ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ: Στον Καθεδρικό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, με τη δέουσα λαμπρότητα και ιεροπρέπεια, εορτάστηκε σήμερα, Κυριακή 9 Μαρτίου 2025, η Α’ Κυριακή των Νηστειών, γνωστή και ως Κυριακή της Ορθοδοξίας.
Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες εορτές της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η οποία τιμά τη νίκη της Εκκλησίας στην περίοδο της Εικονομαχίας και την αποκατάσταση των ιερών εικόνων το 843 μ.Χ.
Της Πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, συλλειτουργούντων πολλών Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονταν οι Μητροπολίτες Δημητριάδος, Καισαριανής, Ύδρας, Πειραιώς, Σύρου, Γρεβενών, Νέας Κρήνης, Φιλίππων, Σιατίστης, Λήμνου και Θεσσαλονίκης. Συμπροσευχόμενος εκ του Ιερού Βήματος παρέστη και ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος.
Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας
Στον Μητροπολιτικό Ναό, λίγο πριν τις 09:00, κατέφθασε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, για την τελευταία της εμφάνιση με τη θεσμική ιδιότητα της Ανώτατης Πολιτειακής Άρχης. Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Μαρτίου θα αναλάβει καθήκοντα ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Τασούλας (Προεδρία της Δημοκρατίας).
Κατά τη διάρκεια του Κοινωνικού, τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος, ο οποίος αναφέρθηκε στη θεολογία της Εικόνας στη σύγχρονη εποχή, κάνοντας ειδική μνεία στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τις προκλήσεις που δημιουργεί για την εκκλησιαστική παράδοση.
Γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο
Μετά τη λαμπρή Θεία Λειτουργία, στις 13:00, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει επίσημο γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο, προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και των υπολοίπων Ιεραρχών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (Εκκλησία της Ελλάδος). Στην εκδήλωση αναμένεται να παραβρεθούν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας.
Η Κυριακή της Ορθοδοξίας αποτελεί εορτή με βαθιά πνευματική και ιστορική σημασία, υπενθυμίζοντας την ακατάλυτη πίστη της Εκκλησίας στην αλήθεια των ιερών εικόνων. Η σημερινή πανηγυρική Θεία Λειτουργία, παρουσία τόσο της εκκλησιαστικής όσο και της πολιτειακής ηγεσίας, ανέδειξε την αδιάρρηκτη σχέση Εκκλησίας και Έθνους, σε μια περίοδο που η Ορθόδοξη παράδοση συνεχίζει να αποτελεί θεμέλιο της ελληνικής πολιτιστικής ταυτότητας.


























