Του Μάνου Χατζηγιάννη
Αναστάτωση έχει δημιουργηθεί στους κόλπους της Ελλαδικής Εκκλησίας μετά τη δημοσιοποίηση κάποιων εκ των ρυθμίσεων που υπάγονται στο λεγόμενο “αντιρατσιστικό” νομοσχέδιο.
Οπως ανέφερε σε προηγούμενο ρεπορτάζ του το “Αγιορείτικο βήμα”, Μητροπολίτες, όπως ο Καλαβρύτων Αμβρόσιος, ξιφούλκησαν κατά της Πολιτείας μιλώντας για φίμωση, ενώ και άλλοι σε ηπιότερους τόνους, όπως ο Σύρου Δωρόθεος, έφιστούν την προσοχή και προειδοποιούν για τις συνέπειες του νέου νομοθετήματος.
Το εν λόγω ν/σ, το οποίο πάντως δε φαίνεται να περνάει υπό αυτήν τη μορφή από το Κοινοβούλιο, αφού η ΝΔ αντιδρά σθεναρά στις προτάσεις ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ., έχει προκαλέσει αντιπαράθεση και μεταξύ Ιεραρχών με Μητροπολίτες όπως ο Δημητριάδος Ιγνάτιος και ο Δωδώνης Χρυσόστομος, όπως έγραψε το “Αγιορείτικο βήμα” την περασμένη εβδομάδα, να απαντούν εμμέσως στο χειμαρρώδη λόγο του κ. Αμβρόσιου.
Σε κάθε περίπτωση το “Αγιορείτικο βήμα” λαμβάνοντας υπόψην του και τις παρατηρήσεις της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (ΚΕΝΕ) επισημαίνει τους πραγματικούς πιθανούς κινδύνους για την Εκκλησία της Ελλάδος και το λόγο που εκφέρει, πέραν από τις μεγαλοστομίες αρκετών με σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων. Επειδή ο διάβολος κρύβεται πάντα στις λεπτομέρειες…
Καταρχήν αυτό που προκύπτει από την έκθεση της ΚΕΝΕ είναι πως το εν λόγω νομοθέτημα χρειάζεται εξειδίκευση σε πάρα πολλά σημεία γιατί βρίθει αοροστολογιών. Αυτό που επισημαίνεται εξ αρχής είναι πως με τη μορφή που έχει το ν/σ σήμερα προσκρούει στις συνταγματικές διατάξεις της ελέυθερης έκφρασης.
Συγκεκριμένα δε για την Εκκλησία υπάρχουν οι εξής κίνδυνοι:
-Στο κείμενο του νόμου και ιδίως στις διατάξεις με τις οποίες μορφοποιείται η αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση των εγκλημάτων για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας υπάρχουν αόριστες έννοιες όπως πχ “…κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων που προσδιορίζονται με βάση τη θρησκεία” οι οποίες πρέπει είτε με συγκεκριμένους χωριστούς ορισμούς ή στο ίδιο περιεχόμενο των διατάξεων να αποσαφηνισθούν και να εξειδικευθούν ή να αντικατασταθούν ώστε να μην ελλοχεύει κάθε φορά ο κίνδυνος να παρερμηνευθούν και να εφαρμοσθούν σε περιπτώσεις που δεν ήταν στους σκοπούς ούτε της Απόφασης ούτε του Εσωτερικού νομοθέτη.
Σε αυτή την παρατήρηση της ΚΕΝΕ υπάγεται και ο λόγος της Εκκλησίας (Μητροπολιτών, ιερέων κλπ) που ενδεχομένως να μιλούν για το τέμενος, το μεταναστευτικό και άλλα παρόμοιας φύσης θέματα που πηγάζουν από την πίστη κάποιων σε άλλες θρησκείες.
-Πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προσοχής η περίπτωση επιβολής κυρώσεων σε νομικό πρόσωπο ή ένωση προσώπων όταν πρόκειται για παραβατική ατομική συμπεριφορά φυσικού προσώπου. Πρόκειται για αντικειμενική στην ουσία ευθύνη του συλλογικού φορέα για πράξεις που έχουν ως αίτιο προσωπικές και ενδεχομένως άγνωστες στο συλλογικό φορέας αντιλήψεις προσώπων που
μπορεί να μην είναι καν μέλη του για το ρατσισμό και την ξενοφοβία.
Με λίγα λόγια δεν αποκλείεται για το “κήρυγμα-φωτια” κάποιου Μητροπολίτη να χρειαστεί να δώσει λόγο ολόκληρη η Ελλαδική Εκκλησία.