Καθώς η οικονομική κρίση βαθαίνει, οι τοξικομανείς στην Αθήνα στρέφονται στο θανατηφόρο ναρκωτικό ”shisha”, αναφέρει δημοσίευμα του Guardian, επισημαίνοντας ότι σημειώνεται δραματική αύξηση στη χρήση του.
Το ”shisha” είναι γνωστό ως η ”κοκαΐνη των φτωχών” και ”ναρκωτικό της λιτότητας”, καθώς στοιχίζει λιγότερο από δύο ευρώ.
Ο Guardian αναφέρεται στο ναρκωτικό που επιλέγουν χιλιάδες άστεγοι Έλληνες, τους οποίους η φτώχεια και η απελπισία οδήγησε στους δρόμους, όπως σημειώνει, με αφορμή σχετικό ρεπορτάζ που μετέδωσε το Vice.com.
«Είναι το χειρότερο ναρκωτικό. Καίει τα σωθικά σου, σε κάνει επιθετικό και εξασφαλίζει ότι θα σας οδηγήσει στην τρέλα», λέει η Μαρία, πρώην εθισμένη στην ηρωίνη. «Αλλά είναι φθηνό και εύκολο να το βρεις», προσθέτει.
Τόσο οι τοξικομανείς, όσο και αξιωματούχοι, περιγράφουν το «shisha» ως μια παραλλαγή κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης, η οποία αναμειγνύεται με ουσίες όπως υγρά μπαταρίας, λάδι μηχανής ακόμα και σαμπουάν, και μπορεί να οδηγήσει τους χρήστες σε μία κατάσταση τυφλής βίας. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, εκτός από το γεγονός ότι είναι άμεσα διαθέσιμο, είναι και εύκολο να κατασκευαστεί.
«Είναι θανατηφόρο αλλά ταυτόχρονα σε κάνει και να θέλεις να σκοτώσεις», αναφέρει ο Κωνσταντίνος στο Vice.com. «Μπορεί να σε κάνει να σκοτώσεις χωρίς να καταλάβεις ότι το έχεις κάνει… Και εξαπλώνεται πιο γρήγορα και από τον θάνατο. Πολλοί χρήστες έχουν πεθάνει», προσθέτει.
Ο Χαράλαμπος Πουλόπουλος, επικεφαλής του ΚΕΘΕΑ, επισημαίνει ότι το «shisha» συμβολίζει τη λεηλασία μίας κρίσης, η οποία έχει οδηγήσει σε επίπεδα-ρεκόρ ανέχειας και ανεργίας. Όπως είπε, είναι ένα «ναρκωτικό λιτότητας», η απάντηση των εμπόρων που έχουν γίνει πιο έμπειροι στην παραγωγή συνθετικών ναρκωτικών, που σχεδιάζονται για εκείνους που δεν μπορούν πλέον να αγοράσουν ακριβά ναρκωτικά όπως ηρωίνη και κοκαΐνη.
«Για εκείνους που θα μπορούσαν να έχουν εγκαταλείψει τα ναρκωτικά δεν υπάρχει πλέον κανένα κίνητρο. Αντίθετα, υπάρχει μια ατμόσφαιρα μιζέριας, όπου οι άνθρωποι που γνωρίζουν ότι δεν θα βρουν δουλειά, γίνονται πολύ πιο αυτοκαταστροφικοί. Στην Αθήνα, την οποία έχει χτυπήσει πιο σκληρά η οικονομική κρίση, το shisha είναι κομμάτι της κατάστασης», προσθέτει ο Χ. Πουλόπουλος.
Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, η κυβέρνηση προσπάθησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, απομακρύνοντας τοξικομανείς και αστέγους από την Αθήνα με επιχειρήσεις «σκούπα». «Με τέτοιες πράξεις, οι αρχές απλώς κρύβουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί», σχολιάζει ο επικεφαλής του ΚΕΘΕΑ.