Ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ ξεκίνησαν κοινές ασκήσεις, με την συμμετοχή πολλών χωρών του ΝΑΤΟ, αναφέρει ο ρωσικός τύπος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μονάδες επιφανείας της 2ας ναυτικής ομάδος πλοίων , τις επόμενες δύο ημέρες θα κινηθεί προς τα νότια-ανατολικά, κοντά στην πόλη της Κωστάντζας, έξω από τα χωρικά ύδατα της Ρουμανίας.
Η άσκηση περιλαμβάνει δυνάμεις που ανήκουν στην δεύτερη μόνιμη ναυτική ομάδα του ΝΑΤΟ (Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία, ΗΠΑ και Τουρκία), αλλά θα συμμετάσχει και πλοία της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και του Καναδά.
Συγκεκριμένα θα συμμετάσχουν δύο πλοία του Ρουμανικού Ναυτικού, η ισπανική φρεγάτα «Admiral Juan de Borbon», η «γνωστή» καναδική φρεγάτα (HMCS Toronto) και η φρεγάτα «Dryzki» του βουλγαρικού Ναυτικού.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ασκήσεις επικοινωνίας, κοινής τακτικής, ελιγμούς, ανταλλαγή δεδομένων σχετικά με στόχους επιφανείας και ανθυποβρυχιακό πόλεμο, αλλά και σενάριο προσβολής από αέρος , σύμφωνα με το πρακτορείο ITAR-TASS.
Η άσκηση έχει κινητοποιήσει όπως είναι φυσικό τις ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή οι οποίες ευρίσκονται σε επιφυλακή. Υπάρχει φόβος από νατοϊκής πλευράς, να μην υπάρξει κανένα ναυτικό επεισόδιο, όπως συνέβη με την καναδική φρεγάτα πριν μερικές ημέρες. Πάντως η Μαύρη Θάλασσα αυτή την στιγμή, είναι η πιο «θερμή» θάλασσα του κόσμου με ότι αυτό συνεπάγεται.