ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ: Συνήλθε σήμερα, Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021, στην τρίτη Τακτική Συνεδρία της η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην αίθουσα του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης.
Μετά την προσευχή, ανεγνώσθη ο Κατάλογος των συμμετεχόντων Ιεραρχών και διαπιστώθηκε απαρτία.
Κατόπιν επικυρώθηκαν τα Πρακτικά της χθεσινής Συνεδρίας.
Ακολούθησε η Εισήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ με θέμα: «Επιστημονική και Θεολογική προσέγγισις του ιού της πανδημίας. Απαντήσεις εις θεωρίας συνωμοσίας».
Στον Πρόλογό του, ο Σεβασμιώτατος προσήγγησε πληρέστατα τις επιστημονικές, θεολογικές και κοινωνικές προεκτάσεις της πανδημίας του κορωνοιού COVID-19, η οποία επηρέασε βαθιά και τον χώρο της Εκκλησίας μας, αναδεικνύοντας πολλά σημαντικά θεολογικά και ποιμαντικά προβλήματα.
Όμως η Εκκλησία μας, τόνισε ιδιαίτερα, δεν στάθηκε αδρανής, αλλά χειρίσθηκε τη νέα αυτή πραγματικότητα με θαυμαστή διάκριση προβαίνοντας άμεσα «σε κάλεσμα προς τον πιστό λαό του Θεού να εντείνει τις προσευχές του, ενώ στη συνέχεια, με υψηλό αίσθημα ευθύνης έναντι του Θεού και των ανθρώπων και σε συνεργασία με τις επιστημονικές υγειονομικές αρχές, τάχθηκε όπως ακριβώς όφειλε, με όλες της τις δυνάμεις, στο πλευρό της Ελληνικής Πολιτείας και του Ελληνικού λαού για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της εθνικής αυτής δοκιμασίας».
Στο πρώτο μέρος της Εισηγήσεώς του ο Σεβασμιώτατος κ. Γαβριήλ προσεγγίζοντας επιστημονικά την πανδημία, αναφέρθηκε στις πανδημίες και τους λοιμούς του παρελθόντος, στην εμφάνιση και τα συμπτώματα του νέου κορωνοιού (COVID-19), τις ψυχολογικές συνέπειες της πανδημίας και την εμφάνιση του κορωνοιού (COVID-19) στην Ελλάδα, καταλήγοντας στις ενέργειες της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά την διάρκεια των δύο ετών της πανδημίας.
«Αναμφίβολα», τόνισε ιδιαίτερα, «η περίοδος αυτή ήταν και συνεχίζει να είναι όχι μόνο μία περίοδος δοκιμασίας για την Εκκλησία, αλλά και μία περίοδος διδακτική, μία περίοδος αυτοεκφράσεως και αυτογνωσίας, αφού η νόσος του κορωνοιού επέτρεψε να αντιληφθούμε τις αδυναμίες μας, τα θεολογικά μας κενά, ή αν προτιμάτε, και τη νοσηρή πνευματικότητα όχι μόνο πολλών μελών του χριστεπωνύμου ποιμνίου μας, αλλά δυστυχώς ακόμη και πολλών κληρικών μας.
Πέρα όμως από αυτά, η ευθύνη της Εκκλησίας ήταν και είναι να παραμείνει προσηλωμένη στην αποστολή Της, που δεν είναι άλλη από την σωτηρία του ανθρώπου και αυτό διότι η έννοια της Εκκλησίας δεν δύναται να χωρισθεί από την έννοια της ‘’σωτηρίας’’ και η σωτηρία δεν μπορεί να χωρισθεί από την εσχατολογική προοπτική της Βασιλείας των Ουρανών. Έτσι, η Εκκλησία δεν δίστασε να συγκρουσθεί αποφασιστικά με τις κρατικές ‘’διαταγές’’, όταν θεώρησε ότι διακυβεύεται αυτή η ισορροπία».
Στο δεύτερο μέρος της Εισηγήσεώς του ο Σεβασμιώτατος, αφού προσήγγισε θεολογικά την πανδημία χρησιμοποιώντας πολλά αγιογραφικά και πατερικά χωρία περί της έννοιας της ασθένειας, περί του ανθρώπου και περί της αναπτυχθείσας προβληματικής περί του Μυστηρίου της θείας Ευχαριστίας, αναφέρθηκε στις θεωρίες συνωμοσίας που ενέπλεξαν και την Εκκλησία δίδοντας εμπεριστατωμένες απαντήσεις σε αυτές.
«Καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας», ανέφερε χαρακτηριστικά, «αναπτύχθηκαν παράλογες θεωρίες που προκάλεσαν ένταση και δημιούργησαν ένα διχαστικό κλίμα μεταξύ του πιστού λαού του Θεού, σε σημείο που να διαταράσσονται οικογενειακές, φιλικές, επαγγελματικές ακόμη δε και πνευματικές σχέσεις. Βεβαίως, το γεγονός ότι πολλοί από τους αδελφούς μας αυτούς είναι κληρικοί ή αποτελούν πιστά μέλη της Εκκλησίας, δημιουργεί από μόνο του όχι μόνο απογοήτευση, αλλά και έντονο προβληματισμό».
Ως αιτίες του προβλήματος αυτού ο Εισηγητής ανέφερε: α) την έλλειψη κατηχήσεως, β) την δεισιδαιμονική σχέση με την πίστη και τα ιερά Μυστήρια, γ) την Ζηλωτική και ζηλοτυπική σχέση με την Εκκλησία, και δ) την Προφητολογία.
Κλείνοντας την Εισήγησή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, έθεσε το ερώτημα, «κατά πόσο η Εκκλησία μας είναι σήμερα έτοιμη να διαχειρισθεί τέτοιες κρίσεις;». Απαντώντας στο ερώτημα αυτό επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής: «Η νέα εποχή απαιτεί από την Εκκλησία να αποτάξει ή και να ξεφύγει από την γραφικότητα, τον αναχρονισμό και τον εφησυχασμό, που οδηγούν στην αποξένωση και στην παραποίηση του ορθοδόξου φρονήματος.
Απαιτεί από την Εκκλησία μας να αποβάλλει κάθε ψήγμα εκκοσμικεύσεως και αντ᾽ αυτού να προβάλλει το ασκητικό Της ήθος και τον ευχαριστιακό Της χαρακτήρα. Απαιτεί από την Εκκλησία μας να είναι ενωμένη και δυνατή. Ευέλικτη, τολμηρή και ομόφωνη στις αποφάσεις Της απέναντι στις νέες και μεγάλες αυτές προκλήσεις.
Απαιτεί από την Εκκλησία μας να παραμείνει προσηλωμένη στην υπερδισχιλιετή αποστολική και πατερική Της παράδοση και να διατηρήσει αλώβητη την ορθόδοξη αυτοσυνειδησία Της ως Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία.
Η νέα εποχή απαιτεί επίσης κληρικούς με πνευματική εγρήγορση και παρρησία. Κληρικούς, γνώστες της σημερινής πραγματικότητος, που με την ταπείνωσή τους, την καθαρότητα του βίου τους και το εκκλησιαστικό φρόνημά τους να γίνονται δείκτες και ενσαρκωτές της χάριτος του Θεού προς τους εγγύς και τους μακράν…..
Οι καιροί όμως δεν επιτρέπουν γι’ άλλη διχόνοια. Δεν επιτρέπουν γι’ άλλη αποξένωση. Στον επικίνδυνο αυτό νέο εθνικό διχασμό που εκκολάπτεται μεταξύ ‘’εμβολιασμένων’’ και ‘’ανεμβολιάστων’’, οφείλουμε ως Εκκλησία να αντιπαρατάξουμε την αγάπη και την αλληλεγγύη.
Να καλλιεργήσουμε στον κόσμο την ομόνοια και την ενότητα, που πηγάζει από την ίδια την ουσία της Εκκλησίας…. Η Εκκλησία, άλλωστε, ουδέποτε αδιαφόρησε για τα προβλήματα του κόσμου, διότι απλά, η Εκκλησία δεν υπάρχει για τον εαυτό Της, αλλά για τον κόσμο.
Η Εκκλησία είναι πάνω από όλους και από όλα και για την Εκκλησία του Θεού της αγάπης δεν υπάρχουν αδιέξοδα…. Υπό το πνεύμα αυτό, η Εκκλησία οφείλει να δώσει νόημα και ελπίδα στον κόσμο, δείχνοντας ότι ο Χριστός είναι παρών μέσα στην ιστορία του. Και αυτό θα το επιτύχει με το ίδιο της το «είναι», διότι αυτή η ίδια είναι η διηνεκής παρουσία του Χριστού στην ιστορία του κόσμου».
Επηκολούθησε ευρύτατος διάλογος επί της Εισηγήσεως αυτής, αλλά και επί της Εισηγήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρου, την οποία ανέγνωσε χθες, με θέμα: «Συμμετοχή του λαικού στοιχείου εις το Εκκλησιαστικόν γεγονός». του λαικού στοιχείου εις το Εκκλησιαστικόν γεγονός».
Η συζήτηση διεξήχθη σε κλίμα ενότητος και διάθεση αυτοκριτικής, κατά την οποία επισημάνθηκε η ανάγκη διαφύλαξης της ενότητος της Εκκλησίας, η οποία ξεκινά από το Σώμα της Ιεραρχίας και διαχέεται στον κλήρο και τον λαό. Την ανάγκη αυτή υπηρέτησαν και τα Μέλη της ΔΙΣ των περιόδων 2019-2020 και 2020-2021, στα οποία εξεφράσθη η ευαρέσκεια του Σώματος της Ιεραρχίας για την επιτυχή αντιμετώπιση των προκλήσεων συνεπεία της πανδημίας.
Εν συνέχεια κατετέθησαν προτάσεις αναφορικά με:
Την ενίσχυση της καλλιέργειας και του καταρτισμού των κληρικών, των εκκλησιαστικών στελεχών, ως και την διεύρυνση και τον εμπλουτισμό του κατηχητικού έργου της Εκκλησίας.
Την λήψη των απαραίτητων μέτρων για την ανάσχεση του κύματος ανάδειξης «αυθεντιών», οι οποίες δρούν διασπαστικά εντός του Σώματος της Εκκλησίας.
Την περαιτέρω ενεργοποίηση και ενίσχυση του ρόλου του λαικού στοιχείου, και
Την ανάληψη εκστρατείας έγκαιρης και τεκμηριωμένης πληροφόρησης του λαού του Θεού και της κοινωνίας από μέρους της Συνοδικής Επιτροπής Βιοηθικής.
Εν τέλει επιβεβαιώθηκε η αμετακίνητη στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος επί θεμάτων πίστεως και δόγματος και η ετοιμότητά Της για διάλογο σε θέματα που συμβάλλουν στην ενότητα αντιμετωπίσεως φαινομένων, όπως η πανδημία.
Ακολούθως, ανέγνωσε την Εισήγησή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ με θέμα: «Κανονισμός “Περί κώδικος εκκλησιαστικής διοικητικής διαδικασίας”».
Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας θα συνεχίσει τις εργασίες Της αύριο, Πέμπτη 7 Οκτωβρίου ε.ε.
Τέλος, γνωρίζεται ότι την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου, ημέρα διεξαγωγής των εκλογών προς πλήρωση των πέντε χηρευουσών Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, τα Μεγάλα Μηνύματα των εψηφισμένων νέων Μητροπολιτών θα τελεσθούν κεκλεισμένων των θυρών, λόγω των μέτρων που ισχύουν εξ αιτίας της πανδημίας του κορωνοιού, στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης και θα μεταδοθούν απ’ ευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος.