Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης
Σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης και ευτυχίας πραγματοποιήθηκε η επίσημη υποδοχή του ιερού λειψάνου της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο στον ιερό ναό Αγίας Βαρβάρας ομωνύμου Δήμου.
Στη συμβολή της Ιεράς Οδού και της Ελ.Βενιζέλου, ο Mητροπολίτης Νικαίας Αλέξιος υποδέχθηκε το ιερό σκήνωμα, το οποίο τοποθετήθηκε σε κιλλίβαντα πυροβόλου όπλου και παραδόθηκε με λιτανευτική πομπή στον Ιερό Ναό του ομώνυμου δήμου της Αττικής.
Γύρω από τον κιλλίβαντα τέσσερις Επίσκοποι της Εκκλησίας της Ελλάδος κρατούσαν ισάριθμες κορδέλες που κατέληγαν στο λείψανο.
Στην πρώτη, την οποία κρατούσε ο Επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας ήταν κεντημένα τα σύμβολα του μαρτυρίου της Αγίας, στη δεύτερη, την οποία κρατούσε ο Επίσκοπος Χριστιανουπόλεως κ. Προκόπιος, ο Λέων της Βενετίας για να τιμηθούν οι Βενετοί που την παραχώρησαν για πρώτη φορά σε Ορθόδοξη χώρα, στην τρίτη, την οποία κρατούσε ο Επίσκοπος Σαλώνων κ. Αντώνιος, το σύμβολο της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, προστάτιδα της οποίας είναι η Αγία και στην τέταρτη κορδέλα, την οποία κρατούσε ο Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ήταν το σύμβολο της Κωνσταντινούπολης (δικέφαλος αετός) από όπου το λείψανο έφυγε πριν από 1.000 χρόνια για τη Βενετία.
Παράλληλα, κατόπιν εντολής του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, παρέστησαν όλοι οι αξιωματικοί του Πυροβολικού που υπηρετούν στο Λεκανοπέδιο.
Μάλιστα, γύρω από τον κιλλίβαντα δεν υπήρχαν στρατιώτες αλλά αξιωματικοί. Το άγιο λείψανο υποδέχθηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας, όπου θα παραμείνει για 15 ημέρες, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.
Ο Αρχιεπίσκοπος προσκύνησε το ιερό λείψανο και το μετέφερε εντός του ναού, όπου τελέσθηκε Δοξολογία, παρουσία πολιτειακών, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, εκπροσώπων ξένων διπλωματικών αντιπροσωπειών και άλλων φορέων.
Ο Επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων ανέφερε “Με δοξολογική διάθεση του Ονόματος του Αγίου Τριαδικού Θεού, με πνευματική χαρά, με αναστάσιμη ελπίδα και συγκίνηση σας υποδεχόμεθα σε τούτο το ιστορικό ιερό Προσκύνημα, κατ΄ αυτή την ημέρα του Κυρίου ο Οποίος μας αξίωσε να υποδεχθούμε το ιερό λείψανο της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας από την ιστορική πόλη της Βενετίας, το άλλοτε «Μικρό Βυζάντιο», που μεταφέρθηκε από την Κωνσταντινούπολη στη Βενετία, το έτος 1003, ως δώρο του αυτοκράτορος Βασιλείου του Β΄ και το οποίο παραλάβαμε σήμερα το πρωΐ από την βασιλική του περικαλλούς Ναού του Αγίου Μάρκου στη Βενετία.
Αλήθεια, υπάρχουν ροπές που νομίζουν πως η παράδοση μας στρέφει σε έργα παρωχημένα και ανθρώπους ξεπερασμένους. Πως είναι κάτι τελειωμένο και άχρηστο για τις σημερινές μας ανάγκες. Πως δεν μπορεί να βοηθήσει σε τίποτε τον σημερινό άνθρωπο, που γνώρισε και γνωρίζει φρικτούς πολέμους. Αυτόν τον άνθρωπο που αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στην κατάσταση του θηρίου και την κατάσταση του ανδροειδούς.
Η παράδοση είναι, λοιπόν, ένα περιττό βάρος που πρέπει να εξοβελιστεί. Παλιές διδασκαλίες για άλλες εποχές. Μού φαίνεται πως αυτές οι ροπές εκπορεύονται από τη σύγχρονη απελπισία για την αξία του ανθρώπου. Είναι τα συμπτώματα ενός πανικού που στο όνομα του ανθρώπου τείνουν να κατακερματίσουν την ψυχή του και να αναιρέσουν την αξία του, όπως την ελευθερία και την αξιοπρέπειά του”.
Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως η Εκκλησία του Χριστού καυχάται δίκαια σήμερα, διότι υποδέχεται με πνευματική χαρά το ιερό λείψανο της λαοφιλούς Αγίας Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, την οποία ο Χριστιανικός λαός τιμά σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.
Χαιρόμαστε, λοιπόν, σήμερα και εορτάζουμε, διότι το πρόσωπο της Αγίας Βαρβάρας μας βοηθά να κατανοήσουμε ότι η Εκκλησία δεν είναι μια ανθρώπινη οργάνωση, ούτε ένας χώρος όπου ικανοποιούνται οι ψυχολογικές και συναισθηματικές μας ανάγκες, αλλά το Θεανθρώπινο Σώμα του Χριστού, το πεπληρωμένο από τις ενέργειες του Παναγίου Πνεύματος. Εκκλησία είναι η ευχαριστιακή κοινότητα, ο Ίδιος ο Χριστός, ο Οποίος είναι η απαρχή και το πλήρωμα του Σώματος της Εκκλησίας.
Το δίδαγμα του βίου και του μαρτυρίου της Αγίας Βαρβάρας είναι ότι ο Θεός είναι η ελευθερία του ανθρώπου. Το πρόσωπο δεν είναι εκ του κόσμου τούτου. Ο άνθρωπος είναι πλασμένος κατά την θεική ωραιότητα, και για τον λόγο αυτό δύναται να μετατρέψη τον κόσμο. Η παρουσία της Εκκλησίας και η μαρτυρία της ελευθερώνουν τον κόσμο από την μοίρα, για να του δώσουν διέξοδο προς τις δυνάμεις και τους καρπούς του Πνεύματος.
Αυτό είναι το μεγάλο μήνυμα των φίλων του Κυρίου που μαρτύρησαν κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες σε εποχές κατά τις οποίες η κοινωνία βρισκόταν, και τότε, σε ολοκληρωτική κρίση. Υπήρχε κρίση των ηθών. Υπήρχε κρίση των αξιών, κρίση που συνοδεύεται από μια γενική απογοήτευση και θλίψη.
Οι Άγιοι όμως πρώτοι αναγνώριζαν ότι «αν πρέπει να σωθή κάτι μέσα στον κόσμο, δεν είναι προπαντός ο άνθρωπος, αλλά η αγάπη του Θεού, διότι Εκείνος μας αγάπησε Πρώτος και η δύναμή Του κρατεί και στηρίζει τον άνθρωπο».
Το τέλος της Αγίας, το μαρτύριό της, δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικό από το τέλος του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, όπως δεν μπορεί να είναι διαφορετικό και το τέλος των μαθητών Του. Αυτός είναι ο κλήρος της Εκκλησίας: να αμφισβητείται, να δοκιμάζεται και να συμμετέχη στον Σταυρό του Χριστού προσδοκώντας την Ανάσταση.
Αυτό είναι και το κριτήριο της γνησιότητας της Εκκλησίας, ότι δηλαδή συνδέεται με τον Εσταυρωμένο και Αναστάντα Χριστό. Καί αυτό που ισχύει για την Εκκλησία, ισχύει και για όλους εμάς. Κριτήριο γνησιότητας της εκκλησιαστικής μας ιδιότητας είναι η βίωση του Σταυρού.
Το θέμα, λοιπόν, δεν είναι η απουσία των δοκιμασιών και του μαρτυρίου, αλλά να σηκώνουμε τον Σταυρό τούμαρτυρίου με πίστη και αγάπη στον Χριστό, γνωρίζοντας ότι, κατά το πρότυπο του Κυρίου, όσο ολοκληρωτική είναι η κένωσή μας, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η δόξα και η μακαριότητα.
Η μνήμη των Αγίων δεν είναι ένα απλό όραμα, μία περιορισμένη χαρά, ένα καθήκον. Είναι ολόκληρος ο ουρανός, όλη η ιστορία, όλη η πίστη, όλο το συναξάρι. Είναι μία ειρηνική μαρτυρία της επανάστασης της συνειδήσεως. Όταν οι Άγιοι οδηγούνται στο μαρτύριο, βιώνουν την χαρά του Πάσχα και ευλογούν τους δημίους τους. Εύχονται υπέρ αυτών, για να έλθουν σε επίγνωση της Αλήθειας και να σωθούν. Γι’ αυτό εορτάζουμε, γι’ αυτό νιώθουμε ιδιαίτερα ευλογημένοι, γι’ αυτό θεωρούμε την παρουσία της Αγίας Βαρβάρας κοντά μας ως ακένωτη παρακαταθήκη που μας καλεί να σκορπίζουμε καθημερινά τις μνήμες της Εκκλησίας ως μάρτυρες και αποστολικοί κήρυκες της ζωής του Ευαγγελίου”.
Ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην προσπάθεια και στη μεταφορά του ιερού σκηνώματος της Αγίας από την Βενετία στην Ελλάδα και προσέθεσε: “Με βαθειά συγκίνηση ανέγνωσα στο πρόγραμμα των λειτουργικών συνάξεων ότι κάποιο πρωινό, κατά τις ημέρες αυτές, το ιερό λείψανο της Αγίας Βαρβάρας θα μεταφερθή κατ’ εξαίρεσιν, συμβολικά, στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», προς ενίσχυσιν και ευλογίαν των ασθενών αδελφών μας.
Με μεγάλη χαρά είδα, ερχόμενος προς το Προσκύνημα, ότι όλες αυτές τις ημέρες, με την πίστη ότι «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ», εθελοντές και στελέχη της Αποστολικής Διακονίας θα συλλέγουν φάρμακα για τους πάσχοντες συνανθρώπους μας και τα Κοινωνικά Ιατρεία, θα ενημερώνουν ευάλωτες οικογένειες για διάφορα θέματα που τις απασχολούν, ως και νέους ανθρώπους για θέματα πρόληψης και θεραπείας των λοιμωδών νοσημάτων.
Έτσι η Ορθοδοξία ζεί το μυστήριο της ανεπανάληπτης αξίας του ανθρώπινου προσώπου, το μυστήριο του αδελφού, το μυστήριο του άλλου που σήμερα παρά ποτέ έχει την ανάγκη μας. Από την μια πλευρά προβάλλει πρότυπα αγιότητας για να μας στηρίξουν στην καθημερινή έμπονη αγιοπνευματική μας πορεία, και από την άλλη πλευρά σκύβει φιλάνθρωπα στο προσκέφαλο κάθε ανθρώπου για να ψηλαφίση το πρόσωπό του με αγάπη και να του προσφέρη την θαλπωρή, να του χαρίση το χαμόγελο της ελπίδας, να του προσφέρη λίγο φαγητό, το φάρμακο που θα τον θεραπεύση.
Χριστιανοί μου ευλογημένοι,
Από την καρδιά μου, ως Πνευματικός Σας Πατέρας, εύχομαι και Σας παρακαλώ:
• να ζήσουμε την χαρά της προσδοκίας της ελεύσεως του Κυρίου, με Πνεύμα Θεού, με αγιότητα βίου,
• να αγαπάμε ο ένας τον άλλον,
• να κατανοούμε ο ένας τον άλλον,
• να συγχωρούμε ο ένας τον άλλον,
• να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον,
• να προσευχόμαστε για τους Χριστιανούς που διώκονται και όλους τους ανθρώπους της γης που πάσχουν και υποφέρουν,
• να ειρηνεύουμε,
διότι μόνο έτσι μπορούμε να αντέχουμε, να υπομένουμε, να αγωνιζόμαστε, να μοιραζόμαστε, να ελπίζουμε, να καλλιεργούμε την ανθρωπιά και το ήθος μας, να φανερώνουμε στην ζωή μας την δόξα του Θεού που είναι ο αδελφός μας”.
Αρχιερείς, εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, Βουλευτές, Πολιτευτές, Εκπρόσωποι των Τοπικών Αρχών, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, κληρικοί και λαικοί από διάφορες πόλεις της χώρας περίμενα από νωρίς συγκινημένοι και ιδιαίτερα ευτυχείς την άφιξη του ιερού σκηνώματος.
Κλήρος και λαός μιλώντας στον 89,5 δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό και την ευτυχία για την ευλογία να προσκυνήσουν το ιερό λείψανο της Αγίας Βαρβάρας.
Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος αναγνωρίζοντας πως πρόκειται για μία σημαντική στιγμή για την Εκκλησία της Ελλάδος, αφού είναι η πρώτη φορά εδώ και χίλια χρόνια που μεταφέρεται το ιερό λείψανο σε Ορθόδοξη χώρα, διέκοπτε από νωρίς το πρωί την κανονική ροή του προγράμματός του και μετέδιδε εγκαίρως και με συνέπεια όλο το πρόγραμμα της αντιπροσωπίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για την μεταφορά του ιερού σκηνώματος από τη Βενετία στην Ελλάδα.