Διαστάσεις έχει λάβει το φαινόμενο της σχολικής βίας στη χώρα μας.
Σύμφωνα με έρευνα που εκπόνησε η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (ΕΨΥΠΕ) για το φαινόμενο της σχολικής βίας και της θυματοποίησης στην Ελλάδα το ποσοστό των μαθητών που υφίσταται σχολικό εκφοβισμό υπολογίζεται στο 10% – 15% ενώ φαίνεται να παρουσιάζει αυξητική τάση κάνοντας τους ειδικούς να κάνουν λόγο για σοβαρό και εκτεταμένο πρόβλημα.
Ανήσυχοι δηλώνουν και οι καθηγητές οι οποίοι καθημερινά καλούνται να διαχειριστούν περιπτώσεις βίας στα σχολεία όπου διδάσκουν.
Την έκταση του προβήματος – το οποίο δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά διεθνές – αποτυπώνει μια ακόμη έρευνα η οποία εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου «Ευρωπαϊκή Καμπάνια ενάντια στο Σχολικό Εκφοβισμό». Η έρευνα υλοποιήθηκε από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε συνεργασία με άλλες πέντε ευρωπαϊκές χώρες: Ιταλία, Λιθουανία, Εσθονία, Λετονία και Βουλγαρία και είναι η μεγαλύτερη που εκπονήθηκε ποτέ σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Συμμετείχαν συνολικά 16.227 μαθητές από τους οποίους 4.999 μαθητές από 167 σχολεία της χώρας μας.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 31,98% των ερωτηθέντων μαθητών στην Ελλάδα απάντησε ότι έχει πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού, ενώ το 30,20% παραδέχτηκε ότι έχει ασκήσει βία.
Tην Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013 και ώρα 11 π.μ., το «Χαμόγελο του Παιδιού» παρουσιάζει την Ευρωπαϊκή Καμπάνια ενάντια στο Σχολικό Εκφοβισμό «Κάνε τη Διαφορά. Μίλα Τώρα» στο ξενοδοχείο Hilton Athens (αίθουσα «Γαλαξίας»).
Παρατηρητήριο για την Πρόληψη της Σχολικής Βίας
Προβληματισμό για τα αυξανόμενα κρούσματα σχολικής βίας εκφράζει και το υπουργείο Παιδείας. Μιλώντας στο naftemporiki.gr ο υφυπουργός Παιδείας Θεόδωρος Παπαθεοδώρου εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκε και ετέθη σε εφαρμογή το Παρατηρητηρίο για την Πρόληψη της Σχολικής Βίας και του εκφοβισμού. Το «Παρατηρητήριο» δέχεται καταγγελίες και καταγράφει τα περιστατικά βίας που εμφανίζονται στα σχολεια όλης της Ελλάδας.
Πρόσφατα, ευρωβουλευτές από πέντε διαφορετικά κράτη και ανεξάρτητα πολιτικής τοποθέτησης συνυπέγραψαν ένα κείμενο με στόχο την καθιέρωση Ευρωπαϊκής Ημέρας ενάντια στο Σχολικό Εκφοβισμό, μία πρωτοβουλία που υποστήριξε και προώθησε από την πλευρά του και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο.