Του Δημήτρου Δελεβέγκου
Τουλάχιστον από το 1999, οπότε ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είχε συναντηθεί με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη, στο πλαίσιο της σύνταξης τότε του νέου εθνικού κτηματολογίου παραμένει ανοιχτός ο φάκελος της αξιοποίησης των ακινήτων της Εκκλησίας.
Ωστόσο, το εγχείρημα της άντλησης προσόδων από τη διαχείριση του ιερού real estate φαίνεται να αποκτά σήμερα «σάρκα και οστά» με την ίδρυση της Εταιρείας Αξιοποίησης Ακίνητης Εκκλησιαστικής Περιουσίας Α.Ε.
Το σχήμα, που θα ελέγχει το Δημόσιο με 50% και του οποίου το διοικητικό συμβούλιο δεν έχει οριστεί ακόμη, θα αποτελέσει ουσιαστικά την «πλατφόρμα» για την αξιοποίηση του κρυμμένου «θησαυρού» της εκκλησίας.
H αποστολή της εταιρείας θα είναι αντίστοιχη αυτής του ΤΑΙΠΕΔ: η αλλαγή χρήσεων γης, η επίλυση πολεοδομικών και νομοτεχνικών ζητημάτων και εν γένει η δημιουργία εκτάσεων κατάλληλων για παραχώρηση προς μίσθωση σε ιδιώτες.
Για τον σκοπό αυτόν, όπως αναφέρουν πληροφορίες, το Δημόσιο θα συμμετέχει κατά το ήμισυ στο μετοχικό κεφάλαιο της Α.Ε., ώστε να επιλύονται ευκολότερα τα προβλήματα ποου κρατούν “παγιδευμένο” σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των ακινήτων της Εκκλησίας.
Το ακριβές μέγεθος του εκκλησιαστικού real estate παραμένει άγνωστο, ελλείψει κτηματολογίου, αλλά, σύμφωνα με εκτιμήσεις κύκλων της Εκκλησίας, οι “ιερές” εκτάσεις της ανέρχονται στα 1,3 εκατ. στρέμματα.
Προτεραιότητες
Η εταιρεία αξιοποίησης δεν θα πουλά, αλλά θα παραχωρεί ή θα εκμεταλλεύεται μακροχρόνια τα ακίνητά της σε ενδιαφερόμενους επενδυτές. Ωστόσο, προσώρας, σε πρώτη προτεραιότητα βρίσκονται οι περίπου 30 γραφειακοί χώροι και κατοικίες στην Αττική που παραμένουν αμίσθωτοι.
Πρόκειται για μεζονέτες και διαμερίσματα σε Κηφισιά, Βουλιαγμένη, Πειραιά και Γουδί, των οποίων η μισθωτική αξία βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα (π.χ., 780 ευρώ για μεζονέτα 140 τ.μ. στη Βουλιαγμένη), σε σύγκριση με τα δεδομένα της αγοράς.
Η Εκκλησία αναζητά μισθωτές για ακόμα 27 ακίνητα στη Θεσσαλονίκη, εκ των οποίων η πλειονότητα αφορά διαμερίσματα και μεζονέτες.
Μέσω της ειδικής εταιρείας, η Εκκλησία επιδιώκει την αναζήτηση επενδυτών για “assets” όπως η έκταση 85 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή του εκκλησιαστικού ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης. Το συγκεκριμένο ακίνητο βρίσκεται στην τοποθεσία Λαιμός και για την αξιοποίησή του φέρεται να είχε ενδιαφερθεί ο εμίρης του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι, όπως είχε γίνει γνωστό κατά τη συνάντησή του στο Κατάρ το 2011 με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Ωστόσο, ο χαρακτηρισμός της συγκεκριμένης έκτασης ως διάταγμα προστασίας του Σαρωνικού έχουν εμποδίσει, έως σήμερα, την αξιοποίησή της.
Ακόμα ένα από τα έργα που εκτιμάται ότι θα επιταχυνθούν μέσω του εκκλησιαστικού “ΤΑΙΠΕΔ” είναι η εγκατάσταση και λειτουργία φωτοβολταϊκών, δεδομένου ότι παλαιότερο εγχείρημα σε έκταση 3.500 στρεμμάτων της Μονής Πεντέλης είχε στεφθεί με αποτυχία, λόγω μη ξεκάθαρου ιδιοκτησιακού καθεστώτος, αλλά και αντιδράσεων από κατοίκους. Το ισχυρό “χαρτί” της Εκκλησίας για την επίλυση τέτοιου είδους προβλημάτων θα είναι, πλέον, το Δημόσιο, που, σε πολλές επιπτώσεις, είχε βρει απέναντί της σε παλαιότερα εγχειρήματα.
Αλλά και η αξιοποίηση του οικοπέδου 11 στρεμμάτων στο Κολωνάκι – περικλείεται από τις οδούς Δεινοκράτους, Ιατρίδη και Σουηδίας-, που βρίσκεται στα “χαρτιά” αρκετά χρόνια πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004, αναμένεται να “βγει από τον πάγο”.
Υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι θα υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον και θα αρθούν τα προβλήματα με τις χρήσεις γης της έκτασης όπου βρίσκονται κτίρια του παλαιού στρατιωτικού νοσοκομείου Αθηνών.
Στο χαρτοφυλάκιο της νέας εταιρείας αναμένεται να ενταχθεί και οικόπεδο περίπου τριών στρεμμάτων στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, δίπλα από το παλιό γήπεδο του Παναθηναϊκού, που λειτουργεί σήμερα ως υπαίθριος χώρος στάθμευσης.
Το ακίνητο φέρεται να είναι δεσμευμένο από το Δημόσιο, με αποτέλεσμα η αξιοποίησή του να έχει μετατραπεί σε δύσκολη εξίσωση.