ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Ο Χουρμούζιος (Χάρης) Νταραβάνογλου γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Τις εγκύκλιες σπουδές του έλαβε στην Κωνσταντινούπολη, η οποία υπήρξε πνευματικός φάρος όχι μόνον για την Ορθοδοξία, αλλά και για τον Ελληνισμό.
Η κλίση του παιδιόθεν προς την Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική οφείλεται στον αείμνηστο πατέρα του, ο οποίος ήτο και ερασιτέχνης ψάλτης, ενώ πρώτος του δάσκαλος στην Ψαλτική Τέχνη υπήρξε ο μουσικολογιώτατος αείμνηστος ιερέας Αλεξιάδης Αθανάσιος.
Διακριθείς για την έφεσή του στην Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική κλήθηκε να υπηρετήσει ως πρωτοψάλτης εις τους Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας Βαφειοχωρίου (Μπογιατζίκιοϊ) και Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης Υψωμαθείων. Η εξαιρετική καλλιφωνία του συνετέλεσε, ώστε να εξαπλωθεί πολύ σύντομα η φήμη του. Βεβαίως τούτο είχε ως αποτέλεσμα να επιλεγεί από τον τότε πρωτοψάλτη του Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου Ταταούλων και τέως Άρχοντα πρωτοψάλτη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Αστέρη Λεωνίδα ως Λαμπαδάριός του.
Είχε ως βασικούς δασκάλους τους: Ελ. Γεωργιάδη τ. Άρχοντα Λαμπαδάριο της Μ.Χ.Ε. και τους αείμνηστους πλέον Κωνσταντινουπολίτες Γκαρτζόγλου Αχιλλέα πρωτοψάλτη του Ι. Ν. Ζωοδόχου Πηγής Μπαλουκλή και επίσης τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Μ.τ.Χ.Ε. Νικολαΐδη Βασίλειο. Θα ήταν παράλειψη, να μην αναφερθεί η συμμετοχή του ως μέλος στη μεγάλη Βυζαντινή Χορωδία Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως και μάλιστα υπό την διδασκαλία και διεύθυνση του αοιδήμου Νικολαΐδη Βασιλείου.
Το έτος 1980 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ελλάδα και εντάχθηκε επί τρία συναπτά έτη στον χορό του εκ Κωνσταντινουπόλεως Πρωτοψάλτου μακαρίτου Μαγούρη Δημητρίου από τον οποίο διδάχθηκε μαθήματα απαράμιλλης τεχνικής.
Ο διακεκριμένος μουσικοσυνθέτης Χριστόδουλος Χάλαρης τον καλεί να τραγουδήσει σε συναυλίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Αγαπήθηκε ιδιαίτερα ως ψάλτης με ιδιαίτερη προσωπικότητα και για τον λόγο αυτό καλείται να ψάλλει σε πανηγύρεις Ναών ανά την Ελλάδα. Επίσης κλήθηκε και έψαλλε σε πολλές πόλειις της Ευρώπης και της Αμερικής.
Έκτοτε διορίζεται ως πρωτοψάλτης στους Ι. Ναούς της Κοιμήσεως Θεοτόκου Ν. Ηρακλείου, της Αγίας Αναστασίας Φαρμακολυτρίας Περισσού, κατόπιν δε εντολής του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ διορίζεται στον Ιερό Ναό Προφήτου Ηλία Παγκρατίου επί πολλά
έτη.
Κατόπιν έπειτα μετά από πρόσκληση του αειμνήστου Μητροπολίτη Πειραιώς Καλλινίκου και του Μεγάλου Ευεργέτη εφοπλιστή Νικ. Φράγκου διορίζεται στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Πολιούχου Πειραιώς.
Μετά την πάροδο αρκετών ετών, κατόπιν προτροπής του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ν. Ιωνίας, Φιλαδελφείας και Χαλκηδόνας κ. Γαβριήλ διακόνησε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδας Ν. Ηρακλείου Αττικής επί αρκετά έτη, συνεχίζοντας και ως Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ν. Ιωνίας, Φιλαδελφείας και Χαλκηδόνας.
Με την ευκαιρία της πεντηκονταετίας από την Ίδρυση των Σχολείων της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, του ανατίθεται από την Διεύθυνσή της να παρουσιάσει Βυζαντινούς Εκκλησιαστικούς Ύμνους με μαθητές των Σχολών της στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Ιούνιο του έτους 2008.
Το έτος 2015 εμφανίσθηκε στο κατάμεστο ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ με πολυμελή χορωδία 80 και πλέον ατόμων – παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου, πολλών Μητροπολιτών, ιερέων και πλήθος κόσμου.
Το έτος 2016 εμφανίζεται εκ νέου ως Διευθυντής και Χοράρχης στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ με πολυμελή χορωδία αποτελούμενη από τους μαθητές της Σχολής της Μητροπόλεως Ν. Ιωνίας, Φιλαδελφείας και Χαλκηδόνας.
Εξέδωσε κασέτες, ψηφιακούς δίσκους και διετέλεσε μουσικός παραγωγός στον 89,4 FM Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος όπου επί πολλά έτη παρουσίαζε την Βυζαντινή Μουσική. Επιπροσθέτως έχει συμμετάσχει σε πλείστες τηλεοπτικές εκπομπές με θέμα την ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ και ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ.
Το ενδιαφέρον του για τον ψαλτικό κλάδο εκδηλώνεται με την ανάμειξή του στο συνδικαλισμό, εκλεγόμενος ως Γραμματέας του Συλλόγου Ψαλτών Αττικής «Θρασύβουλος Στανίτσας».
Πολλές προσωπικότητες τον τίμησαν με την φιλία τους και την συνεργασία τους, όπως οι αείμνηστοι Άρχοντες Μουσικοδιδάσκαλοι της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας – Θρασύβουλος Στανίτσας, Γεώργιος Τσατσαρώνης, Κωνσταντίνος Ηλιάδης Δημήτριος Σουρλατζής, Λυκούργος Αγγελόπουλος – καθώς και οι Μουσικολογιώτατοι Πρωτοψάλτες και Ερευνητές, Σπυρίδων Περιστέρης, Γεώργιος Τσαούσης, Θεόδωρος
Βασιλείου, Αθανάσιος Πέττας, και πλείστοι άλλοι.
Σήμερα τον τιμούν με τη φιλία τους ο Άρχων Μουσικοδιδάσκαλος της Μεγάλης τουΧριστού Εκκλησίας κ. Θεόδωρος Βασιλικός, οι Άρχοντες Πρωτοψάλτες Φώτης Κετσετζής, Γεώργιος Χατζηχρόνογλου, και πολλοί άλλοι άξιοι συνάδελφοι.
Έλαβε τιμητικό δίπλωμα και μετάλλιο της Ομηρικής Ακαδημίας με την μεγάλη συναυλία που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο «Μεγάλου Αλεξάνδρου» του Ιδρύματος Τσάκου, καθώς και Τιμητικό έπαινο και μετάλλιο της UNESCO με τελετή που πραγματοποιήθηκε προς τιμή του στον Πειραϊκό Σύνδεσμο.
Για την εν γένει προσφορά του στην Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική τιμήθηκε με διακρίσεις εκ των οποίων οι σπουδαιότερες είναι: του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων με ειδικό Σταυρό και σχετικό Πιττάκιο, βράβευση από τον εν Ελλάδι Σύλλογο Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως, από τον Σύλλογο Φίλων ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, από την Ομοσπονδία Συλλόγων Ιεροψαλτών, καθώς και από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών με τον Ανώτατο Τιμητικό Έπαινο – ΧΡΥΣΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ.
Το έτος 2008 ως ύψιστη τιμή αποφανθείς ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ επιβράβευσε αυτόν για την αφοσίωσή του, την προσήλωσή του και την φιλοτιμία του, με το Οφίκιο της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας του Άρχοντος Μουσικοδιδάσκαλου.
Η προχείρισίς του εις το Οφίκιο αυτό έγινε εξ ονόματος του προκαθήμενου του Οικουμενικού Θρόνου υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας και Χαλκηδόνας κ. Κωνσταντίνου, ενώπιον πολυπληθούς εκκλησιάσματος και μουσικοτάτων ψαλτών και μουσικοφίλων.
Ο Παναγιώτατος κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ αποφαίνεται ότι εις το εξής « ο εξονομασθείς Μουσικολογιώτατος κ. Χουρμούζιος Νταραβάνογλου υπάρχει από του νυν και λέγηται Μουσικολογιώτατος Άρχων Μουσικοδιδάσκαλος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας και να απολαμβάνει την προσήκουσα προς το οφίκιο αυτό τιμήν πάντοτε και παρά πάντων».
Σήμερα πλέον με τις ευλογίες του σεπτού Ποιμενάρχου κ. Γρηγορίου διακονεί μέσω της ψαλτικής τέχνης τον ΙΕΡΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΑΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ.