Του Γιάννη Κανελλάκη
Χωρίς φόβο και πάθος… Επειδή στην αληθινή Δημοκρατία και την ελεύθερη δημοσιογραφία πρέπει να λέγονται όλα και να γράφονται όλα, με θάρρος, τόλμη, αμερόληπτα, ακομπλεξάριστα, χωρίς φόβο και πάθος, καιρός να δούμε κατάματα την αλήθεια και την πραγματικότητα, για τα όσα συμβαίνουν γύρω μας, αν θέλουμε να προστατεύουμε το Δημοκρατικό Πολίτευμα της χώρας και να μην «παίζουμε» μαζί του «ανάλογα με το πώς μας βολεύει, πως μας εξυπηρετεί και πως μας συμφέρει», όπως κατά καιρούς έχει ακουστεί και από το βήμα της Βουλής, από ομιλητές κομμάτων.
Από κανέναν και καμία δεν αμφισβητείται ότι, στη χώρα μας το πολίτευμα μας είναι η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Δηλαδή, το πολίτευμα της λαϊκής κυριαρχίας, όπου ο λαός κυβερνά με αιρετούς αντιπροσώπους του. Φυσικά, με κάποια «μαγειρέματα» εκλογικών νόμων, σπάνιες είναι οι περιπτώσεις που αυτόν τόπο τον κυβέρνησε η πλειοψηφία. Δηλαδή, τα κόμματα που σχηματίζουν κυβέρνηση δεν είχαν το 50+1% των εκλογέων, που έχουν δικαίωμα ψήφου.
Με τους ισχύοντες, λοιπόν, εκλογικούς νόμους και μέσα από τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, ένα ποσοστό (άρχισε με περίπου 5% και σήμερα είναι 13%), των ελλήνων ψηφοφόρων, «έστειλε» στο Ελληνικό Κοινοβούλιο το κόμμα της Χρυσής Αυγής.
Δηλαδή, κάπου 600.000 και πλέον έλληνες ψηφοφόροι, ψήφισαν το κόμμα του κ. Μιχαλολιάκου. Μπορούσε κάποιος να τους απαγορεύσει να ψηφίσουν την Χρυσή Αυγή ή άλλο κόμμα; Μόνο σε δικτατορίες και άλλα
απολυταρχικά καθεστώτα. Και αυτές οι χιλιάδες ψηφοφόροι δεν ψήφισαν «μια κι έξω» την Χρυσή Αυγή. Το κόμμα αυτό ψηφίστηκε και σε επόμενες εκλογές και μάλιστα με αυξημένο ποσοστό συμμετοχής ψηφοφόρων.
Κι όπως δείχνουν σχετικές σφυγμομετρήσεις (γκάλοπ), διαφόρων εταιρειών, τα ποσοστά του κόμματος της Χρυσής Αυγής, όλο και κερδίζουν έδαφος, όλο και αυξάνονται. Αυτή είναι η όλη ουσία του θέματος. Και το ζητούμενο είναι γιατί έλληνες και ελληνίδες ψηφοφόροι προτιμούν το κόμμα της Χρυσής Αυγής και συνεχώς της αυξάνουν τα ποσοστά; Γιατί δεν προτιμούν, όπως και πριν άλλα κόμματα, τα λεγόμενα προοδευτικά, σοσιαλιστικά, αριστερά, ανεξάρτητα ή οτιδήποτε άλλο; Ποιοι είναι οι λόγοι και οι αιτίες; Ποια από τα παραπάνω κόμματα ασχολήθηκαν με το φαινόμενο αύξησης του ποσοστού ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής; Τι συμπεράσματα έβγαλαν;
Μην εθελοτυφλούμε. Χιλιάδες είναι οι ψηφοφόροι που «εγκατέλειψαν» – ίσως προσωρινά- τα «μεγάλα» και «μικρά» προοδευτικά και αριστερά κόμματα, από οργή και αγανάκτηση, όπως έχουν φωνάξει κατά καιρούς σε πορείες, για την κακή οικονομική διαχείριση, την «ασυδοσία» την «διαφθορά», «το αλαλούμ στην Δημόσια Διοίκηση» «τις κλεψιές», «τις μίζες», «τις απάτες», «την σήψη» και τόσα άλλα που συνέβησαν «κάτω από την μύτη» αυτών που κυβερνούσαν και κυβερνούν. Και μάλιστα, όλα αυτά «χρεώνουν» στα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα (Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ) που κυβερνούν την χώρα από την μεταπολίτευση και δώθε. Αυτό δεν σημαίνει ότι και τα εκάστοτε πολιτικά κόμματα, που ασκούσαν και ασκούν Κοινοβουλευτικό έλεγχο και αντιπολίτευση στην Βουλή, δεν φέρουν καμία ευθύνη. Φέρουν και παραφέρουν…
Έτσι, μετά την κατάρρευση της οικονομίας και παρ΄ ολίγον χρεοκοπίας της χώρας, εξ΄ αιτίας των «ανίκανων» «απατεώνων», «μιζαδόρων» «φοροφυγάδων» πολιτικών, όπως τους έχουν αποκαλέσει χιλιάδες έλληνες ψηφοφόροι και φορολογούμενοι, σε πορείες και συγκεντρώσεις,
έσπευσαν να πάρουν «σκληρά» «αιματηρά» «αντιλαϊκά» «εξοντωτικά» και άλλα «μέτρα εξαθλίωσης» σε βάρος του ελληνικού λαού για να «σώσουν το τομάρι τους από βέβαιο λιντσάρισμα»
Επέβαλλαν και επιβάλλουν παντού χαράτσια και άλλα «φέσια αλληλεγγύης», μείωσαν μισθούς και συντάξεις και υποχρέωσαν και υποχρεώνουν, τους έλληνες πολίτες να βάζουν ακόμη «βαθιά το χέρι στην τσέπη», ενώ χιλιάδες φοροδιαφεύγουν και συνεχίζουν να πλουτίζουν σε «βάρος των κορόιδων», ενώ κατά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, «την κρίση έπρεπε να την πληρώσουν αυτοί που την προκάλεσαν».
Στο μεταξύ, η εγκληματικότητα είχε φθάσει και συνεχίζει να είναι στα ύψη και σε πολλές περιοχές, τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας μας, κάτοικοι «έτρεμαν και τρέμουν, όπως λένε, να κυκλοφορήσουν τα βράδια έξω από τα σπίτια τους». Τα φαινόμενα αυτά, και πολλά άλλα τα «εκμεταλλεύτηκε» με «δεξιοτεχνία» η Χρυσή Αυγή και πήρε (τουλάχιστον μέχρι σήμερα), χιλιάδες ψηφοφόρους με το μέρος της και την «έστειλαν» στην Βουλή. Και όσο της «επιτίθενται» τα «μεγάλα» ή «μικρά» κόμματα, «προοδευτικά», «δημοκρατικά», «σοσιαλιστικά» και οποιαδήποτε άλλα, τόσο την «γιγαντώνουν» και το εκλογικό της ποσοστό όλο και θα ανεβαίνει. Και τότε… «ουαί τοις ηττημένοις», που λέει και ο λαός…