Συνολικά 32 ιεροδιδασκάλους θα απασχολήσει η μουφτεία Κομοτηνής, άλλους 19 η μουφτεία Ξάνθης και 13 η μουφτεία του Διδυμοτείχου
Της Όλγας Τσιούλφα
Στη φωτο ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Σάββας Μελισσόπουλος, μαζί με τη συνεργάτιδα του Ι. Δοξακάκη και τους δύο ιεροδιδασκάλους της μουφτείας Διδυμοτείχου Μπουλμπούλ Χουσεΐν Μουτζιαχήντ και Χαβούζ Αλή
Στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κάλυψη κενών θέσεων ιεροδιδασκάλων στις μουφτείες της Θράκης, για τη διδασκαλία του κορανίου, ανταποκρίθηκαν συνολικά 64 άτομα και χθες υπέγραψαν τις συμβάσεις εργασίες τους.
Στον πρώτο όροφο των γραφείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ροδόπης, έβαλαν τις υπογραφές τους και, όπως έγινε γνωστό σήμερα θα βρίσκονται στις μουφτείες της Θράκης, από όπου και θα οριστούν τα καθήκοντα τους. Τις τρεις μουφτείες της Θράκης, Κομοτηνής, Ξάνθης και Διδυμοτείχου, αφορούν οι προσλήψεις 64 ιεροδιδασκάλων.
Τα ονόματα των επιτυχόντων προσληφθέντων ισλαμικής θρησκείας, δημοσιεύθηκαν στο Διαύγεια στις αρχές Οκτωβρίου, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής τους και η απόφαση έφερε την υπογραφή του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου. Οι 64 ιεροδιδάσκαλοι προσλαμβάνονται με 9μηνες συμβάσεις και ασφάλιση στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) και η κατανομή τους στα σχολεία της Θράκης θα γίνουν με αποφάσεις των οικείων μουφτήδων.
32 ΙΕΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΟΙ ΣΤΗ ΜΟΥΦΤΕΙΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
Συνολικά 32 ιεροδιδασκάλους θα απασχολήσει η μουφτεία Κομοτηνής, άλλους 19 η μουφτεία Ξάνθης και 13 η μουφτεία του Διδυμοτείχου. Οι ιεροδιδάσκαλοι προσελήφθησαν με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου διάρκειας εννέα μηνών. Το έργο τους είναι η διδασκαλία του κορανίου στα τεμένη της Θράκης ή εφόσον το επιθυμούν και προκύψει σχετική ανάγκη και σε δημόσια σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Θράκης, σε μαθητές μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας που έχουν απαλλαγεί από το μάθημα των θρησκευτικών, κατόπιν σχετικής απόφασης του αρμοδίου κατά περίπτωση διευθυντή πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και με αντίστοιχη μείωση της απασχόλησής τους στα τεμένη. Επιπλέον, προς κάλυψη επειγουσών αναγκών, οι ιεροδιδάσκαλοι μπορούν με απόφαση του οικείου μουφτή να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Κεντρική Υπηρεσία της Μουφτείας, ως βοηθητικό διοικητικό προσωπικό και εντός του νομίμου ωραρίου, με αντίστοιχη μείωση της βασικής απασχόλησής τους, χωρίς πρόσθετες αποδοχές.
Διέξοδο από την ανεργία που βιώνουν, αξιοποίηση των σπουδών τους και εκπλήρωση των ονείρων για τους περισσότερους ιεροδιδασκάλους σηματοδοτεί η πρόσληψη τους, στις μουφτείες της Θράκης. Ο «Χ» συνάντησε τους ιεροδιδασκάλους οι οποίοι θα κληθούν να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους, μέσα σε αίθουσες διδασκαλίας ή όπου αλλού τους ζητηθεί.
Άνεργος ήταν μέχρι χθες ο 28χρονος Χαβούζ Αλή κάτοικος οικισμού Σιδηρώ του Β. Έβρου, ένα χωριό του Σουφλίου που υπάγεται στη μουφτεία Διδυμοτείχου. Με την προκήρυξη των θέσεων αποφάσισε να υποβάλλει την αίτηση του και να δοκιμάσει την τύχη του.
Στην Παιδαγωγική Ακαδημία της Θεσσαλονίκης έχει σπουδάσει αφού ολοκλήρωσε τη φοίτηση του, στο ιεροσπουδαστήριο Κομοτηνής. «Έχω όρεξη να δουλέψω και τελειώνοντας το ιεροσπουδαστήριο και την κατάλληλη εκπαίδευση για να διδάξω», ανέφερε και δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος που επιτέλους θα πιάσει δουλειά. Θα είναι η πρώτη φορά που θα διδάξει τόνισε. «Μας έχει δοθεί μία ευκαιρία ειδικά αυτόν τον καιρό που ψάχνουν όλοι οι νέοι δουλειά. Η πλειοψηφία είναι νέοι, όλοι είναι σπουδαγμένοι και τροφοδοτημένοι από τις σχολές και τις εμπειρίες τους. Έχουν ακόμα και μεταπτυχιακά», τόνισε.
«ΈΧΟΥΜΕ ΟΡΕΞΗ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ»
Η πρόσληψη των ιεροδιδασκάλων από το ελληνικό κράτος όπως ανέφερε ο ιεροδιδάσκαλος ήταν κάτι που αναμένονταν από τον κλάδο, ειδικά από τους νεότερους σε ηλικία. «Όλοι έχουν όρεξη για δουλειά κι εμείς πρώτα από όλα πιστέψαμε το κράτος και το κράτος μας πίστεψε και όντως προχώρησε το θέμα ως εδώ. Το περιμέναμε, από εδώ και πέρα η δουλειά μας είναι να μην απογοητεύσουμε κανέναν και ειδικότερα τα παιδιά, τους γονείς και την πολιτεία που μας εμπιστεύτηκε». Συγχωριανός του Χαβούζ Αλή είναι και ο Μπουλμπούλ Χουσεΐν Μουτζιαχήντ. Σε ηλικία 27 χρονών θα αναλάβει καθήκοντα ιεροδιδασκάλου στη μουφτεία Διδυμοτείχου μετά την υπογραφή της σύμβασης του. Η φοίτηση του στο ιεροσπουδαστήριο Κομοτηνής του έδωσε το εισιτήριο για την είσοδο του στην εκπαίδευση του κορανίου και ο ίδιος δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος που η μέρα αυτή έφτασε. Εξάλλου αυτή η θέση του προσφέρει απασχόληση σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για όλους τους Έλληνες.
«ΞΕΚΙΝΑΝΕ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΟΝΕΙΡΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ»
Όλοι εκτός από τέσσερις ιεροδιδάσκαλους υπέγραψαν χθες στην Κομοτηνή και όπως εξήγησε ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Σάββας Μελισσόπουλος, «υπέγραψαν όλοι όσοι έχουν το δικαίωμα, γιατί υπήρχαν και κάποιες δυσκολίες με κάποιους που έχουν παράλληλες εργασίες και θα πρέπει να ξεκαθαρίσει κι εκείνο το καθεστώς». Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα τακτοποιήσουν και τα έγγραφα των ιεροδιδασκάλων που εμφάνισαν κώλυμα και πολύ σύντομα οι τυπικές διαδικασίες πρόσληψης θα έχουν ολοκληρωθεί ανέφερε ο διευθυντής. «Ξεκινάνε από 1η Νοεμβρίου με πολλά όνειρα και πολλές προσδοκίες. Από την Παρασκευή οι ιεροδιδάσκαλοι θα βρίσκονται στις μουφτείες μέχρι να υπάρχει ο σχεδιασμός για πως θα παν στα τζαμιά. Θα προβλέπει και με ποια διαδικασία θα γίνει αυτό», έκανε γνωστό ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης.
Για το σκοπό αυτό το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται υπουργική απόφαση, η οποία θα εξειδικεύει ποιοί από τους ιεροδιδασκάλους θα διδάξουν στα σχολεία. Όσοι έχουν την παιδαγωγική επάρκεια, θα ενταχθούν στο δυναμικό των σχολείων σύμφωνα με όσα δήλωσε ο διευθυντής εκπαίδευσης και ξεκαθάρισε ότι, «θα τοποθετούνται στα σχολεία από μία Πενταμελή Επιτροπή».
ΠΕΝΤΑΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Προϊστάμενος της Πενταμελούς Επιτροπής ορίστηκε ο κ. Μελισσόπουλος και την απαρτίζουν επίσης, οι δύο διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ένας σχολικός σύμβουλος και ένας διευθυντής σχολείου. «Θα γίνουν με τις πιο διαφανείς διαδικασίες και μόνο στα σχολεία εκείνα στα οποία οι μουσουλμάνοι μαθητές δηλώνουν ότι επιθυμούν να διδαχθούν το μάθημα αυτό, με σεβασμό απόλυτο στη θρησκεία και χωρίς κανένα στοιχείο του να επιβάλεις κάτι σε κάποιον άνθρωπο σε σχέση με τη θρησκεία του», τόνισε ο κ. Μελισσόπουλος. Πάντως διαδικασίες προβλέπονται και μέσα στα σχολεία για τους μαθητές αυτή τη φορά.
Οι μουσουλμάνοι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να δηλώσουν εάν επιθυμούν να διδαχθούν το κοράνι. Η πρώτη εικόνα των σχολείων είναι θετική σύμφωνα με τον κ. Μελισσόπουλο που εμφανίστηκε αισιόδοξος για τον αριθμό των μαθητών που τελικά θα πάρουν τα μαθήματα. «Υπάρχει ανταπόκριση, η πρώτη εικόνα που έχουμε δείχνει ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός μαθητών που φοιτούν στα σχολεία και αυτό το ξέραμε από πριν. Νομίζω ότι μέσα από τη διαδικασία διαλόγου θα είμαι έτοιμος σε λίγες μέρες να πω για την εικόνα που θα έχω και το τι θα γίνει», τόνισε.
Οι 64 ιεροδιδάσκαλοι, παρά τις αρχικές αντιδράσεις από σήμερα είναι υπάλληλοι του ελληνικού κράτους για να διδάξουν σε τεμένη και σχολεία το ιερό βιβλίο των μουσουλμάνων.