Mε σενάριο «ανθρωποκυνηγητού» στα βουνά του βόρειου Ιράν ξεκίνησε να υλοποιείται από σήμερα η μεγάλη ελληνο-ισραηλινή άσκηση «Minoan Star 2013».
Το σενάριο της άσκησης προβλέπει την κατάρριψη μαχητικού ή μαχητικών της ισραηλινής Αεροπορίας σε χώρο που προσομοιάζει με την εδαφική διαμόρφωση του βόρειου Ιράν.
Βάσει του σεναρίου οι καταρριφθέντες ισραηλινοί πιλότοι εκπέμπουν κωδικοποιημένο σήμα εγκατάλειψης σε εχθρικό έδαφος κάτι που κινητοποιεί άμεσα ομάδα έρευνας και διάσωσης μάχης (CSAR) της ισραηλινής Αεροπορίας η οποία προσεγγίζει το σημείο της εγκατάλειψης προερχόμενη από βάση στο Αζερμπαϊτζάν.
Οι πιλότοι όμως εντοπίζονται από τις ιρανικές δυνάμεις με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η καταδίωξη.
Η άσκηση πραγματοποιείται μεταξύ του ΕΣ και πιο συγκεκριμένη της ΑΣ και της ισραηλινής Αεροπορίας στην Κρήτη και αφορά όπως αναφέρθηκε σενάρια βαθιάς διείσδυσης μονάδων ειδικών δυνάμεων και σενάρια έρευνας-διάσωσης μάχης.
Τα ισραηλινά ελικόπτερα θα πετάξουν απ’ ευθείας από το Ισραήλ στην Κρήτη και θα εκτελέσουν τις αποστολές μεταφέροντας τις ειδικές ομάδες CSAR και αυτό για να γίνει πιο πειστικό το σενάριο της άσκησης κάτι που οι Ισραηλινοί επιθυμούσαν ιδιαίτερα. Το ίδιο άλλωστε έγινε και με την άσκηση «ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ 2013» όπου τα ισραηλινά μαχητικά πέταξαν μέχρι τις ακτές της δυτικής Πελοποννήσου χωρίς να προσγειωθούν σε κάποια ελληνική ΑΒ παρά μόνο με εναέριους ανεφοδιασμούς.
Από την ισραηλινή πλευρά συμμετέχουν τα παρακάτω ιπτάμενα μέσα:
α. 8 ελικόπτερα UH-60
β. 1 αεροσκάφος C-12 (King Air 200) (διοίκησης & ελέγχου)
γ. 4 ελικόπτερα CH-53
δ. 2 αεροσκάφη C-130 (εναέριου εφοδιασμού καυσίμου) και 1 αεροσκάφος C-130 για μετακίνηση πληρωμάτων και υλικών.
Από την ελληνική πλευρά συμμετέχουν:
α. 3 επιθετικά ελικόπτερα Apache AH-64A
β. 3 επιθετικά ελικόπτερα Apache AH-64DHA
γ. 1 ελικόπτερο CH-47D
Τα σενάρια πουπραγματοποιήθηκαν σήμερα και θα επαναληφθούν και αύριο είναι τα ίδια και για τις δύο ημέρες και θα εκτελεστούν από διαφορετικά πληρώματα όπως παρακάτω:
α. Για τα επιθετικά ελικόπτερα:
Διεξαγωγή πτήσεων σε κοινούς σχηματισμούς για συνεκπαίδευση στα αντικείμενα της πτήσης χαμηλής ναυτιλίας, της συνοδείας, της ασφάλισης περιοχής και της εικονικής προσβολής στόχων εδάφους, με τη συνεργασία για αναγνώριση στόχων και μεταβίβαση πληροφοριών μέσω αεροσκαφών C-12 (King Air 200) της ΙΠΑ.
β. Για τα μεταφορικά ελικόπτερα:
Εκτέλεση πτήσεως και αποπροσγειώσεων σε ορεινό έδαφος και σε μεγάλα ύψη καθώς και υλοποίηση σεναρίου αποστολής SAR.
γ. Πέραν των παραπάνω σχεδιάσθηκε η υλοποίηση σεναρίου αποστολών έρευνας και διάσωσης μάχης (CSAR) με τη συμμετοχή ισραηλινών ελικοπτέρων CH-53 και ελληνικών επιθετικών ελικοπτέρων.