σελήνη και σκοπό να κατακτήσουν την Γη, οδηγημένοι από τον μύθο της Εργενεκόν. Ίσως έτσι εξηγούνται οι ανηλεείς σφαγές των ορδών απέναντι στους Γηγενείς. Τις τρομερές γενοκτονίες από την Βακτριανή μέχρι τα πέρατα της Αφρικής, όπου και οι εκεί υποσαχάριες παραδόσεις είναι Γεωκεντρικές.
Η μορφή της Μητέρας ως κυρίαρχη του Ελληνισμού, θα σηματοδοτεί πάντα την οδό ενός κόσμου με πραγματικό πολιτισμό δίνοντας την απάντηση στις ιδεοληψίες που οδηγούν εντέλει στην θηριωδία. Η αγνότητα της σχέσης Μητέρας και Παιδιού θα είναι πάντα απειλή στην απανθρωπιά των μουλάδων, των τοκογλύφων, των διχαστών της ανθρωπότητας σε τάξεις, φυλές, θρησκείες.