Τι λένε σεισμολόγοι που παρακολουθούν με προσοχή την εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας
Ο σεισμός έγινε στις 08.33 το πρωί της Τρίτης και ταρακούνησε την Σαμοθράκη, τη Μυτιλήνη και την Καβάλα. Το μέγεθός του, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, ήταν 4,6 Ρίχτερ. Το επίκεντρό του ήταν 29 χιλιόμετρα νότια της Σαμοθράκης, στον υποθαλάσσιο χώρο ανάμεσα στην Σαμοθράκη και την Τένεδο, με εστιακό βάθος περίπου 10 χιλιομέτρων.
Νωρίτερα το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο έκανε λόγο για σεισμό 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Οπως δήλωσε στο Newsit o Eυθύμιος Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας “στις 8.33 το πρωί εκδηλώθηκε μια σφοδρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο και 4,6 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνων, μεταξύ των νησιών Σαμοθράκης και Ίμβρου, στο βορειοανατολικό Αιγαίο.
Ηταν ένας σεισμός που εκδηλώθηκε πάνω στο ρήγμα της Ανατολίας, ενεργοποιόντας ένα τμήμα του ρήγματος της Ανατολίας, εκεί όπου αυτό βγαίνει από τον Ελλήσποντο και εισέρχεται στον Αιγιακό χώρο. Η δόνηση αυτή έγινε αισθητή σε μια ευρύτερη περιοχή στη Σαμοθράκη, στην ανατολική Μακεδονία, στη Χαλκιδική, στα νησιά του Αιγαίου και στον τουρκικό χώρο.
Η δόνηση αυτή έχει ενδιαφέρον γιατί έγινε πάνω στο ρήγμα της Ανατολίας καθώς όπως είναι γνωστό το ρήγμα αυτό δίνει πολύ μεγαλύτερους σεισμούς. Αλλά και μεγαλύτερος σεισμός να γίνει οι κάτοικοι των περιοχών αυτών δε θα αντιμετωπίσουν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα γιατί το ρήγμα αυτό βρίσκεται στον υποθαλλάσιο χώρο, μακριά από κατοικημένες περιοχές.
Ο τελευταίος σεισμός που έχει δώσει αυτό το ρήγμα ήταν 7,1 ρίχτερ στις 17 Ιανουαρίου 1999 που ηταν ένας σεισμός με μεγάλες καταστροφές αλλά είχε γίνει πολύ πιο ανατολικά, μέσα στην Τουρκία, στην πόλη του Ισμίκ”.
Στο ερώτημα αν αυτός ο σεισμός είναι ο κύριος ή όχι, ο κύριος Λέκκας απάντησε “δεν ξέρουμε ακόμη αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή για προσεισμό.
Δεν περνάνει απαρατήρητος αυτός ο σεισμός, παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου και βλέπουμε ποια ρήγματα ενεργοποιούνται αλλά σε κάθε περίπτωση δε θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία”.
Σε κάθε περίπτωση οι σεισμολογοι παρακολουθούν με προσοχή την εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας και εμφανίζονται καθησυχαστικοί και επιφυλακτικοί. Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί.