Το κεραμιδί εκκλησάκι ακριβώς απέναντι από την είσοδο του σταθμού «Κάτω Πατήσια» στη συμβολή της Στρατηγού Καλάρη με την Αχαρνών το γνωρίζουν αν όχι όλοι, οι περισσότεροι Αθηναίοι αλλά και οι επισκέπτες της περιοχής. Αυτό που ελάχιστοι γνωρίζουν είναι η χρήση και η ιστορία του εξαώροφου κτιρίου ακριβώς δίπλα.
Πρόκειται για την πρώτη «φοιτητική εστία» της Εκκλησίας που αθόρυβα και χωρίς τυμπανοκρουσίες λειτουργεί εδώ και 18 χρόνια.
Ιδιοκτήτης είναι η Μητρόπολη Σύρου με χρήματα της οποίας κατασκευάστηκε και λειτουργεί από το 1994.
Αν και ο τίτλος της εστίας είναι «Κυκλαδική Φοιτητική Εστία», οι ένοικοι της δεν είναι μόνο Κυκλαδίτες. Εκτός των Ελλήνων φοιτητών που ζουν εκεί και προέρχονται από ολόκληρη τη χώρα, φιλοξενούνται και ξένοι φοιτητές ακόμη και από την Αιθιοπία!
Βέβαια οι προερχόμενοι από τα νησιά που υπάγονται στη Μητρόπολη Σύρου έχουν προτεραιότητα, όταν όμως υπάρχουν κενές θέσεις γίνονται δεκτοί και άλλοι.
Η Εστία έχει δυνατότητα φιλοξενίας 50 ατόμων. Από το 2006, γίνονται δεκτές και κοπέλες. Το μόνο κόστος που καλούνται να καλύψουν οι φοιτητές είναι 120 ευρώ το μήνα και σε αυτό περιλαμβάνονται όλα τα έξοδα διαμονής εκτός της διατροφής. Στο χώρο υπάρχει κουζίνα όπου οι φοιτητές μαγειρεύουν. Φυσικά υπάρχει πρόσβαση στο ίντερνετ βασικό εργαλείο σήμερα για όλους. Βέβαια δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που κάποιες οικογένειες δεν μπορούν να καταβάλουν ούτε αυτό το ποσόν, ωστόσο τα παιδιά παραμένουν.
«Εκτός από την στέγαση, θεωρούμε ότι είναι άκρως ανακουφιστικό για τους γονείς, να γνωρίζουν ότι το παιδί τους δεν πηγαίνει σε ένα άγνωστο και απρόσωπο περιβάλλον στην πρωτεύουσα, με τους τόσους κινδύνους αλλά στο «Σπίτι» της Μητροπόλεως μας όπου θα έχει στο πλευρό του έναν δικό του άνθρωπο» λέει ο Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β΄
Η εστία διευθύνεται από έναν ιερέα, τον Αρχιμανδρίτη Μελέτιο Ζαχαρόπουλο. Ο τρόπος που λειτουργεί συνοψίζεται στην εξής πρόταση «Τα παιδιά αυτά θα είναι οι αυριανοί πολιτικοί, επιχειρηματίες, δημόσιοι υπάλληλοι, οικογενειάρχες, Κληρικοί, κλπ. Συμβάλλουμε , σαν Εστία και σαν Μητρόπολη, στο να ετοιμάζουμε μια κοινωνία με λιγότερη διαφθορά, λιγότερο πόνο, λιγότερη απανθρωπιά. Με περισσότερη υγεία, με περισσότερο χαμόγελο, με περισσότερη ομορφιά και χαρά στις ανθρώπινες σχέσεις»
Ο Αρχιμανδρίτης ο οποίος είναι ψυχοθεραπευτής είπε στο RNN πως στόχος του είναι να μην υπάρχει κρύα ατμόσφαιρα, ένα απρόσωπο ξενοδοχείο. «Κάθε εβδομάδα κάνουμε μια συνάντηση όλοι μαζί, συζητούμε τα προβλήματα τους φόβους και τις ανησυχίες των παιδιών. Θέλουμε οι νέοι φεύγοντας από εδώ να έχουν λάβει κάποια σημαντικά εφόδια για την ζωή τους αύριο.» είπε.