«Ο Κατηχητής δεν πρέπει να έχει «pin», δηλαδή κλείδωμα. Πρέπει να είναι «ξεκλείδωτος» και ανοιχτός σε όλες τις προκλήσεις. Κι αυτό θα επιτευχθεί εάν έχει αυτοπεποίθηση- με την θεολογική έννοια του όρου, εάν αυξάνει την αγάπη του στον Χριστό και εάν προσεύχεται» δήλωσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, κ. Συμεών, μιλώντας συνάντηση διαλόγου και συμπροβληματισμού Ιερέων και Στελεχών Νεότητος της ΙΒ΄ (12ης) Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας (Γουδή, Ιλίσια, Ζωγράφου). Και παρότρυνε του κατηχητές να βοηθήσουν τα παιδιά να βάλουν υψηλά τον πήχη των ονείρων τους.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 8 Απριλίου, με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερωνύμου. Φιλοξενήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Ναού Αγίου Γερασίμου Ά. Ιλισίων, αμέσως μετά την ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου.
Παρευρέθησαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, κ. Συμεών, ο Αρχιμ. Συμεών Βενετσιάνος, Διευθυντής του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Περιφερείας Πρωτοπρ. Χαράλαμπος Πανόπουλος καθώς και 70 στελέχη Νεότητος μαζί με τους υπεύθυνους Ιερείς νεότητος από τις ενορίες των Ιερών Ναών Αγίου Θωμά Γουδή, Αγίου Χαραλάμπους Ιλισίων, Αγίου Γερασίμου Ά. Ιλισίων, Αγίας Μαρίνας Ά. Ιλισίων, Αγίου Θεράποντος Ζωγράφου, Αγίου Γεωργίου Ζωγράφου και Εισοδίων Θεοτόκου Γουδή.
Ο π. Συμεών Βενετσιάνος καλωσόρισε τους παρισταμένους μεταφέροντας τις ευχές και τις ευλογίες του Μακαριωτάτου και εν συνεχεία παρουσίασε, μέσα από πλούσιο εποπτικό υλικό, τις δράσεις και τον ενεργό ρόλο του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας Ι.Α.Α. στον συντονισμό και την εποπτία της ποιμαντικού έργου των ενοριών, ιδιαίτερα στον ευαίσθητο τομέα των παιδιών και των νέων μας.
Ο λόγος δόθηκε έπειτα σε τρεις από τους Κατηχητές, οι οποίοι μοιράστηκαν τις σκέψεις τους, αναφορικά με τον ρόλο της σύγχρονης Κατήχησης, αλλά και τη σχέση του Κατηχητή με την ενορία και το Ίδρυμα Νεότητος.
Εν συνεχεία ο Θεοφιλέστατος Θεσπιών, κ. Συμεών, συνοψίζοντας όσα ειπώθηκαν, παρατήρησε ότι πράγματι το ζέσταμα της καρδιάς είναι ο καλύτερος τρόπος για την Κατήχηση και αυτό στην ουσία μένει στα παιδιά.
Και τα σύγχρονα μέσα της Κατήχησης είναι προς αξιοποίηση, αρκεί να συμβαδίζουν με τη χαρά και τον ενθουσιασμό. Τόνισε την έννοια της ευθύνης, όπως πολύ εύστοχα παρουσιάστηκε από τους Κατηχητές, η οποία συνυπάρχει με την αμοιβαία εμπιστοσύνη, την ειλικρίνεια και την αξιοποίηση των ποικίλων χαρισμάτων των εκάστοτε στελεχών Νεότητος. Κι εδώ σημαντικός είναι ο ρόλος του υπεύθυνου Ιερέα Νεότητος, ο οποίος καλείται να αποτελέσει και τον συντονιστή αυτών των χαρισμάτων.
Ο Θεοφιλέστατος μιλώντας μέσα από παραδείγματα της καθημερινής ζωής εξήγαγε την καίριας σημασίας παρατήρηση ότι Κατήχηση είναι να μιλάμε στα παιδιά για την Αγάπη μας, τον Χριστό!
«Αν ο Χριστός δεν είναι η πραγματική μας Αγάπη, τότε αποτύχαμε ως Κατηχητές, γιατί όλα στην Κατήχηση είναι μαρτυρία για το αγαπώμενο Πρόσωπο. Καλούμαστε να πούμε Ποιον αγαπάμε και γιατί Τον αγαπάμε, όπως ακριβώς έπρατταν και οι Άγιοί μας, ως μαρτυρίες Χριστού. Μάλιστα επεσήμανε ότι παντού μπορούμε να μιλήσουμε για τον Χριστό, αρκεί να το εκφράζει η καρδιά μας. Ο σπόρος του λόγου θα δράσει και θα καρποφορήσει στον κατάλληλο χρόνο. Εξάλλου σύμφωνα με τον ιερό Αυγουστίνο: «Το έργο είναι του ανθρώπου, το αποτέλεσμα είναι το Θεού». Τόνισε, εκτός των άλλων, πως ο Κατηχητής δεν πρέπει να έχει «pin», δηλαδή κλείδωμα. Πρέπει να είναι «ξεκλείδωτος» και ανοιχτός σε όλες τις προκλήσεις. Κι αυτό θα επιτευχθεί εάν έχει αυτοπεποίθηση- με την θεολογική έννοια του όρου, εάν αυξάνει την αγάπη του στον Χριστό και εάν προσεύχεται».
Κλείνοντας παρότρυνε τους παρισταμένους να βοηθήσουν τα παιδιά να βάλουν υψηλά τον πήχη των ονείρων τους.
Όμως αυτά τα όνειρα, μην τα θεοποιήσουν… Ακολούθησε ένα γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος κατά τον οποίο ο π. Συμεών Βενετσιάνος ανέφερε, μεταξύ των άλλων, ότι οφείλουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να συμμετέχουν ενεργά στη ζωή της ενορίας, να γίνουν συνειδητά μέλη της ενορίας, γιατί αυτά δεν είναι οι αυριανοί ενορίτες, αλλά οι σημερινοί ενορίτες! Κλείνοντας το μέρος των εισηγήσεων, ο Διευθυντής του Ιδρύματος Νεότητος ευχήθηκε η παρούσα σύναξη διαλόγου και ποιμαντικού σχεδιασμού να αποτελέσει το εφαλτήριο για ανάλογες διενοριακές συνάξεις. Με το πέρας των εισηγήσεων οι συμμετέχοντες έλαβαν ευλογίες από το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας Ι.Α.Α. και στη συνέχεια γεύθηκαν ένα πλούσιο σαρακοστιανό κέρασμα, κατά το οποίο είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν και να συζητήσουν μεταξύ τους. Όλοι οι συμμετέχοντες ομολογουμένως παρατήρησαν ότι η συνάντηση αυτή ήταν μία πολύ όμορφη ευκαιρία να επικοινωνήσουν, να γνωριστούν, να ωφεληθούν από τις απόψεις των αδελφών και να ξεδιπλώσουν το όραμά τους για την Εκκλησία, που διακονεί και κατηχεί.
Πολλές και θερμές ευχαριστίες στους Πατέρες, τους εθελοντές και τα Στελέχη του Ι. Ν. Αγίου Γερασίμου, ιδιαιτέρως δε στον Πρωτοπρ. Γεώργιο Ανάγνου, για την αβραμιαία και πρόσχαρη φιλοξενία, καθώς και στον Γραμματέα της Περιφερείας Οικον. Γεώργιο Κατσίβελο, για την αρωγή του στον συντονισμό και τη φωτογραφική κάλυψη της εκδήλωσης.