Φωτογράφιση /επιμέλεια φωτογραφικου υλικού : Ιωάννης Πεφάνης
Ολοκληρώθηκε χτες με επιτυχία η Β΄κατασκηνωτική περίοδος του Γραφείου Νεότητας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
ΑΡΧΗΓΟΣ της κατασκήνωσης ήταν ο π. Βασίλειος Χριστοδούλου, ο οποίος πλαισιώθηκε από Στελέχη νεότητος με ενθουσιασμό, εργατικότητα και ζήλο.
ΥΠΑΡΧΗΓΟΣ: κ. Ειρήνη Μπιλάλη
ΟΜΑΔΑΡΧΙΣΣΕΣ: κ. Αγγελική Νταβαρίνου, κ. Ελπίδα Γώγου, κ. Άννα Σιδέρη, κ. Θέκλα Πεϊόγλου, κ. Πολυξένη Καραμπάτσου, κ. Ξένη Κοντογιάννη, κ. Μαρία Ψαριανού
ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ: κ. Ειρήνη Μανδρούκα, κ. Μαρία Χρυσία, κ. Μαρία Καλντρεμτζίου, κ. Βίκυ Γώγου, κ.Φωτεινή Βλαχοπούλου, κ. Μαρία Τζούμα, κ. Ζωή Μαρούλη, κ. Γιάννης Πεφάνης
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΙΝΑΚΙΔΑΣ: κ. Στέφανος Παντελάκης, αγιογράφος ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ: κ. Μαρία Τσότρα, Αγιογράφος –κ. Ανδρέας Πανίτσας, Περιβαλλοντολόγος – κ. Μαρία Ροζακέα, Χορογράφος
ΣΤΙΧΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΗ ΥΜΝΟΥ: κ. Αλέξανδρος Καραβάνης, κ. Γιώργος Μπιλάλης
Η ζωή στην κατασκήνωση έχει αρκετά στοιχεία όμοια με τη ζωή μιάς οικογένειας, άλλά και διαφορές. Με θετικό τρόπο θα πρέπει οι γονείς ετοιμάζοντας το παιδί για την κατασκήνωση, να παρουσιάσουν αυτές τις διαφορές ώστε να καταλάβει πόσα πολλά ωφέλιμα πράγματα θα αποκομίσει.
Σκοπός της κατασκήνωσής μας είναι το παιδί να πάρει μια γεύση του τι σημαίνει ζω με τον Χριστό και όχι μόνο άκούω γι΄Αυτόν. Να καταλάβει εμπειρικά πως μπορεί η ζωή μας να αναπτύσσεται γύρω από το πρόσωπό Του, χωρίς να γίνεται «περίεργη», άχαρη και καταναγκαστική. Η κατασκήνωση υπάρχει για να απολαμβάνεις ένα Θεό, τον οποίο, μια ζωή, όλοι μόνο σού περιγράφουν.
Η διάρθρωση του καθημερινού κατασκηνωτικού προγράμματος επιτρέπει στο παιδί να συνειδητοποιήσει, ότι τα πάντα αρχίζουν και τελειώνουν με αναφορά στην αγάπη και ευλογία του Θεού. Η παρουσία του Θεού στη ζωή μας δεν φανερώνεται μόνο την ώρα της προσευχής αλλά διαποτίζει όλες μας τις δραστηριότητες, τα εργαστήρια, το παιχνίδι, τις εργασίες και την δημιουργική απασχόληση. Το παιδί μαθαίνει να αισθάνεται τον Θεό οικείο, να Τον γνωρίζει πλέον ως Πατέρα και όχι σαν μια απόκοσμη θεία δύναμη. Μαθαίνει να λειτουργεί ομαδικά και κοινωνικά, σεβόμενος τους φίλους του. Αναπτύσσει την φιλία και την αγάπη, την ανιδιοτέλεια και την προσφορά. Καί όλα αυτά μέσα από ένα χαρούμενο και διασκεδαστικό, μα ταυτόχρονα παιδαγωγικό και δημιουργικό καθημερινό πρόγραμμα, που δεν αφήνει το παιδί να βαρεθεί.
Με την φροντίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας κ.ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ, η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, για πρώτη φορά στην ιστορία της, αποκτά δικές της κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις.
Οι εγκαταστάσεις ανήκαν σε ιδιωτικό φορέα που διοργάνωνε κατασκηνώσεις και βρίσκονται στον Αυλώνα Αττικής, σε μία έκταση 27 στρεμμάτων, πλήρως εξοπλισμένες, με γήπεδα ποδοσφαίρου, τένις, μπάσκετ, βόλεϋ, πισίνες, πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής και περιβαλλοντικής ευαισθησίας, υπαίθριο θέατρο, χώρο μουσικών εκδηλώσεων, ιατρείο, χώρους φιλοξενίας ζώων, και φυσικά τους θαλάμους των παιδιών, μπάνια και τραπεζαρία.
Τα γεύματα σερβίρονται στην τραπεζαρία, στην οποία τρώμε όλοι μαζί ως οικογένεια. Τα γεύματα είναι καθορισμένα από διατροφολόγους, ούτως ώστε να συνδυάζουν τις προτιμήσεις των παιδιών και να είναι υψηλά σε θρεπτική αξία. Σας ενημερώνουμε λοιπόν πως δεν μπορούν να γίνουν δεκτές διατροφικές ιδιαιτερότητες, εκτός αν προκύπτει θέμα ιατρικό. Θα πρέπει να βοηθήσετε το έργο μας, με το να συστήσετε στο παιδί σας να τρώει ο,τι του σερβίρεται.
Το φετινό σύνθημα της κατασκήνωσής μας είναι:
Πορεία στο φως του Χριστού
αναδεικνύοντας την ουσία της χριστιανικής ζωής που είναι «οδός», «πορεία» και όχι στασιμότητα και εφησυχασμός και ταυτόχρονα να αντιπαλαίψουμε την γκρίνια και απογοήτευση που κυριαρχούν γύρω μας, με τονισμό του φωτός του Χριστού, ως παρουσίας δικής Του στη ζωή μας, ως ελπίδα και προοπτική, ως μία άλλης ποιότητας ζωή.
Το κατασκηνωτικό μας πρόγραμμα θα περιλαμβάνει επίσης ημέρες αφιερωμένες α. στην έννοια της αγάπης και β. της σχέσης μας ως χριστιανοί με το περιβάλλον. Όλες αυτές οι μέρες θα εμπλουτίζονται με προβολές εποπτικού υλικού, ανάλογες δραστηριότητες και εργαστήρια.
Κάθε παιδί φεύγοντας από την κατασκήνωση θα έχει πάρει μαζί του το δικό του προσωπικό προσευχητάρι, όπως επίσης και το προσωπικό του λέυκωμα, στο οποίο θα καταγράφεται όλη η ζωή της κατασκήνωσής μας και θα περιέχεται όλο το υλικό που θα δουλέψουμε μαζί αυτές τις ημέρες.