H κυβέρνηση θά προχωρήσει το μέτρο της άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μέχρι τον Οκτώβριο και βρίσκεται σε αδιέξοδο καθότι γνωρίζει ότι τώρα πια χτυπάει τον Έλληνα πολίτη στον “πυρήνα” της ύπαρξής του, στην εστία του.
Ως γνωστόν ο Έλληνας στην μακραίωνη ιστορία του πολεμούσε υπέρ “βωμών και εστιών” κάτι που μετά στην ελληνορθόδοξη εκδοχή του μετετράπη στο “υπέρ Πίστεως, και Πατρίδος”.
Η εστία-σπίτι για τον Έλληνα είναι ο ίδιος ο αυτοπροσδιορισμός της ζωής του, χαραγμένος στο DNA του. Οποιοσδήποτε προσπαθήσει να του το στερήσει αυτομάτως μετατρέπεται στον μέγιστο εχθρό του.Και όμως ξένοι δυνάστες ζητούν από την κυβέρνησή του να προχωρήσει στη δήμευση της κύριας κατοικίας του.
Το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο πρόκλησης «πολιτικού ατυχήματος» το οποίο μπορεί να συμβεί με αφορμή ένα ζήτημα που από τη φύση του έχει ισχυρό κοινωνικό συμβολισμό.
Ταυτοχρόνως, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ότι «η άρση της απαγόρευσης δεν περνάει από τη Βουλή ούτε από την κοινωνία» και ότι αποτελεί μονόδρομο για την κυβέρνηση η εξάντληση των πιέσεων προς την τρόικα για την εξασφάλιση παράτασης του υφιστάμενου μέτρου κατά τουλάχιστον έναν ακόμη χρόνο.
Η θύελλα που ξέσπασε πριν καν φτάσει ο πραγματικός χρόνος αντιμετώπισης του προβλήματος προκάλεσε ισχυρό πονοκέφαλο στο κυβερνητικό επιτελείο, που συνειδητοποιεί ότι αν και από τις αρχές του καλοκαιριού οι αριθμοί αρχίζουν και πηγαίνουν καλύτερα, το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα ακολουθεί την αντίστροφη πορεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο εκτροχιασμού από τη σχεδιαζόμενη πορεία.
Άλλωστε η κοινωνία έχει “πονηρέψει” και δεν παρασύρεται πλέον εύκολα από επικοινωνιακούς σχεδιασμούς, έχει εκπαιδευτεί πλέον στο να διαβάζει πίσω από τις λέξεις, και δεν υπάρχει τρόπος να πείσουν τους πολίτες “άσε να πάρουμε το σπίτι σου για το καλό σου”.
Ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης Θαν. Σκορδάς μίλησε από το βήμα της Βουλής για τη «μερική εκτόνωση της αγοράς ακινήτων μέσω της ανατροπής του σημερινού καθεστώτος (που ισχύει από το 2008 και ευνοεί όσους επιδιώκουν την υποτίμηση της συγκεκριμένης αγοράς)».
Οι περισσότεροι στην κυβερνητική παράταξη, παρ’ όλ’ αυτά, θεωρούν τη συγκυρία απαγορευτική και τάσσονται ανοιχτά υπέρ της διατήρησης του ισχύοντος καθεστώτος της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας τουλάχιστον μέχρι το 2015. Αλλωστε, το ΠΑΣΟΚ ήδη αποσαφήνισε ότι θα πάρει θέση μάχης σε περίπτωση άρσης της απαγόρευσης, ενώ και από τη Ν.Δ. έχουν αποσταλεί προειδοποιητικά πυρά.
Εκτιμώντας ότι η άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι ίσως το μόνο από όλα τα επώδυνα θέματα της περιόδου (απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, λουκέτα σε νοσοκομεία κ.ά.) που βρίσκει το σύνολο της κοινωνίας απέναντι στην κυβέρνηση, στο Μαξίμου συνειδητοποιούν ότι αν προχωρήσουν στο μέτρο αυτό θα έχουν υπογράψει το…τέλος τους.
Για τις απολύσεις στο Δημόσιο ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας δεν έχει αντίρηση, είτε για λόγους κοινωνικού αυτοματισμού, είτε για λόγους ευπιστίας (θεωρούν ότι αν πραγματοποιηθούν οι εντολές της τρόικα, θα σωθούν οι ίδιοι και οι καταθέσεις τους).Για το θέμα της οικίας όμως όλοι είναι απέναντι “μασίφ” για τον απλό λόγο ότι όλοι χρωστάνε. Είτε στην τράπεζα, είτε στην εφορία, είτε στα ασφαλιστικά ταμεία. Όσοι ελάχιστοι δεν χρωστούν, είναι ζήτημα χρόνου να συμβεί.
Μόλις οι πρώτοι συμπολίτες μας χάσουν τα σπίτια τους, αυτόματα ο φόβος θα κυριεύσει το σύνολο της κοινωνίας, και με το φαινόμενο του “ντόμινο” θα έχουμε αλυσιδωτές αντιδράσεις, ειδικά όταν θα υπάρξουν (μαθηματικά βέβαιο) οι πρώτες βίαιες αντιδράσεις εναντίον των οργάνων κατάσχεσης.
Ο «άρχων» είναι αυτός που έχει δική του γη (άρα=γή + έχων). Και πραγματικά, ακόμα και στις μέρες μας είναι πολύ σημαντικό να έχει κανείς δική του γη / δικό του σπίτι. Χτυπωντας μας στην ιδιοκτησία μας, χτυπούν την αρχοντιά της άλλοτε περήφανης μεσαίας ελληνικής τάξης. Χωρίς σπίτι παύεις να είσαι άρχοντας στον τόπο σου.Και αυτό θέλουν, διότι οι “κατακτητές” όταν έρθουν εδώ θέλουν να είναι οι απόλυτοι κυριάρχοι, και να μην συναντήσουν καμία αντίσταση.Και η αντίσταση όπως ξέρουμε ξεκινάει πάντα από άρχοντες, όχι από ταπεινωμένες μάζες. Θέλουν να χτυπήσουν την ιδιοκτησία, για να μην έχουμε δεσμούς με την ελληνική γη, για να φύγουμε πιο έυκολα για τα ξένα. Συνεπώς οι Έλληνες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να αντιδράσουν. Είναι θέμα αυτοσυντήρησης.
Η κυβέρνηση οδεύει σε “τοίχο”. Και η ίδια θέλει να πιέσει την τρόικα να ανακαλέσει την απάιτησή της αυτή. Έλα όμως που στην τρόικα έχουν συνηθίσει την κυβέρνηση, να σκύβει το κεφάλι, και ποτέ να μην ζητά κάτι.