Βαγγέλης Στολάκης-Ουρές των επισκεπτών στο μοναστήρι στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης όπου εκοιμήθη το 1994 ο Αγιορείτης μοναχός.Πιστοί από κάθε γωνιά της χώρας, άλλοι με δάκρυα στα μάτια, άλλοι γονατιστοί και άλλοι ψιθυρίζοντας προσευχές, σχηματίζουν ουρές στον τάφο του αγίου Παϊσίου, του σύγχρονου και γνωστότερου αγίου της Ορθόδοξης Εκκλησίας, στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης. Τα αυτοκίνητα και τα πούλμαν στον χώρο έξω από το Ησυχαστήριο του Ευαγγελιστή Ιωάννη του Θεολόγου, εκεί όπου εκοιμήθη το 1994 ο Αγιορείτης μοναχός, είναι δεκάδες. Μέχρι και Εσκιμώοι από την Αλάσκα έφτασαν πριν από λίγες ημέρες για να προσκυνήσουν.
Όπως υποστηρίζουν στη «δημοκρατία» κάτοικοι της Σουρωτής, το γκρουπ των περίπου 55 Εσκιμώων επισκέφτηκε το μοναστήρι πριν από λίγες εβδομάδες. Η αλήθεια είναι πως, από τη στιγμή που το Οικουμενικό Πατριαρχείο 22 χρόνια μετά τον θάνατο του γέροντα Παϊσίου τον αγιοκατέταξε, ο αριθμός των επισκεπτών έχει πολλαπλασιαστεί. «Εχουν αυξηθεί οι ημερήσιες εκδρομές από κάθε σημείο του κόσμου. Τα πούλμαν, κυρίως το καλοκαίρι, είναι δεκάδες σε καθημερινή βάση» υποστηρίζει η κυρία Αναστασία, κάτοικος της περιοχής.
Όμως και τον χειμώνα το Ησυχαστήριο επισκέπτονται τις ημέρες και τις ώρες που είναι ανοιχτό για τον κόσμο (Τρίτη – Πέμπτη: 10.00-13.00 και 16.00-18.00, Σάββατο: 10.00-15.00 και Κυριακή: 11.00-13.00 και 16.00-18.00) περίπου 200 αυτοκίνητα. «Έρχομαι τακτικά για να λάβω τη χάρη του αγίου» αναφέρει η κυρία Μαρία από το Διδυμότειχο, που βρέθηκε χθες το πρωί στην περιοχή.
Λίγο νωρίτερα μαθητές και μαθήτριες του 1ου Γυμνασίου Κατερίνης περνούσαν το κατώφλι του μοναστηριού για να προσκυνήσουν. Κρητικοί, Πειραιώτες, Λαρισαίοι, Αθηναίοι, Καβαλιώτες, αλλά και Ρώσοι, Σέρβοι, Ρουμάνοι βρίσκονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους στο μοναστήρι. Ορισμένα τουριστικά πρακτορεία μάλιστα οργανώνουν ημερήσιες εκδρομές με κόστος 8-10 ευρώ το άτομο.
Πληροφορίες για τους επισκέπτες του τάφου δύσκολα θα βρει κανείς, καθώς οι μοναχές που κερνούν τους πιστούς λουκούμια και νερό στην είσοδο δεν μιλούν σε δημοσιογράφους ούτε δίνουν πληροφορίες. Όπως λένε, «θέλουν να μένουν μακριά από τη δημοσιότητα».
Περιμένουν καρτερικά
Παρ’ όλα αυτά οι εθελοντές που βοηθούν στο Ησυχαστήριο αναφέρουν πως το καλοκαίρι οι επισκέπτες μπορούν να ξεπεράσουν και τους 1.000 σε καθημερινή βάση. Μικρά παιδιά, νέοι, γέροι, υγιείς αλλά και άρρωστοι περιμένουν καρτερικά προκειμένου να βρεθούν στην τελευταία κατοικία του αγίου Παϊσίου, να τον αγγίξουν και να αφήσουν ένα λουλούδι δίπλα από τον μεγάλο ξύλινο σταυρό και τη μαρμάρινη πλάκα που αναγράφει: «Εδώ τελείωσε η ζωή, εδώ και η πνοή μου, εδώ το σώμα θα θαφτή, θα χαίρη κι η ψυχή μου, ο άγιός μου κατοική, αυτό είναι τιμή μου, πιστεύω Αυτός θα λυπηθή, την άθλια ψυχή μου, θα εύχεται στο Λυτρωτή, να ‘χω την Παναγιά μαζί μου».
Πλήθος κόσμου επισκέπτεται και το κατάστημα που λειτουργεί εντός του μοναστηριού και πουλά αναμνηστικά και εικόνες του αγίου Παϊσίου, θυμιατά, κομποσκοίνια κ.ά.