Ιερα Μονή Σίμωνος Πέτρας – The Holy Monastery of Simonos Petras
Η Μονή της Σιμώνος Πέτρας είναι το τολμηρότερο οικοδόμημα του Αγίου Όρους.
Η επταώροφη Μονή της Σιμώνος Πέτρας είναι το τολμηρότερο οικοδόμημα του Αγίου Όρους. Είναι κτισμένη πάνω σε ένα απόκρημνο και απότομο βράχο στη Ν.Δ. πλευρά της χερσονήσου και είναι αφιερωμένη στην Γέννηση του Χριστού.
Ο ιδρυτής της, ο όσιος Σίμωνας, έζησε στο Αγιον Όρος στα μέσα του 14ου αιώνα. Ο Όσιος Σιμων ονόμασε αρχικά τη Μονή «Νέα Βηθλεέμ», αργότερα όμως πήρε το σημερινό της όνομα, από τον ιδρυτή της και από την πέτρα πάνω στην οποία είναι κτισμένη.
Τα χρόνια 1580, 1626 καταστράφηκε από πυρκαγιές και ανακαινίσθηκε με τη συνδρομή διαφόρων αυτοκρατόρων και Πατριαρχών. Στα τέλη του περασμένου αιώνα (1891) η Μονή καίγεται ολοσχερώς και ξανακτίζεται με εράνους από την Ρωσία. Το Καθολικό της Μονής κτίστηκε μετά την τελευταία πυρκαγιά και δεν είναι τοιχογραφημένο.
Η Μονή διαθέτει 15 παρεκκλήσια και πέντε κελλιά στις Καρυές. Από άποψη κειμηλίων, διαθέτει ένα τεμάχιο Τίμιου Ξύλου, λείψανα αγίων και διάφορα άλλα κειμήλια. Η βιβλιοθήκη ήταν αξιόλογη μέχρι την τελευταία πυρκαγιά, τώρα έχει μόνο λίγα νεότερα χειρόγραφα και λίγα βιβλία.
Στη μονή είναι εγκατεστημένη αδελφότητα 60 μοναχών. H Μονή Σίμωνος Πέτρας λειτουργεί κοινοβιακά από το 1801, με σιγίλιο του Οικουμενικού Πατριάρχη Καλλίνικου Δ΄, με πρώτο ηγούμενο της τον Ιερομόναχο Υάκινθο.
Κατέχει την δέκατη τρίτη θέση στην ιεραρχία των είκοσι Αθωνικών μονών. Έχει εξαρτήματα της έξι καθίσματα, έξι κελλιά, εκτός εκείνου του αντιπροσωπείου των Καρυών , δύο ησυχαστήρια καθώς και τρία ιερά σπήλαια.
Η Μονή εορτάζει στις 25 Δεκεμβρίου, τη Γέννηση του Χριστού. Στις 28 Δεκεμβρίου γιορτή του κτίτορα Οσίου Σίμωνα. Επίσης εορτάζει στις 22 Ιουλίου, γιορτή της Αγίας Mαρίας Μαγδαληνής, η οποία τιμάται ως συνκτητόρισσα της Μονής.
Κτήτορας της Μονής θεωρείται και η Αγία Μαγδαληνή γιατί με το αριστερό της χέρι, που σώζεται ως σήμερα στη Μονή, συγκεντρώθηκαν μεγάλα ποσά που βοήθησαν στην ανοικοδόμηση της.
Μετόχια
Η Mονή έχει και εκτός Aγίου Όρους τα εξής Mετόχια:
α) το Mετόχι του Aγίου Xαραλάμπους στη Θεσσαλονίκη,
β) το Mετόχι της Aναλήψεως του Kυρίου στον Βύρωνα Αττικής,
γ) το Mετόχι των Aγίων Aρτεμίου και Aντύπα στη Σίφνο,
δ) το Mετόχι της Παναγίας της Tρύγης στο Προπούλι Λήμνου, με την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας,
ε) το Ιερό Ησυχαστήριο του Oσίου Nικοδήμου στον Πεντάλοφο Γουμένισσας, όπου φυλάσσεται η εικόνα της Παναγίας της Μικρασιάτισσας από το Ικόνιο της Μικράς Ασίας[1] και
στ) στην Γαλλία το Mετόχι του Aγίου Aντωνίου, νότια της πόλης Λυών. Aπό την Mονή της Σιμωνόπετρας εξαρτώνται πνευματικά και τα εξής γυναικεία Mετόχια: ζ) το Ιερό Kοινόβιο Eυαγγελισμού Ορμύλιας Xαλκιδικής, η) το Mετόχιον της Aγίας Σκέπης στο Solan, στα νότια της Γαλλίας και θ) το Mετόχιον της Mεταμορφώσεως του Σωτήρος στην περιοχή Terasson Γαλλίας. Το σύνολο των μοναζουσών στα τρία αυτά Mετόχια ανέρχεται στις 140-150 αδελφές.
ΜΟΝΗ ΣΙΜΩΝΟΣ ΠΕΤΡΑ: ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
The monastery was founded in 1257 by the hermit St Simon, on the precipitous “Simonos petra”, or Simon’s rock. It was restored around 1368 by John Ugljesa, despot of Serres, but was destroyed by fire three times, in 1580,1622 and most recently in 1891. The katholikon, dedicated to the Nativity, must have been built around 1600. It was destroyed in the 1622 fire, was rebuilt immediately afterwards and frescoed in 1633. The church’s present form is the result of extensive restoration after the fire of 1891. Simonos Petras has jurisdiction over the Convent of the Annunciation at Ormylia in Halkidiki, one of the most outstanding convents in the Orthodox world.
πηγή: Xαρίτωνος Μοναχού-mountathosinfos