Πάνω από 900 ηλικιωμένοι πραγματοποίησαν τεστ μνήμης πανελλαδικά ενώ η εκστρατεία έχει ήδη ταξιδέψει σε 14 περιοχές της Ελλάδας.
Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Ηλικιωμένων, η 100% ελληνική εταιρία ΜΕΓΑ Α.Ε. και τα ελληνικά προϊόντα προσωπικής φροντίδας Sani Sensitive, βρίσκονται για ακόμη μια φορά ανθρώπινα δίπλα στην Ώριμη Ηλικία της χώρας και μαζί με το «Καρέλλειο Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Alzheimer” του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, συνεχίζουν τη μεγάλη πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης και πρόληψης για την Άνοια.
Η εκστρατεία έχει ήδη ταξιδέψει σε 14 περιοχές της Ελλάδας (Χίος, Κέρκυρα, Σύρος, Σάμος, Φούρνοι, Ικαρία, Ιωάννινα, Ιεράπετρα Κρήτης, Κάρπαθος, Κάσος Μυτιλήνη κ.ά.), ενώ μέχρι σήμερα έδωσε την ευκαιρία σε πάνω από 900 άτομα άνω των 60 ετών να πραγματοποιήσουν δωρεάν τεστ μνήμης από εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά και να ενημερωθούν για τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης της νόσου. Στο πλαίσιο του προγράμματος, πάνω από 500 άτομα παρακολούθησαν τις παράλληλες ενημερωτικές ομιλίες σχετικά με τη νόσο.
Υπολογίζεται ότι περίπου 200.000 άνθρωποι πάσχουν από άνοια στην Ελλάδα, ενώ παγκοσμίως οι άνθρωποι που ζουν με άνοια φτάνουν τα 44 εκατομμύρια. Έως το 2030 θα έχουν φτάσει τα 66 εκατομμύρια, ενώ το 2050 θα έχουν αυξηθεί στα 115 εκατομμύρια.
Το πρόγραμμα συνεχίζεται και θα ταξιδέψει σε συνολικά 25 πόλεις και νησιά της Ελλάδας, από ακριτικές περιοχές μέχρι μεγάλα αστικά κέντρα.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί συνέχεια σημαντικών δράσεων των προϊόντων Sani για την Τρίτη Ηλικία, ενώ εντάσσεται στο συνολικό πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας της ΜΕΓΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ Α.Ε.
Η σημασία της ευαισθητοποίησης για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου Alzheimer
Η ευαισθητοποίηση του κόσμου και των επαγγελματιών υγείας προκειμένου να επιτυγχάνεται η έγκαιρη διάγνωση της νόσου είναι αποφασιστικής σημασίας, διότι τότε οι φαρμακευτικές και μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις μπορούν να επιβραδύνουν σημαντικά την εξέλιξη της νόσου και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών και των φροντιστών τους. Κομβικό ρόλο σε αυτό παίζουν τόσο οι δράσεις ευαισθητοποίησης μέσα από σεμινάρια, ομιλίες και συνέδρια, όσο και ο νευροψυχολογικός έλεγχος (τεστ μνήμης, προσοχής, συγκέντρωσης, οπτικοχωρικών και εκτελεστικών λειτουργιών, κλίμακα διάθεσης), όπου με ακρίβεια μπορούν να διαγνωσθούν σε αρχικό ακόμα στάδιο διαταραχές των ανώτερων γνωσιακών λειτουργιών και ο ασθενής άμεσα να τεθεί σε θεραπευτικό πρόγραμμα.
Στο «Καρέλλειο Ολοκληρωμένη Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Alzheimer & Συναφών Παθήσεων» του Φιλανθρωπικού Οργανισμού ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών λειτουργεί Ιατρείο Μνήμης, προκειμένου να διαγιγνώσκεται η νόσος με βάση διεθνή διαγνωστικά κριτήρια, Κέντρο Ημέρας και Μονάδα Μόνιμης και Βραχείας Φιλοξενίας, όπου οι ασθενείς συμμετέχουν σε προγράμματα μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων (νοητική ενδυνάμωση, φυσικοθεραπεία, φυσική αγωγή, μουσικοθεραπεία) από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, τα οποία σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική τους αγωγή αποτελούν την πλέον κατάλληλη μέθοδο αντιμετώπισης των προβλημάτων της νόσου καθώς αναστέλλουν και καθυστερούν σημαντικά την εξέλιξη αυτής.