-Ο Ισχάκ Καλίν Σαλή είναι ο 26χρονος Κομοτηναίος που θα διδάξει από τη Δευτέρα το Κοράνι στους μουσουλμάνους μαθητές του εσπερινού γυμνασίου
-«Η εκμάθηση του Ισλάμ στα δημόσια σχολεία, ήταν μεγάλη έλλειψη για τη μειονότητα», θα πει
«Από βδομάδα ξεκινάμε τη διδασκαλία του Κορανίου στα σχολεία» είπε γεμάτος ανυπομονησία και ενθουσιασμό ο Ισχάκ Καλίν Σαλή. Ο 26χρονος Κομοτηναίος είναι ανάμεσα στους ιεροδιδασκάλους που προσελήφθη πριν από μερικούς μήνες και αναλαμβάνει καθήκοντα στο εσπερινό γυμνάσιο Κομοτηνής.
Από τους 5.000 μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ροδόπης, περίπου 1.980 είναι οι μουσουλμάνοι μαθητές που φοιτούν στα δημόσια σχολεία. Μαθητές οι οποίοι απείχαν από το μάθημα των θρησκευτικών κάνοντας συνήθως βόλτες στις εγκαταστάσεις του σχολείου. Όλοι αυτοί οι μαθητές θα απασχολούνται με την πρόσληψη των ιεροδιδασκάλων και πάνω από όλα, θα διδάσκονται το ιερό τους βιβλίο.
Η διδασκαλία θα γίνεται στα αραβικά και στα ελληνικά, εξήγησε ο προϊστάμενος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ροδόπης Θεόδωρος Μούχτσης, αλλά ο τρόπος που θα γίνεται αφορά προσωπικά τον ιεροδιδάσκαλο. «Ο ιεροδιδάσκαλος είναι ελεύθερος να αναπτύσσει το Ισλάμ όπως αυτός πιστεύει. Δεν υπάρχει κανένας φραγμός στον τρόπο διδασκαλίας του Κορανίου. Είναι ελεύθεροι να εκφράσουν και να ερμηνεύσουν τις αρχές του Ισλάμ όπως ακριβώς γίνεται με τους καθηγητές των θρησκευτικών στους χριστιανούς», εξήγησε ο κ. Μούχτσης.
Τον περασμένο Νοέμβριο υπέγραψαν τις εννεάμηνες συμβάσεις εργασίας τους με το ελληνικό δημόσιο, οι 64 συνολικά ιεροδιδάσκαλοι, για να υπηρετήσουν στις τρεις μουφτείες της Θράκης. Την τοποθέτηση των ιεροδιδασκάλων στα σχολεία σήμανε η συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής, υπό τον Σάββα Μελισσόπουλο διευθυντή περιφερειακής εκπαίδευσης ΑΜ-Θ, που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή, παρουσία των διευθυντών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η επιτροπή ενέκρινε 23 από τους 64 με βάση την παιδαγωγική επάρκεια. Πρόκειται για 22 αποφοίτους της ΕΠΑΘ και ένα θεολόγο. Τοποθετήθηκαν 9 ιεροδιδάσκαλοι στην Κομοτηνή, 9 ιεροδιδάσκαλοι στην Ξάνθη, και 5 ιεροδιδάσκαλοι στον Έβρο και θα διδάξουν σε σχολεία του κάθε νομού.
ΣΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ, ΣΑΠΩΝ ΚΑΙ ΙΑΣΜΟΥ
Επτά από τους 9 ιεροδιδασκάλους απορρόφησε η δευτεροβάθμια εκπαίδευση Ροδόπης. Αυτοί θα διδάξουν το Κοράνι σε πέντε γυμνάσια της Κομοτηνής (4 ημερήσια και εσπερινό) καθώς και στα γυμνάσια Σαπών και Ιάσμου, έκανε γνωστό ο Θεόδωρος Μούχτσης. Οι υπόλοιποι δύο τοποθετήθηκαν σε δημοτικά σχολεία. Συγκεκριμένα στο 7ο και 9ο δημοτικά σχολεία της Κομοτηνής, εκεί όπου φοιτά ο μεγαλύτερος αριθμός μουσουλμάνων μαθητών, διευκρίνισε ο προϊστάμενος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ροδόπης Ηλίας Χαντζής. Πρόκειται για Κομοτηναίους απόφοιτους της Ειδικής Παιδαγωγικής Σχολής Θεσσαλονίκης καθώς και του ιεροσπουδαστηρίου. «Είναι νέα παιδιά, καλά, ορεξάτα και είναι μία πολύ μεγάλη ευκαιρία αυτή που δίνουμε στους μουσουλμάνους συμπολίτες μας, να γνωρίσουν και τη θρησκεία τους. Γλώσσα επικοινωνίας είναι τα ελληνικά και βεβαίως και τα αραβικά γιατί το Κοράνι είναι γραμμένο στα αραβικά». Περίπου δύο ώρες την εβδομάδα θα διδάσκεται το κοράνι από την Γ΄ τάξη έως και τη ΣΤ΄ τάξη δημοτικού, όπως ακριβώς συμβαίνει και στα χριαστιανόπαιδα με το μάθημα των θρησκευτικών.
«ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ»
Ο 26χρονος Ισχάκ Καλίν Σαλή μετά την φοίτηση του στο ιεροσπουδαστήριο Κομοτηνής, εισήχθη στην Ειδική Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης και ολοκλήρωσε τις σπουδές του με επιτυχία. Μέχρι στιγμής δεν κατάφερε να τις αξιοποιήσει. Όμως με την είσοδο του στη δημόσια εκπαίδευση άρχισε να εκπληρώνει τα όνειρα του. «Εγώ αναλαμβάνω στη μουφτεία Κομοτηνής με καθήκοντα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση Ροδόπης και συγκεκριμένα στο εσπερινό γυμνάσιο Κομοτηνής.
Από βδομάδα ξεκινάμε δουλειά και είναι η πρώτη φορά που δουλεύω πάνω στο αντικείμενο μου», ανέφερε ο νεαρός ιεροδιδάσκαλος. Διέξοδο στην ανεργία για τους εκπαιδευτικούς αλλά πάνω από όλα, γνώση για τη θρησκεία σε νέους μαθητές, προσφέρει η πρόσληψη των ιεροδιδασκάλων στα δημόσια σχολεία, είπε ο κ. Καλίν Σαλή. «Είμαστε ευχαριστημένοι γιατί αυτό έπρεπε να γίνει χρόνια πριν στη Θράκη», είπε και πρόσθεσε, «η εκμάθηση των θρησκευτικών γνώσεων στα δημόσια σχολεία ήταν μία μεγάλη έλλειψη για την μειονότητα. Αυτός ο χρόνος που τα χριστιανόπαιδα διδάσκονταν θρησκευτικά, τα δικά μας τα παιδιά περνούσαν έξω την ώρα τους. Αυτό παιδαγωγικά δεν είναι σωστό. Είναι μία ευκαιρία για τα μουσουλμανόπαιδα αυτή η ώρα να μην πάει χαμένη.
Σε αυτήν την ώρα θα διδάσκονται θρησκευτικά, το Κοράνι». Το σημαντικότερο για τον νεαρό ιεροδιδάσκαλο είναι ότι η διδασκαλία γίνεται από καταρτισμένους εκπαιδευτικούς. «Όλοι οι ιεροδιδάσκαλοι που θα εργαστούν στα σχολεία και οι θρησκευτικοί λειτουργοί που θα εργαστούν στα τζαμιά είναι απόφοιτοι των ιεροσπουδαστηρίων. Τα ιεροσπουδαστήρια της Ροδόπης και του Εχίνου βγάζουν θρησκευτικούς λειτουργούς.
Η ειδικότητα τους είναι πάνω στο Ισλάμ. Εκτός από το ιεροσπουδαστήριο και στην ΕΠΑΘ είχαμε μαθήματα θρησκευτικών και εκπαιδευτήκαμε και εκεί». Όσον αφορά στην άποψη της μειονότητας, υπάρχουν αντιδράσεις, παραδέχθηκε ο Ισχάκ Καλίν Σαλή αλλά υπάρχουν και θετικά σχόλια. «Έχουμε δημοκρατία στην Ελλάδα και ο κάθε ένας έχει το δικαίωμα να εκφράσει την άποψη του. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και μία μεγάλη ανταπόκριση σε αυτήν την προκήρυξη. Στην Θράκη διοριστήκαν 64 άτομα ως ιεροδιδάσκαλοι. Είναι και μία διέξοδος στην ανεργία. Άνεργος ήμουν και εγώ πριν!»
Αξίζει τέλος να αναφερθεί πως οι ιεροδιδάσκαλοι θα ξεκινήσουν από τη Δευτέρα τα μαθήματα στα σχολεία που τοποθετήθηκαν.