Ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις προσλαμβάνει η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τους εργαζομένους του Μετρό και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς που συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις για όγδοη ημέρα.
Παρά την απόφαση των εργαζομένων του Μετρό να πραγματοποιήσουν και την Πέμπτη εικοσιτετράωρη απεργία η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις από το ενιαίο μισθολόγιο και επιχειρεί να εμφανίσει τους απεργούς απέναντι στην κοινωνία που ταλαιπωρείται από την έλλειψη μέσων μαζικής μεταφοράς και από το μποτιλιάρισμα στους δρόμους της Αθήνας.
Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι ανεξάρτητα από το δίκιο ή άδικο των απεργών η σύγκρουση είναι τεστ για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα με την Τρόικα. Αν η κυβέρνηση υποχωρήσει τότε υπάρχει κίνδυνος να αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ και να υπάρξουν κι άλλοι κλάδοι που να ζητήσουν την εξαίρεσή τους. Επιπλέον θα υπάρξει κενό στο πεδίο των προϋπολογισθέντων εσόδων που θα πρέπει να καλυφθούν από αλλού.
Σημαντικό όμως είναι και ότι η Τρόικα περιμένει να δει αν η κυβέρνηση θα επιβάλλει την πολιτική της ή θα υποχωρήσει στέλνοντας αντίστοιχα μηνύματα σε πολιτικούς και επιχειρηματίες που παρακολουθούν τις εξελίξεις στην χώρα.
Στο πλαίσιο αυτό το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει τις επιλογές που υπάρχουν με βάση και την δικαστική απόφαση που έκρινε παράνομη την απεργία. Η πρώτη επιλογή που διαρρέεται είναι η σύλληψη των πρωταιτίων της απεργίας, δηλαδή των συνδικαλιστικών εκπροσώπων που υποκινούν την απεργία και αρνούνται να υλοποιήσουν την απόφαση του δικαστηρίου.
Η δεύτερη επιλογή ενδεχομένως και παράλληλα είναι να προχωρήσει σε επίταξη των απεργών προκειμένου να σταματήσει η ταλαιπωρία του κοινωνικού συνόλου. Μία ακόμη επιλογή που λένε ότι διαθέτουν είναι να προχωρήσουν σε απολύσεις εργαζομένων που δεν επιστρέφουν στην δουλειά τους.
Και στις τρεις επιλογές προσπαθούν να υπολογίσουν τον κοινωνικό αντίκτυπο και το πολιτικό κόστος. Είναι ενδεικτικό ότι οι δύο ελάσσονες κυβερνητικοί εταίροι δείχνουν να παίρνουν αποστάσεις. Το να υποχωρήσει η κυβέρνηση πάντως το έχουν αποκλείσει.
Οι πιο «σκληροί» λένε ότι θα πρέπει να σταλεί ένα κατηγορηματικό μήνυμα σε κάθε κατεύθυνση ότι η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει όλο το νομικό οπλοστάσιο όποιο κι αν είναι το πολιτικό κόστος. Άλλωστε προβλέπουν ότι μία σκληρή τακτική θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για πιθανές απεργιακές κινητοποιήσεις ή άλλου είδους κοινωνικές αντιδράσεις κατά την διάρκεια των δύσκολων επόμενων μηνών.