Δευτέρα 12 Μαίου 2014 και όλοι σχολιάζουν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού της Eurovision!
Η Αυστρία, με τη συμμετοχή της κατάφερε να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας επάνω της και να προβάλει, ανοιχτά και χωρίς ίχνος ντροπής, το νέο ήθος της “απελευθερωμένης” Ευρώπης! Η “γυναίκα με τα μούσια” ψηφίστηκε από όλες τις Ευρωπαικές χώρες ως η καλλίτερη παρουσία του φετινού διαγωνισμού! Ο υπουργός Πολιτισμού της Αυστρίας μάλιστα, Τζόσεφ Οστεμάγιερ, δήλωσε με καμάρι ότι η νίκη της Αυστρίας «είναι επίσης μια νίκη της Ευρώπης για την ανεκτικότητα και το σεβασμό» ενώ η Conchita Wurst (η γυναίκα με τα μούσια) αφιέρωσε τη νύχτα σε όλους όσοι πιστεύουν σε έναν κόσμο ειρήνης και ελευθερίας, σε όλους όσοι θέλουν να προχωρούν μπροστά χωρίς να μένουν προσκολλημένοι στο παρελθόν!
Ακούτε; Η νίκη της Ευρώπης για την ανεκτικότητα και το σεβασμό, είπε ο κ. Υπουργός! Η ανεκτικότητα δηλαδή που δείχνουν οι κοινωνίες σε κάθε είδους διαστροφή και η αναγνώριση του δικαιώματος στον κάθε “διαφορετικό” να κάνει τις επιλογές του στην προσωπική του ζωή, έγινε σήμερα σημαία νίκης και προβολής όλων όσοι αποτελούν ντροπή για το ανθρώπινο είδος! Εν ονόματι του δικαιώματος του κάθε ανθρώπου να κάνει τις επιλογές του χωρίς να τον κατακρίνει δημόσια κανείς, διακηρύσσεται σήμερα από όλη την Ευρώπη ότι αυτά που μέχρι χθες ξέραμε ως φυσιολογικά και ανθρώπινα δεν είναι απόλυτα!
Αυτά που μέχρι χθες ορίζαμε σαν φυσιολογικά, σήμερα ανατρέπονται! Ένα νέο φύλο ανθρώπου ανακαλύφθηκε τον 21ο αιώνα! Ένα φύλο που δεν είναι ούτε άνδρας ούτε γυναίκα! Αυτό είναι το νέο επίτευγμα της ανθρωπότητος και κάθε αντίδραση στην αποδοχή του συνεπάγεται “λιθοβολισμό” και τιμωρία!!
Ποιός προβληματίζεται με τα αθώα ερωτήματα των μικρών παιδιών: “μαμά, πως γίνεται αυτή η κυρία να έχει μούσια;” Ποιός ασχολείται με τις απαντήσεις που πρέπει να δοθούν; Η απάντηση, σού λένε, είναι μια: ο καθένας έχει δικαίωμα να είναι όπως θέλει!
Γιατί λοιπόν και ο κλέφτης να μπαίνει φυλακή; Γιατί ο παιδεραστής να διώκεται; Γιατί να μην θεωρήσουμε, με την ίδια λογική, ότι έχουν κι αυτοί “ιδιαιτερότητες”; Όλες οι ιδιαιτερότητες είναι ίσες αλλά μερικές είναι πιο ίσες από τις άλλες; (για να παραφράσουμε την περίφημη φράση του Όργουελ).
Μήπως είναι η εποχή μας, αυτό που χαρακτήριζε κάποτε ο Παπαδιαμάντης: “τα ύστερα του κόσμου;” Το πιο λυπηρό από όλα είναι ότι η Ελλάδα έδωσε σε αυτήν την συμμετοχή τους περισσότερους βαθμούς! Αυτό είναι το νέο ήθος που αποδέχεται η Πατρίδα μας; Σε αυτήν την κοινωνία θέλουμε να μεγαλώνουν τα παιδιά μας; Μας εκφράζει το ήθος αυτό της Ευρώπης;
Δυσκολεύομαι πολύ να αποδεχθώ ότι αυτή η ψηφοφορία προήλθε από τον ελληνικό λαό. Κι όμως: το 50% της βαθμολογίας προέρχεται από το κοινό.
και το υπόλοιπο 50% από την Κριτική Επιτροπή. Ποιά είναι αυτή η Κριτική Επιτροπή που έχει αναλάβει την εκπροσώπηση αλλά και τη διαπαιδαγώγηση της Ελλάδος; Ποιός την όρισε ως αρμόδια; Ποιά πρόσωπα την αποτελούν και ποιά η ιστορία καθενός από αυτά; Μας απασχόλησε καθόλου το θέμα αυτό;
Διεκδικήσαμε το δικαίωμα λόγου στην απόφαση αυτή; Τι περιμένουμε ως λαός; Να διαλυθούν τα πάντα στην Πατρίδα μας, να γίνουν όλα στάχτη και να έρθει τότε ένας άλλος Καποδίστριας να την ανοικοδομήσει; Γιατί δεν αντιδρούμε όσο είναι καιρός;
Μαρίνα Διαμαντή
«Ενοριακή Ευλογία», τεύχος 142, Ιούνιος – Ιούλιος 2014