ΜΕ ΜΕΤΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΒΙΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ
Περίπου 800-1.000 οι παρευρισκόμενοι που πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία μέχρι το κτίριο της Π.Ε. Ροδόπης – Θέλουμε να υπηρετήσουμε την χώρα μας, την Ελλάδα ένα από τα αιτήματα των τουρκόφρονων του ΚΙΕΦ
Με τη μικρή συμμετοχή της μειονότητας και με αρκετούς μεταφερόμενους αλλά και εκβιαζόμενους διαδηλωτές πραγματοποιήθηκε η πολυδιαφημιζόμενη συγκέντρωση και πορεία του τουρκόφρονου εθνικιστικού ΚΙΕΦ στην Κομοτηνή την Κυριακή 24 Ιουλίου.
Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τις 16:00 μ.μ. στα παλιά κεντρικά γραφεία του κόμματος, στην οδό Βασ. Παύλου στο κέντρο της πόλης, ενώ η πορεία παρουσία 800-1000 περίπου διαδηλωτών κατευθύνθηκε μέσω της Χαρ. Τρικούπη στο κτίριο της Π.Ε. Ροδόπης όπου και αναγνώστηκαν στην ελληνική από τον αντιπρόεδρο του κόμματος, Οζάν Αχμέτογλου, τα αιτήματα του ΚΙΕΦ.
Το ΚΙΕΦ μεταξύ άλλων ζητάει:
– Την αναγνώριση των δικαιωμάτων που πηγάζουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης.
– Την αναγνώριση της ταυτότητας της μειονότητας και απαιτούμε την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τους συλλόγους, την λειτουργία τους με την υπάρχουσα ονομασία τους και τη μη απαγόρευση ίδρυσης νέων συλλόγων με τον όρο «τουρκική».
– Την ίδρυση δίγλωσσων νηπιαγωγείων που θα παράσχουν εκπαίδευση στην τοπική (!!!) και στην ελληνική γλώσσα καθώς και την ίδρυση και λειτουργία νέων μειονοτικών σχολείων για την κάλυψη των αναγκών.
– Την απόδοση των βακουφίων στην ελεύθερη βούληση της μειονότητας, δηλαδή εκλογές για τα βακούφια.
– Την αναγνώριση των Μουφτήδων που έχουν εκλεγεί από την μειονότητα και την απόσυρση του νόμου των 240 ιμάμηδων.
– Την πρόσληψη των μορφωμένων νέων της μειονότητας στο δημόσιο.
– Την κατάργηση του «αντιδημοκρατικού» πλαφόν του 3% που εφαρμόζεται και στους ανεξάρτητους υποψηφίους.
– Να βρεθεί το αυτοκίνητο στο οποίο είχε χάσει τη ζωή του ο ιδρυτής του κόμματος, Αχμέτ Σαδίκ, το οποίο έχει «κλαπεί μετά από επίθεση στα γραφεία του κόμματος μας». Επίσης να οδηγηθούν οι δράστες ενώπιον της Δικαιοσύνης.
– Να μην εμποδίζεται σε δασκάλους και μαθητές να ομιλούν την τουρκική στα σχολεία.
– Την αποκατάσταση της μεγάλης διαφοράς στην οικονομική κατάσταση και στην ποιότητα ζωής μεταξύ της μειονότητας και της πλειονότητας.
– Τέλος, καταδικάζουν την προδοτική πράξη απόπειρας πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης της Τουρκίας που έχει εκλεγεί με την ελεύθερη βούληση του λαού.
«Ως μέλη μιας μειονότητας που έχουμε σύνθημα την ισότητα, την ειρήνη και τη φιλία πραγματοποιούμε σήμερα, 28 χρόνια μετά μια πορεία για τα δίκαια αιτήματα μας πάντα στο πλαίσιο της Δημοκρατίας. Σκοπός μας είναι να ζήσουμε ως ισότιμοι πολίτες σ’ αυτή τη χώρα. Ως πολίτες της Ελλάδας θέλουμε και απαιτούμε ίσα δικαιώματα. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε αυτή τη χώρα σε όλους τους τομείς όπως και οι πρόγονοι μας. Θέλουμε να δράσουμε και να υπηρετήσουμε από κοινού με την πλειονότητα για το καλό της χώρας μας, της Ελλάδας» ανέφερε ο κ. Αχμέτογλου ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκινήσει έναν ειλικρινή διάλογο με τους φορείς της μειονότητας «για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε».
Μετά την ανάγνωση των αιτημάτων οι παρευρισκόμενοι κατευθύνθηκαν στα μουσουλμανικά νεκροταφεία όπου τελέστηκε το μνημόσυνο για τα 21 έτη από το θάνατο του ιδρυτή του κόμματος, Αχμέτ Σαδίκ, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μεβλίτ στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.
«Πεδίο μάχης» για αρκετά λεπτά η κεντρική πλατεία Κομοτηνής
Από επεισόδια μεταξύ των ανδρών των ΜΑΤ και των συμμετεχόντων στην αντισυγκέντρωση, που έγινε με αφορμή την πορεία που είχε οργανώσει το μειονοτικό κόμμα ΚΙΕΦ, σημαδεύτηκε η σημερινή μέρα στην Κομοτηνή. Το κέντρο της πόλης από τις μεσημεριανές ώρες βρισκόταν υπό αστυνομικό κλοιό.
Γύρω στις 3.30 το μεσημέρι στα σημεία πέριξ της νομαρχίας άρχισαν να καταφθάνουν λεωφορεία, τουλάχιστον 14, τα οποία μετέφεραν κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Ροδόπης, που κατευθύνονταν στην προσυγκέντρωση στα γραφεία του ΚΙΕΦ, μπροστά από το Μαρώνειο Μέγαρο.
Την ίδια στιγμή, στην κεντρική πλατεία συγκεντρώνονταν πολίτες που διαμαρτύρονταν για την πορεία των μειονοτικών, μεταξύ των οποίων μέλη της Χρυσής Αυγής και αρκετοί προερχόμενοι από γειτονικές περιοχές. Λίγα λεπτά μετά από τις 5 το απόγευμα κι ενώ οι άνδρες των ΜΑΤ βρίσκονταν παραταγμένοι στο πάνω μέρος της πλατείας, μπροστά από την αντισυγκέντρωση, τα πνεύματα οξύνθηκαν και δεν άργησαν να ξεσπάσουν επεισόδια, με πετροπόλεμο και με ρίψη δακρυγόνων.
Για αρκετά λεπτά η κεντρική πλατεία μετατράπηκε σε «πεδίο μάχης», θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των ανυποψίαστων περαστικών. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων ένας ηλικιωμένος άνδρας τραυματίστηκε στο χέρι, από αίτια που δεν έχουν γίνει ξεκάθαρα. Μετά από αρκετή ώρα, τα επεισόδια σταμάτησαν και οι συμμετέχοντες στην αντισυγκέντρωση επέστρεψαν στο πάνω μέρος της πλατείας, όπου περιορισμένοι από τις δυνάμεις της αστυνομίας αρκέστηκαν στο να φωνάξουν συνθήματα και αργότερα να μεταβούν στο χώρο του Ηρώου για να ψάλουν τον εθνικό ύμνο.
Νωρίτερα, την ώρα που ξεσπούσαν τα επεισόδια στην πλατεία, οι συμμετέχοντες στην πορεία του ΚΙΕΦ είχαν αρχίσει να κινούνται με κατεύθυνση προς το κτίριο της αντιπεριφέρειας Ροδόπης, όπου ο πρόεδρος του κόμματος του κόμματος ανέγνωσε ένα πλαίσιο αιτημάτων, και ακολούθως επιβιβάστηκαν στα λεωφορεία, για να μεταβούν στο τάφο του Αχμέτ Σαδίκ, όπου τελέστηκε το καθιερωμένο μνημόσυνο.
Δείτε εδώ το βίντεο των επεισοδίων