Θα πρέπει να μπουν κανόνες, οι οποίοι δυστυχώς δεν υπάρχουν, για να αποφευχθεί ο ιντερνετισμός, δηλαδή ο εθισμός στο διαδίκτυο, δήλωσε ο επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κατά την παρουσίαση του νέου του βιβλίου στα Χανιά.
Σε μία ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα, στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, στα Χανιά πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το βράδυ η παρουσίαση του νέου βιβλίου του διευθυντή της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλη Σφακιανάκη, με τίτλο «Εθισμός στο Διαδίκτυο και άλλες διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου» (εκδόσεις Λιβάνη).
Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος Β’ ενώ μίλησαν γι’ αυτό οι κ.κ. Κώστας Γιαννόπουλος, Πρόεδρος στο «Χαμόγελο του Παιδιού», Mιχάλης Μπλέτσας, Ερευνητής / Διευθυντής Πληροφορικής MIT Media Lab, Άννα Λυδάκη, αν. Καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο – Τμήμα Κοινωνιολογίας και Δημήτρης Καμπουράκης, Δημοσιογράφος-Συγγραφέας.
Όπως είπε ο συγγραφέας του βιβλίου, Μ. Σφακιανάκης, σήμερα το 53% των ελληνικών νοικοκυριών έχουν σύνδεση στο διαδίκτυο, ενώ το 92% των νέων ηλικίας 12 -16 ετών μπαίνουν στο διαδίκτυο καθημερινά από 2 έως και 4,5 ώρες! Γι’ αυτό, όπως επεσήμανε ο επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, θα πρέπει να μπουν κανόνες, οι οποίοι δυστυχώς δεν υπάρχουν, ώστε να αποφευχθεί ο ιντερνετισμός, δηλαδή ο εθισμός στο διαδίκτυο.
Αφού ανέφερε και εξήγησε τα συμπτώματα του εθισμού, ο κ. Σφακιανάκης κάλεσε τους γονείς να μην εφησυχάζουν όταν βλέπουν το παιδί τους να είναι «κολλημένο» στον υπολογιστή και να απομονώνεται από το κοινωνικό περιβάλλον.
Πρόσθεσε όμως παράλληλα, ότι και οι ενήλικες εθίζονται στο διαδίκτυο, με εξίσου σοβαρές συνέπειες.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» κ. Γιαννόπουλος εξήρε τη σημασία της εκδήλωσης και σημείωσε ότι οι διαστάσεις του προβλήματος με την παιδική παρενόχληση και κακοποίηση είναι πλέον άκρως ανησυχητικές ενώ ο καθηγητής κ. Μπλέτσας τόνισε πως η κοινωνία έχει υποστεί ένα σοκ με την είσοδο των νέων τεχνολογιών στη ζωή μας και σε αυτές τα παιδιά, όπως στο διαδίκτυο, δείχνουν πολύ μεγάλη προσαρμοστικότητα.
Το βιβλίο, το οποίο συνυπογράφουν μαζί με τον Μανώλη Σφακιανάκη και ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο, Κωνσταντίνος Σιώμος και ο ψυχίατρος Γεώργιος Φλώρος, είναι ουσιαστικά ένας πρακτικός οδηγός των παθολογικών συμπεριφορών που αναπτύσσονται στο Διαδίκτυο αλλά και του τρόπου προφύλαξης των παιδιών από τους γονείς τους από τις αρνητικές επιπτώσεις της χρήσης του.
Με δεδομένο μάλιστα ότι οι παθολογικές συμπεριφορές που αναπτύσσονται στο Διαδίκτυο από ενηλίκους και παιδιά έχουν σημαντικές συνέπειες κοινωνικής, επαγγελματικής και ψυχολογικής φύσης, το βιβλίο φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο οδηγό γνωριμίας με αυτές τις παθολογικές συμπεριφορές αλλά και να προτείνει τρόπους αντιμετώπισης των εξαρτήσεων και στήριξης των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα από την παθολογική χρήση του Διαδικτύου. Μπορεί δε να διαβαστεί τόσο από εκπαιδευτικούς όσο και από γονείς.
Το έργο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει να επιδείξει πλήθος επιτυχών παρεμβάσεων στα κυκλώματα διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας, στον εντοπισμό και την εξάρθρωση κυκλωμάτων ηλεκτρονικής απάτης, καθώς και στην αποτροπή αυτοκτονιών.
Σε μεγάλο ποσοστό οι επιτυχίες της υπηρεσίας οφείλονται στον προγραμματισμό, τη συνέπεια και την μεθοδικότητα του αεικίνητου προϊσταμένου της, του κ. Μανώλη Σφακιανάκη, ο οποίος αν και έχει σπουδάσει ανάλυση και προγραμματισμό υπολογιστών, εξαιτίας του πάθους του για την τήρηση της Δημόσιας Τάξης, εντάχθηκε στις τάξεις της Ελληνικής Αστυνομίας.
Έτσι, από το 1995 ο κ. Σφακιανάκης προΐσταται μιας από τις πιο κρίσιμες υπηρεσίες για την προστασία του πολίτη, η οποία απαρτίζεται από ογδόντα επίλεκτους αστυνομικούς που εργάζονται νυχθημερόν -χωρίς να καταλαβαίνουν από ωράρια, σαββατοκύριακα και αργίες- ώστε βρίσκονται ανά πάσα στιγμή στη θέση καθήκοντος που έχουν αναλάβει.