Και τώρα δουλειά ή προετοιμασία για …τις επόμενες κρίσεις;
Ελπίζουμε ότι θα ισχύσει το πρώτο και ότι τα σενάρια περί “νέων κρίσεων το φθινόπωρο”, δεν θα επηρεάσουν πρωτοβουλίες,σχέδια και κυρίως αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν άμεσα από τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων.
Το ΓΕΕΘΑ πρέπει να “τρέξει” και αν είναι δυνατόν να “τρέξει” την “βελούδινη” έστω αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων. Πρέπει να αποφασίσει μέχρι που θα φθάσει το “μαχαίρι” .
Τα όσα αποφασίστηκαν επί υπουργίας Παναγιωτόπουλου περί αναδιοργάνωσης είναι έτσι κι αλλιώς επιφανειακά και θα είναι “σκάνδαλο” να μην υλοποιηθούν .
Το ΓΕΕΘΑ έχει την ευθύνη για το σήμερα αλλά κυρίως για το αύριο των ΕΔ. Ποιο είναι το “όραμά” του , ποια είναι η “σφραγίδα” που θέλει να βάλει η αρχηγία Κωσταράκου, ελπίζουμε ότι θα φανεί στο τελευταίο στάδιο της. Μέχρι τώρα διαπιστώνουμε ότι “κοιτάμε πίσω” . Η προβολή της ιστορίας μας και η αναζήτηση “δύναμης” απ΄αυτή δεν είναι κατακριτέα αρκεί να μην καταντάει εμμονή .
Το ΓΕΣ θα πρέπει να έχει κι αυτό τη δική του αγωνία για την αναδιοργάνωση. Κι όχι μόνο. Η διάρκεια της θητείας είναι ένα θέμα ανοιχτό που βλέπει υπουργούς και αρχηγούς να “περνούν” και να μην λύνεται οριστικά με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.
Στο ΓΕΝ η υποστήριξη του Στόλου για την επίλυση μιας σειράς σημαντικών προβλημάτων που έχουν προκληθεί από την “καταιγίδα των περικοπών” δεν μπορεί παρά να είναι προτεραιότητα. Ο Α/ΓΕΝ έχει προχωρήσει ήδη σε κάποιες κινήσεις οι οποίες αν ολοκληρωθούν θα αποτελέσουν τονωτικές ενέσεις . Αν δε ολοκληρωθεί και η υπόθεση παραλαβής των υποβρυχίων το ΠΝ θα ισχυροποιηθεί αφάνταστα.
Στο ΓΕΑ; Εξίσου σοβαρά τα προβλήματα ζητούν επείγουσες λύσεις. Διαβάζουμε όλο και συχνότερα ότι είναι θέμα χρόνου να ανοίξει το θέμα του εκσυγχρονισμού F – 16. Με δεδομένο ότι αγορά νέων μαχητικών δεν μπορεί καν να συζητηθεί ο εκυγχρονισμός θα είναι μια λύση με την οποία η ΠΑ θα μπορέσει να κερδίσει χρόνο .
Ένα κοινό μεγάλο πρόβλημα έχουν όλοι οι Αρχηγοί. Και αυτό δεν είναι άλλο από την μεγάλη πίεση που έχει υποστεί το προσωπικό των ΕΔ. Πίεση αφόρητη που έχει προκληθεί από ένα εκρηκτικό μίγμα: Από τη μία οι περικοπές που έχουν οδηγήσει σε συνθήκες διαβίωσης εξαιρετικά δύσκολες . Και από την άλλη ο φόρτος δουλειάς να έχει αυξηθεί κατακόρυφα ,αφού για να “μείνουν ζωντανές” οι ΕΔ ,χρειάζεται περισσότερος κόπος, αγωνία και πολλές…πατέντες. Και χθες ήρθαν και οι ασαφείς πρωθυπουργικές δηλώσεις περί διανομής πλεονάσματος να κάνουν τα πράγματα χειρότερα.
Μετά από την τελευταία εξέλιξη με την …διανομή πλεονάσματος με τρόπο που τελικά επί της ουσίας δεν ικανοποίησε κανέναν η ψυχολογία και το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ.
Αν οι Αρχηγοί δεν κινηθούν προς την κατεύθυνση του προσωπικού για να “συναντηθούν” μαζί του και να το στηρίξουν κανένα απ΄όσα σημαντικά και μεγάλα θέματα δεν θα μπορέσουν να λύσουν. Δεν θα μπορέσουν να κοιτάξουν μπροστά.