Τη δημιουργία Περιβαλλοντικού Πάρκου ανάδειξης και προστασίας του πανάρχαιου φαινομένου με τα κρινάκια της Παναγιάς εισηγούνται στη Δημοτική Αρχή οι επιστήμονες της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου της Κω.
Προτείνουν να προστατευτεί όλη η παραλιακή περιοχή των αμμοθυνών από το φάρο της Λάμπης μέχρι το τελευταίο ξενοδοχείο με ειδική περίφραξη, να δημιουργηθούν εκτός της περίφραξης διάδρομοι περιπάτου και να τοποθετηθούν καθιστικά καθώς και να επιτραπεί η τοποθέτηση μικρών καλαίσθητων εκκλησιών (μινιατούρες) που να θυμίζουν το θαύμα της Παναγιάς.
Στην Κω εμφανίζεται κάθε χρόνο την ίδια εποχή τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο ένα θαυμαστό φαινόμενο που δεν ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας ούτε και στα παράξενα της φύσης. Στην περιοχή αυτή, πάνω στην άμμο, ανθίζει ένα πολύ όμορφο λουλούδι σχεδόν μυθικό το κρινάκι της άμμου ή το κρινάκι της Παναγιάς που εντυπωσιάζει για τον τόπο που επιλέγει να φυτρώνει και την εποχή της ανθοφορίας του.
Το σπάνιο κρινάκι της Παναγιάς είναι είδος υπό παρακολούθηση και προστασία, βγάζει τα φύλλα του τον χειμώνα και το καλοκαίρι ξεραίνονται σαν να καίγονται από την καυτή άμμο και εκείνη ακριβώς την στιγμή μέσα στον καυτό ήλιο του καλοκαιριού πετάγονται κάτασπρα τα άνθη του τεράστια, συμμετρικά, αρωματικά και ανοίγουν αργά το απόγευμα προς το βράδυ για να φθάσουν στο ζενίθ του ανοίγματος την νύκτα που το άρωμα τους γίνεται αντιληπτό από μακριά προσελκύοντας τις νυκτόβιες πεταλούδες προς επικονίαση.
Τα κρινάκια της Παναγιάς λατρεύτηκαν ως ιερά λουλούδια την Μινωική εποχή και τα ζωγράφισαν στο παλάτι της Κνωσού. Ανακαλύφθηκαν στις υστεροκυκλαδικές τοιχογραφίες στο ανάκτορο της Σαντορίνης που έγινε πριν από 3.500 χρόνια. Ήταν σύμβολο των Βασιλιάδων και οι αρχαίοι Αιγύπτιοι με τα θεϊκά κρινάκια συνόδευαν τα πλοία που έφευγαν με τα πιθάρια τους γεμάτα λάδι, κρασί και ζαφορά.
Δεκάδες είναι οι διηγήσεις των πιστών για τα θαύματα της Παναγίας, ένα από τα οποία είναι το θαύμα της Παναγιάς του Χάρου των Λειψών όπου το 1943 άνθισαν κρινάκια στα χέρια της Παναγιάς την ημέρα της γιορτής της στις 23 Αυγούστου και από τότε ανθίζουν κάθε χρόνο την ίδια μέρα.
Τα στελέχη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου Κω και οι γεωπόνοι επιμένουν ότι η περιοχή αυτή με τα κρινάκια της Παναγιάς μαζί με τον βιότοπο Ψαλιδίου και την Αλυκή μπορούν να αποτελέσουν για την Κω μία εναλλακτική πρόταση περιβαλλοντικού τουρισμού αναδεικνύοντας το φυσικό περιβάλλον αλλά και την ιστορία του νησιού από την μυθική εποχή μέχρι σήμερα.