Της Μαριλένας Παναγή
Χιλιάδες κόσμου το τελευταίο διάστημα προσφέρει απλόχερα τρόφιμα και ρουχισμό σε ΜΚΟ προς ενίσχυση των απόρων. Ωστόσο επιτήδειοι φαίνεται ότι εκμεταλλεύονται το γεγονός προς δικό τους οικονομικό όφελος.
Κρούσματα εκμετάλλευσης των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στην Κύπρο έχουν εντοπιστεί σε όλες τις επαρχίες και όπως έχει διαπιστωθεί, κάποιοι που παρουσιάζονται ως άποροι είτε παίρνουν βοήθεια από περισσότερες από μια οργανώσεις ή κοινωνικά παντοπωλεία ή Μητροπόλεις κ.λπ., ή χειρότερα, παίρνουν τη βοήθεια, δηλαδή, τρόφιμα, ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης και τα πωλούν αποκομίζοντας κέρδος.
Τα φαινόμενα αυτά έχουν εντοπιστεί από όλους σχεδόν τους Οργανισμούς, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες μαζεύουν τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης και ρούχα για να στηρίξουν πολίτες.
Αποτέλεσμα, το ίδιο το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού να αναλάβει πρωτοβουλία για δημιουργία ενός κοινού ηλεκτρονικού μητρώου, όπου θα καταγράφονται όλοι οι αποδεδειγμένα άποροι. Δηλαδή αυτοί οι οποίοι κατόπιν έρευνας μέσω των κρατικών υπηρεσιών, χρειάζονται βοήθεια.
Με το μητρώο αυτό, όπως εξήγησε μιλώντας στον «Φ» ο αντιπρόεδρος του ΠΣΣΕ Ηλίας Δημητρίου, «θα είναι συνδεδεμένοι όλοι οι Εθελοντικοί Οργανισμοί, οι Τοπικές Αρχές που λειτουργούν κοινωνικά παντοπωλεία, οι Μητροπόλεις κ.λπ. και έτσι θα ασκείται ο έλεγχος που χρειάζεται».
Με τη «βοήθεια του λογισμικού αυτού, ο κάθε οργανισμός, καταχωρώντας την ταυτότητα του υποψήφιου λήπτη βοήθειας θα μπορεί να γνωρίζει εάν το συγκεκριμένο άτομο στηρίζεται από κάποιο άλλο Οργανισμό ή κοινωνικό παντοπωλείο κ.λπ.». Έτσι, όταν ένα άτομο αποταθεί σε ένα από τα κοινωνικά παντοπωλεία που λειτουργούν, οι αρμόδιοι εθελοντές θα ξέρουν εάν θα πρέπει να προχωρήσουν στη διερεύνηση της περίπτωσής του για να παρέχουν στήριξη ή αν θα απορρίψουν το αίτημά του αφού παρουσιάζεται να λαμβάνει βοήθεια από κάπου αλλού.
Ο στόχος του ΠΣΣΕ, τόνισε ο κ. Δημητρίου, «είναι να στηρίζονται οι άνθρωποι που πραγματικά έχουν ανάγκη από τη μια και να εντοπίζονται όσοι απλώς προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση». «Άρα», είπε, «με το λογισμικό πετυχαίνουμε διαφάνεια, διασφαλίζουμε ότι η βοήθεια πάει εκεί που πρέπει και τέλος θα έχουμε πιο σωστό έλεγχο».
«Αυτή τη στιγμή», κατέληξε ο αντιπρόεδρος του ΠΣΣΕ, «βρισκόμαστε στην ετοιμασία του λογισμικού και οι διαδικασίες έχουν ήδη προωθηθεί». Στο λογισμικό, «θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι όσοι ασχολούνται με την παροχή βοήθειας σε άπορους συνανθρώπους μας».
Για την αντιμετώπιση του φαινομένου της εκμετάλλευσης των Εθελοντικών Οργανώσεων, ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός έχει λάβει την απόφαση για έκδοση ειδικών καρτών στους πραγματικά δικαιούχους.
Όπως ανέφερε στον «Φ» ο γενικός διευθυντής του ΚΕΣ Τάκης Νεοφύτου, «έχουμε αρχίσει με την ετοιμασία καρτών δικαιούχων. Η κάρτα αυτή θα παραχωρείται στα άτομα, τα οποία εγκρίνονται για βοήθεια μετά από έρευνα που γίνεται μέσω των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών. Έτσι, θα γνωρίζουμε ότι τα άτομα, στα οποία παρέχεται βοήθεια είναι πραγματικά δικαιούχοι». Δικαιούχοι, είπε «θα μπορούν να είναι άτομα κάθε εθνικότητας αρκεί να μπορούμε να αποδείξουμε την ανάγκη τους».