Με μια σκληρή δήλωση αντέδρασε ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος στις δηλώσεις και τις συστάσεις του Μητροπολίτη Βολοκολάνσκ Ιλαρίωνα προς την Εκκλησία της Ελλάδας μετά την αναγνώριση από την Ιεραρχία της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας.
Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας είναι προϊστάμενος του τμήματος εξωτερικών υποθέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας, ο οποίος σε πρόσφατες δηλώσεις του ενόψει της συνεδρίασης της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για το ουκρανικό είχε εξαπολύσει απειλές για αντίποινα εφόσον αναγνωριζόταν η αυτοκεφαλία της ουκρανικής εκκλησίας, όπως έγινε σήμερα κατά πλειοψηφία.
[irp posts=”525285″ name=”Η πρώτη αντίδραση της ρωσικής Εκκλησίας για το ουκρανικό”]
Ερωτηθείς σχετικά, ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος ήταν λακωνικός και κατηγορηματικός: Η Εκκλησία της Ελλάδος ούτε χειραγωγείται, ούτε δέχεται εντολές, ούτε απειλείται».