Οι Τούρκοι έχουν… αναλάβει την εναέρια επιτήρηση του νοτίου Αιγαίου απουσία ελληνικών αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας. Δεν υπάρχει ούτε μία ημέρα που να μην στέλνουν κάποιο CN-235 ή ελικόπτερο να πετάξει στην περιοχή, παραβιάζοντας τα εθνικά μας κυριαρχικά δικαιώματα.
Την εικόνα μάλιστα την στέλνουν στο ΝΑΤΟ σε μία προσπάθεια παγίωσης της κατάστασης που θέλει τους Τούρκους να ασκούν τη θαλάσσια επιτήρηση στην περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Μίας περιοχής πλούσια σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων που αμφισβητεί η Άγκυρα και θέλει συνδιαχείριση με την Ελλάδα.
Χτίζουν τις αξιώσεις της επόμενης ημέρας. Κι απ’ ότι φαίνεται, η κυβέρνηση τη διευκολύνει.
Εδώ και χρόνια η λύση της προμήθειας αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας «καρκινοβατεί», μετά την καθήλωση το 2008 των P-3 Orion, και ενώ είναι πρώτη προτεραιότητα στα εξοπλιστικά προγράμματα πάντα… προωθείται.
Η έλλειψη παρουσίας στη θαλάσσια επιτήρηση του Αιγαίου φαίνεται πως επιτείνεται, καθώς μάλλον δεν θα αποκτηθούν το συντομότερο τα Γαλλικά ΑΦΝΣ ATL-2 με χρονομίσθωση, όπως άφησε να διαφανεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος, δηλώνοντας ανενημέρωτος για το σχετικό φάκελο.
Η απόφαση πάντως τόσο για τα ΑΦΝΣ όσο και για δύο φρεγάτες τύπου Fremm έχει ληφθεί σε επίπεδο πρωθυπουργού, μεταξύ Α. Σαμαρά και Φ. Ολάντ.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που καταγράφει το ΓΕΕΘΑ, καθημερινά ένα, πολλές φορές και δύο αεροσκάφη CN-235 της Τουρκίας παραβιάζουν το FIR Αθηνών και «αλωνίζουν» στο Αιγαίο καταγράφοντας ότι πετάει και… κολυμπάει. Πρίν από μερικές ημέρες μάλιστα, μπήκαν στο FIR Αθηνών 3 CN-235. Σε αρκετές περιπτώσεις τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας της Άγκυρας συνοδεύονται από τουρκικά μαχητικά.
Η προκλητικότητα της Άγκυρας είναι ακόμη πιο σοβαρή, αν σκεφθεί κανείς πώς την περίοδο αυτή (15 Ιουνίου-15 Σεπτεμβρίου) ισχύει στο Αιγαίο το θερινό μορατόριουμ κατά το οποίο δεν επιτρέπεται να γίνονται ασκήσεις, αλλά και πτήσεις αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, όπως αυτές με τα CN-235.
Η Ελλάδα την τελευταία 5ετία έχει δώσει πολύ χώρο στην Τουρκία, στο νότιο-νοτιοανατολικό Αιγαίο και εκείνη τον εκμεταλλεύεται. Το αξιοσημείωτο είναι πώς η συγκεκριμένη περιοχή είναι μείζονος σημασίας για τη χώρα μας και τα ενεργειακά της κοιτάσματα και κανονικά δεν θα έπρεπε να πλησιάζει… κουνούπι.
Εκτός και αν η κυβέρνηση έχε αποδεχθεί το «καζάν-καζάν» του Ρ. Τ. Ερντογάν.