«Μέχρι σήμερα υπήρχε κενό σε αυτό το ζήτημα και οι μουσουλμάνοι μαθητές δεν παρακολουθούσαν το μάθημα των θρησκευτικών στα δημόσια σχολεία. Πλέον το κενό αυτό λύνεται με αυτούς τους ιεροδιδασκάλους», σχολίασε ο δικηγόρος από την Ξάνθη Στέργιος Γιαλάογλου
Ιεροδιδασκάλους συνοδοιπόρους του μουφτή και όχι μισθοσυντήρητους από άδηλους πόρους και από μη νόμιμες προσωπικότητες, θέλει η Πολιτεία, αλλά οι αντιδράσεις εντείνονται και αποκαλύπτουν πόσο μειονοτικοί και μη κύκλοι επιθυμούν η Θράκη να συνεχίσει να είναι πεδίο δράσης παράνομων δραστηριοτήτων.
Είναι γνωστό ότι με τα άρθρα 36-39 του Ν.3536/2007 συστήθηκαν 240 θέσεις ιεροδιδασκάλων ισλαμικής θρησκείας με αποστολή να κηρύττουν το Κοράνιο στα τζαμιά της Θράκης.
Μπορεί κάποιοι να υποστηρίζουν ότι μέχρι σήμερα οι θρησκευτικοί λειτουργοί στα τζαμιά της Θράκης (ιμάμηδες) επιλέγονται από τους πιστούς κάθε τζαμιού και πληρώνονται από αυτούς, όμως τουλάχιστον στους διαμένοντες στη Θράκη και γνωρίζοντες, είναι γνωστή η δράση που αναπτύσσουν όλα αυτά τα χρόνια οι ψευτομουφτήδες Ξάνθης και Ροδόπης θέτοντας ουσιαστικά υπό τον έλεγχό τους ιμάμηδες.
Στις διατάξεις της τροπολογίας προβλέπονται τα προσόντα και η διαδικασία πρόσληψης των ιεροδιδασκάλων. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τρεις ρυθμίσεις: 1) οι ιεροδιδάσκαλοι θα προσλαμβάνονται με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, διάρκειας 9 μηνών (από 1-9 έως 31-5) (άρθρο 37 παρ.1), 2) η επιλογή των ιεροδιδασκάλων θα γίνεται από πενταμελή επιτροπή, που θα αποτελείται από εκπροσώπους των υπουργείων Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας και 2 μέλη ΔΕΠ Ελληνικών Πανεπιστημίων, ειδικών σε θέματα ισλαμικής θρησκείας (που διορίζονται από τον υπουργό Παιδείας), μετά από γνώμη του οικείου μουφτή (άρθρο 38) και 3) τα ειδικότερα προσόντα των ιεροδιδασκάλων και τα κριτήρια επιλογής τους δεν αναφέρονταν στο νόμο, αλλά θα καθοριζόταν αργότερα με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Παιδείας κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων προσλήψεων προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου στο Δημόσιο (άρθρο 37 παρ. 4).
Η κυριότερη ένσταση που διατυπώθηκε ήταν ότι δεν είναι δυνατό να επιλέγονται θρησκευτικοί λειτουργοί της μουσουλμανικής θρησκείας από επιτροπή που συγκροτείται αποκλειστικά από μέλη μη μουσουλμάνους στο θρήσκευμα και ορίζεται από την Πολιτεία.
Η ένσταση αυτή ελήφθη υπόψη, μετά και από αίτημα του μουφτή Κομοτηνής και σύμφωνα με τις διορθωμένες διατάξεις της τροπολογίας η επίμαχη επιτροπή θα αποτελεί από μουσουλμάνους, ικανοποιώντας το αίτημα του μουφτή Κομοτηνής, όπως σχολίασε σχετικά από την Ξάνθη ο δικηγόρος Στέργιος Γιαλάογλου. Σημειώνοντας ότι «θα μπορεί να διδάσκεται απρόσκοπτα τα κοράνι από ανθρώπους που θα είναι συνοδοιπόροι του μουφτή και όχι μισθοσυντήρητοι από άδηλους πόρους και από μη νόμιμες προσωπικότητες
Σχολιάζοντας περαιτέρω την εμπλοκή των ιεροδιδασκάλων αυτών στη δημόσια εκπαίδευση, ανέφερε πως «κάποιοι από αυτούς τους ιεροδιδασκάλους θα μπορούν να διδάσκουν και σε δημόσια σχολεία το κοράνι σε μουσουλμάνους μαθητές, όπως συμβαίνει με ιερείς. Μέχρι σήμερα υπήρχε κενό σε αυτό το ζήτημα και οι μουσουλμάνοι μαθητές δεν παρακολουθούσαν το μάθημα των θρησκευτικών στα δημόσια σχολεία.
Πλέον το κενό αυτό λύνεται με αυτούς τους ιεροδιδασκάλους. Στο κάτω κάτω μέχρι να γίνει η ανωτατοποίηση της ΕΠΑΘ και να έχουμε πτυχιούχους θεολόγους μπορούμε να αξιοποιήσουμε τους 240 αυτούς ιεροδιδασκάλους και να διαπιστώσουμε αν τα δημόσια σχολεία μπορούν να είναι ωφέλιμα με το μάθημα των θρησκευτικών και στα μουσουλμανόπαιδα.
Από την ώρα που επιλέγουν τη δημόσια εκπαίδευση ποιο είναι το πρόβλημα να διδάσκονται εκεί το κοράνι», αναρωτιέται εύλογα ο κ. Γιαλάγολου.
ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ, ΖΗΤΑ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΧΟΥΣΕΪΝ ΖΕΪΜΠΕΚ
Στο μεταξύ την αντίδραση του βουλευτή Ξάνθης ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ προκάλεσε η τροπολογία βουλευτών της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για τους ιεροδιδασκάλους της μειονότητας Θράκης στο νομοσχέδιο «Οργάνωση και Λειτουργία Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και άλλες διατάξεις». Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του: «Ο επιχειρούμενος έλεγχος των ιμάμηδων και η παρέμβαση με κάθε τρόπο στην διαδικασία και λειτουργία, των θρησκευτικών θεμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, δεν αποτελεί σωστό δρόμο, για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων έχουν αναδειχθεί σχετικά. Απεναντίας, αυτό που απαιτείται είναι, να υπάρξει πλήρης ελευθερία της μειονότητας να ρυθμίζει τα του οίκου της, εξασφαλίζοντας συνθήκες δημοκρατίας, διαφάνειας και νομιμότητας. Η διευθέτηση των όποιων προβλημάτων έχουν ανακύψει. σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είναι προϊόν διαλόγου με την ίδια την μειονότητα και τους θεσμικούς φορείς της και όχι να επιχειρείται με διοικητικές πράξεις και αυταρχικές συμπεριφορές. Παρά του ότι ο υπουργός Παιδείας, κατά τη δεύτερη ανάγνωση του Νομοσχεδίου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, δεν ενσωμάτωσε την εν λόγω τροπολογία στο σώμα του υπό ψήφιση σχεδίου, δηλώνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετος και στον τύπο και στην ουσία της τροπολογίας και εάν έρθει στην Ολομέλεια για συζήτηση, θα την καταψηφίσει και θα ζητήσει την απόσυρσή της».