Ο τότε Αμερικανός ΥΠΕΞ δεν ήθελε να βλέπει μπροστά του τον Μακάριο
Νέα Υόρκη: Αμερικανικά έγγραφα για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, πολλά εκ των οποίων είδαν το φως της δημοσιότητας, δημοσίευσε σε συνέχειες η τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ. Στο 1ο μέρος της σειράς, που δημοσιεύτηκε στις 20 Ιουλίου, τονίζεται ότι ο πραξικοπηματίας στην Ελλάδα, Ιωαννίδης, είχε αναφερθεί στον εκπρόσωπο των ΗΠΑ στο γιατί ανέτρεψαν τον Μακάριο.
Στο δημοσίευμα σημειώνεται πως, ο Ιωαννίδης, 24 ώρες μετά την ανατροπή του Μακαρίου, φώναζε στον Πρέσβη των ΗΠΑ λέγοντας: «Τα όσα βιώνονται είναι εσωτερικό θέμα της Κύπρου. Εγώ έσωσα το νησί από τους κομμουνιστές και οι ΗΠΑ αυτό θα το καταλάβουν».
Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στις συναντήσεις που είχε ο Ιωαννίδης με τον Αμερικανό Πρέσβη και την απέχθεια που αισθανόταν για τον Μακάριο, τον οποίο σε κάθε ευκαιρία κατηγορούσε.
Στη 2η συνέχεια, στην οποία τονίζεται ότι από τότε πέρασαν 39 χρόνια, γράφει ότι σε τηλεφωνική συνδιάλεξη του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Κύπρο, McKinsey, με τον τότε ΥΠΕΞ, Κίσινγκερ, ο Πρέσβης είπε στον Κίσινγκερ ότι εδώ και μερικά χρόνια ο Μακάριος φοβάται ότι θα δολοφονηθεί και η απάντηση που έδωσε ο Κίσινγκερ ήταν: «γιατί δεν μπόρεσαν να τον σκοτώσουν νωρίτερα;».
Στη συνέχεια, που έχει τη γενική ονομασία «οι 85 ώρες που χάραξαν την τύχη της Κύπρου», αναφέρεται ότι ο Ιωαννίδης έζησε επί 36 χρόνια στις φυλακές του Κορυδαλλού, όπου έθαψε τα οράματά του για την Ένωση. Ακόμα τονίζεται ότι ο Ιωαννίδης δύο χρόνια πριν τον θάνατό του, είχε μιλήσει σε έναν Έλληνα δημοσιογράφο, τον Γιώργο Φράγκο, και από τα λεγόμενά του προέκυπτε ότι παρά τα χρόνια που πέρασαν, ο Ιωαννίδης δεν παραιτήθηκε από την επιθυμία του για την Ένωση, ούτε και αποτεφρώθηκαν μέσα του τα αισθήματα εκδίκησης και ακόμα έπνεε μέναια εναντίον των διοικητών που δεν άκουσαν την εντολή του να βυθίσει τα τουρκικά πλοία. Πέραν αυτού πίστευε πάντα ότι ο Κίσινγκερ τον είχε εξαπατήσει.
Στη 2η συνέχεια αναφέρεται πως ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κίσινγκερ, όταν πληροφορήθηκε για το πραξικόπημα στην Κύπρο, συγκάλεσε τους συνεργάτες του και το βασικό του μέλημα ήταν να διατηρηθούν οι Ρώσοι μακριά από το νησί. Σκεφτόταν να δοθούν στην Τουρκία και στην Ελλάδα τα απαιτούμενα μηνύματα και να παρεμποδιστεί η σύγκρουση. Στην πραγματικότητα o Κίσινγκερ γνώριζε ότι δεν θα ήταν εύκολο να βγάλουν οι Ρώσοι στρατιώτες στο νησί, αλλά, κατά κάποιον τρόπο, φοβέριζε.