Ξεκινάει ο μήνας νηστείας για τους μουσουλμάνους της Θράκης… Το κανόνι του ραμαζανιού χτύπησε στην Κομοτηνή. Οι ευχές για καλό μήνα ραμαζανιού ξεκίνησαν ήδη μεταξύ των μουσουλμάνων κατοίκων της περιοχής. Σύμφωνα με το κυλιόμενο χαρακτήρα που παρουσιάζει το αραβικό ημερολόγιο κάθε χρόνο το Ραμαζάνι εορτάζεται κατά 11 ημέρες νωρίτερα του προηγουμένου έτους.
Για το 2014 ξεκινάει σήμερα Σάββατο 28 Ιουνίου και ολοκληρώνεται την Κυριακή 27 Ιουλίου Το κανόνι του ραμαζανιού χτύπησε στην Κομοτηνή. Οι ευχές για καλό μήνα ραμαζανιού ξεκίνησαν ήδη μεταξύ των μουσουλμάνων κατοίκων της περιοχής. Το ραμαζάνι εκ του τουρκικού ραμαζάν και αραβικού ραμαντάν, είναι θρησκευτική -μουσουλμανική- εορτή νηστείας, που ξεκινάει σήμερα για τους μουσουλμάνους ανά τον κόσμο και ειδικότερα για τους μουσουλμάνους της Θράκης. Αποτελεί ονομασία του ένατου μήνα του μουσουλμανικού έτους όπου σύμφωνα με τη παράδοση δόθηκε το Κοράνι στους ανθρώπους προκειμένου να αποτελέσουν οι κανόνες του, οδηγός της ζωής τους.
Έτσι το Ραμαζάνι χαρακτηρίζεται ως ένας από τους «πέντε στύλους» του Ισλάμ με χαρακτήρα υπακοής, εξιλασμού και προσευχής προς το Θεό. Σε όλο το χρονικό διάστημα αυτό, διάρκειας ενός μηνός, οι μουσουλμάνοι απέχουν υποχρεωτικά, από ανατολής μέχρι δύσεως του ηλίου, από κάθε είδους τροφή ακόμη και νερό, πολύ δε περισσότερο από κάπνισμα, ποτό, αρώματα και σεξουαλικές επαφές, όχι όμως στο υπόλοιπο διάστημα μέχρι την ανατολή του ηλίου. Το Ραμαζάνι τελειώνει με τριήμερη γιορτή που αραβικά ονομάζεται κχιντ-αλ-φιτρ (= εορτή τέλους νηστείας) ή κχιντ-αλ-σαρκχίρ (= Μικρή εορτή).
Ο μήνας Ραμαντάν είναι μία χρονική περίοδος κατάλληλη για προσευχή, για καλές πράξεις, για περισσότερο χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους. Η νηστεία έχει σκοπό να βοηθήσει τους μουσουλμάνους να μάθουν την αυτοπειθαρχία, την εγκράτεια, τη γενναιοδωρία, αλλά και την υπομονή. Τους θυμίζει επίσης το πόσο υποφέρουν οι φτωχοί, εκείνοι που σπάνια τρέφονται καλά ή δε βρίσκουν το κατάλληλο φαγητό. Ποια γεύματα περιλαμβάνει το Ραμαζάνι; Τα δυο κύρια γεύματα του είναι το σουχούρ πριν την ανατολή και το άλλο μετά τη δύση που λέγεται ιφτάρ. Τα γεύματα αυτά περιλαμβάνουν χουρμάδες ακολουθώντας το παράδειγμα του Προφήτη Μοχάμεντ. Μετά το ιφτάρ και μέχρι το σοχούρ την άλλη μέρα ο καθένας μπορεί να φάει ό,τι επιθυμεί από φαγητό, γλυκά και ποτά, αλλά εκτός από αλκοόλ και χοιρινό κρέας (είναι απαγορευμένα από το Θεό και έχουν αναφερθεί στο Κοράνι). Επιπλέον οι πιστοί ενθαρρύνονται να διαβάσουν ολόκληρο το κοράνι κατά τη διάρκεια του μήνα και γι’ αυτό έχει χωριστεί σε 30 ίσα μέρη όπως οι 30 μέρες του Ραμαζανίου.
Με το τέλος του Ραμαντάν ξεκινά μία τριήμερη περίοδος, η «Γιορτή της διακοπής της νηστείας». Είναι μια χαρούμενη περίοδος η οποία ξεκινάει με μία ειδική προσευχή νωρίς το πρωί και αργότερα ακολουθούν εορτασμοί, τραπέζια και μοίρασμα δώρων και χρημάτων στα παιδιά. Το Ραμαζάνι στη Θράκη γιορτάζεται σε κλίμα πλήρους ανεξιθρησκείας, αφού οι μουσουλμάνοι της περιοχής εκτελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα χωρίς κανέναν περιορισμό. Τα τεμένη φωταγωγούνται και κάθε ημέρα του μήνα της νηστείας ακούγεται τις βραδινές ώρες ο χαρακτηριστικός ήχος του κανονιού, που σηματοδοτεί την χρονική περίοδο, κατά την οποία οι μουσουλμάνοι μπορούν να φάνε και να πιουν.
Σύμφωνα με το κυλιόμενο χαρακτήρα που παρουσιάζει το αραβικό ημερολόγιο κάθε χρόνο το Ραμαζάνι εορτάζεται κατά 11 ημέρες νωρίτερα του προηγουμένου έτους. Για το 2014 ξεκινάει σήμερα Σάββατο 28 Ιουνίου και ολοκληρώνεται την Κυριακή 27 Ιουλίου.